Tu jesteś:
4
Składniki
60 kawałek/kawałki/kawałków
Cranberry Noel Świąteczne ciasteczka
- 235 gramów cukru
- 380 gramów mąki pszennej
- 120 gramów suszonej żurawiny
- 80 gramów słonecznika łuskanego
- 220 gramów masła
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 gramów wiórków kokosowych
-
6
3h 13min
Czas całkowity 3h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym! -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- 1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsyp 235g cukru (jeśli masz drobny cukier do wypieków- pomiń ten krok 2s/ obr. 10 Przesyp do drugiego naczynia, odstaw.
2. Na pokrywie naczynia miksującego ustaw miskę odmierz 380g mąki pszennej, odstaw.
3. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać 220g masła pokrojonego na kawałki w temperaturze pokojowej 4 min/ obr. 4 Kopystka zgarnij masę na dno naczynia.
4. Dodaj 2 łyżki mleka
5. Dodaj 1 łyżeczkę cukru wanilinowego
6. Dodaj ½ łyżeczki soli
7. Ustaw obroty 4 i powoli wsypuj mąkę przez otwór w pokrywie. Po dodaniu całej mąki otwórz naczynie i zgarnij ciasto kopystka na dno.
8. Załóż pokrywę bez miarki na naczynie miksujące, ustaw 15sek/obroty 4 i kopystka mieszaj ciasto
9. Dodaj żurawinę i słonecznik ustaw 15 sek./ obroty wsteczne 3,5/4, mieszaj przy pomocy kopystki
10. Wyłóż ciasto na blat, zagnieć w jeden kawałek następnie przy pomocy kopystki podziel na pół
11. Z każdej części uformuj wałek o długości 30 cm, następnie obtocz w wiórkach kokosowych i zawiń w folie spożywczą. Schowaj do lodówki na 2h (lub 30min w zamrażarce, jeśli masz miejsce 😊)
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz
11
Porady
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wyłożyć blachę papierem, pokroi
wałki w plastry ok 4mm, piec ok 12 min w 180 stopniach, aż do zrumienienia.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWyszły bardzo smaczne, polecam
Wyszły bardzo smaczne, polecam