Składniki
20 kawałek/kawałki/kawałków
ciasto
- 130 g masła orzechowego z kawałkami orzechó
- 50 g masła
- 25 g cukru
- 1 jajko
- 150 g mąki
- 150 g mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
6
1h 25min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni
Do naczynia wkładamy masło orzechowe, masło, cukier, ucieramy 1 minutę/obroty 3
Dodajemy jajko, mąkę, proszek, sól, ucieramy 1 minutę/obroty 3. W trakcie ucierania dolewamy mleko.
Gotową masę przekłądamy do foremki 20 x 10 cm, lum ciut mniejszej, wtedy ciasto będzie wyższe. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Można dodać odrobinę więcej cukru, wtedy ciasto będzie słodsze
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo fajne, smaczne i
Bardzo fajne, smaczne i szybkie ciasto
Ciasto jest smaczne, wyraźnie
Ciasto jest smaczne, wyraźnie wyczuwalny aromat masła orzechowego. Ja dodałam jeszcze suszoną żurawinę i piekłam tylko około 30 minut