3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto pomarańczowe


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Składniki

  • 250 gramów cukru
  • 3 jajka
  • 1 pomarańcza ze skórką wyparzona pokrojona w kostkę
  • 100 gramów masła
  • 130 gramów śmietany 30%
  • 250 gramów mąki
  • 2 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 1 szczypty soli
  • 6
    45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

  1. 1. Rozgrzać piekarnik do temp 180 stopni.

    2. Do naczynia miksującego włożyć cukier, jajka i pomarańczę, wymieszać 3 min/ 37 stopni/ obr.5.

    3. Dodać masło i śmietanę, wymieszać 5s./ obr.4.

    Dodać mąkę proszek do pieczenia oraz sól i wymieszać 15s/ obr.3.

    4. Ciasto przelać do formy wysmarowane jmasłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 min.

    5. Ciasto podawać po ostygnięciu.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Ja piekłem w formie od tortownicy o śr ok 26 cm.

Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.

Zamiast pomarańczy ze skórką możńa dodać sam miąższ a skórkę kandyzowaną.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Cudowne ! Odkąd znalazłam ten

    Zgłoszony przez carisma1982 na marca 14, 2016 at 07:09.

    Cudowne ! Odkąd znalazłam ten przepis nie tylko ja ale i moje siostra ciagle go wykorzystujemy. Uwielbiamy ciasto pomarańczowe. Używamy jogurtu naturalnego. Obieramy pomarańczę, bardzo dokładnie wydłubujemy ze skórki białe wrzetrze.. i dodajemy całość - nie ma wtedy takiej goryczki. tmrc_emoticons.;-) Dziekujemy Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto przepyszne i

    Zgłoszony przez Nika666 na marca 13, 2016 at 19:59.

    Ciasto przepyszne i niesamowicie aromatyczne tmrc_emoticons.) Zamiast śmietany użyłam jogurtu naturalnego i dodałam skórki kandyzowanej własnej roboty. Polecam takie rozwiązanie tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto rewelacyjne. Tylko że

    Zgłoszony przez carisma1982 na marca 10, 2016 at 20:19.

    Ciasto rewelacyjne. Tylko że ja sparzyłam pomarańczę, obrałam, usunełm tą białą otoczkę i niteczki- smak pomarańczy jet wtedy wyraźniejszy, a ciasto ma mniej posmaku goryczki. Zamiast śmietany można dać jogurt natualny.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis rewelacja - ciasto

    Zgłoszony przez Madziejka na stycznia 10, 2016 at 21:54.

    Przepis rewelacja - ciasto robi się praktycznie samo, a efekt jest powalający. Jedynie zmniejszyłam ilość cukru i dałam średnią pomarańczę - taką miałam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto przepyszne:) Zrobiłam

    Zgłoszony przez Dareczka na września 23, 2015 at 13:40.

    Ciasto przepysznetmrc_emoticons.) Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem...był zakalec. Lecz ja uwielbiam zakalce. Nie nadaje sie na ciasto "dla gości" ale w zaciszu domowym...pychatmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety ciasto bardzo

    Zgłoszony przez janny1979 na sierpnia 24, 2015 at 11:23.

    Niestety ciasto bardzo mokre..i zakalec.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mi też wyszedl zakalec. Może

    Zgłoszony przez Kocica na grudnia 27, 2014 at 13:58.

    Mi też wyszedl zakalec. Może napisz ile powinna ważyć ta pomarańcza?

    Jestem Agata tmrc_emoticons.)

    Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.

    Antoine de Saint-Exupéry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jest pyszne, ale kolejny raz

    Zgłoszony przez MartaG na sierpnia 18, 2014 at 18:28.

    jest pyszne, ale kolejny raz zapada mi się i robi tzw. zakalec tmrc_emoticons.(  coś chyba robię nie tak ??? pomocy!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto  bardzo smaczne,

    Zgłoszony przez smoczek na lipca 8, 2014 at 16:10.

    Ciasto  bardzo smaczne, polecam! Troszke za duzo cukru, ale oczywiscie to moje zdanie tmrc_emoticons.;)Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tez własnie się zastanawiam

    Zgłoszony przez Meg na lipca 8, 2014 at 14:58.

    tez własnie się zastanawiam nad zmniejszeniem ilości cukrutmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z jogurtem może być lżejsze,

    Zgłoszony przez MarcinEŁK na lipca 8, 2014 at 14:23.

    Z jogurtem może być lżejsze, proszę dać znać jak wyszło.

    Pozadrwiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lubię wszystko, co ma dodatek

    Zgłoszony przez Meg na lipca 8, 2014 at 13:35.

    Lubię wszystko, co ma dodatek pomarańczy. Spróbuję zamienić śmietanę na jogurt naturalny tmrc_emoticons.) Pozdrawiamtmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto rewelacja!!!!!

    Zgłoszony przez alicj@ na lipca 8, 2014 at 07:13.

    Ciasto rewelacja!!!!! niestety nie zdążyło ostygnąc, na ciepło też świetne tmrc_emoticons.)))) 

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wielkie dzięki za szybka

    Zgłoszony przez alicj@ na lipca 7, 2014 at 08:02.

    Wielkie dzięki za szybka odpowiedź !!!!! Dzisiaj robietmrc_emoticons.)))))))) 

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj Ala, dzięki za uważnie

    Zgłoszony przez MarcinEŁK na lipca 6, 2014 at 20:31.

    Witaj Ala, dzięki za uważnie przeczytanie przepisu, już uzupełnilem co i jak z mąką. Pozdrawiam 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hej Marcin, brzmi ciekawie,

    Zgłoszony przez alicj@ na lipca 6, 2014 at 20:14.

    Hej Marcin, brzmi ciekawie, chyba jutro zrobie, tylko mam pytanie- mąkę oddajesz z masłem i śmietaną czy póżniej?

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sczerze polecam

    Zgłoszony przez MarcinEŁK na lipca 6, 2014 at 19:09.

    Sczerze polecam tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy przepis ,dodję do

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na lipca 6, 2014 at 18:45.

    Ciekawy przepis ,dodję do wypróbowania Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze