Składniki
10 porcja/porcje/porcji
Składniki
- 250 gramów cukru
- 3 jajka
- 1 pomarańcza ze skórką wyparzona pokrojona w kostkę
- 100 gramów masła
- 130 gramów śmietany 30%
- 250 gramów mąki
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia
- 1 szczypty soli
Przygotowanie
1. Rozgrzać piekarnik do temp 180 stopni.
2. Do naczynia miksującego włożyć cukier, jajka i pomarańczę, wymieszać 3 min/ 37 stopni/ obr.5.
3. Dodać masło i śmietanę, wymieszać 5s./ obr.4.
Dodać mąkę proszek do pieczenia oraz sól i wymieszać 15s/ obr.3.
4. Ciasto przelać do formy wysmarowane jmasłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 min.
5. Ciasto podawać po ostygnięciu.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ja piekłem w formie od tortownicy o śr ok 26 cm.
Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Zamiast pomarańczy ze skórką możńa dodać sam miąższ a skórkę kandyzowaną.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPiekłam je 3 razy i za każdym razem wychodził...
Piekłam je 3 razy i za każdym razem wychodził zakalec. Zmieniałam temperaturę i tryb pieczenia. O co może chodzić? Za pierwszym razem termoobieg na 180 ok. 50 min, za drugim góra dół 180 ten sam czas, za trzecim termoobieg 170 i godzina pieczenia. Piekę od lat i jeszcze nigdy nie miałam takiego przypadku, żeby nie móc upiec ciasta!
wyszedł mi zakalec dlaczego?
wyszedł mi zakalec dlaczego?
Ciasto średnie, prawie wcale nie wyrosło
Ciasto średnie, prawie wcale nie wyrosło
Cudowne ! Odkąd znalazłam ten
Cudowne ! Odkąd znalazłam ten przepis nie tylko ja ale i moje siostra ciagle go wykorzystujemy. Uwielbiamy ciasto pomarańczowe. Używamy jogurtu naturalnego. Obieramy pomarańczę, bardzo dokładnie wydłubujemy ze skórki białe wrzetrze.. i dodajemy całość - nie ma wtedy takiej goryczki.
Dziekujemy 
Ciasto przepyszne i
Ciasto przepyszne i niesamowicie aromatyczne
Zamiast śmietany użyłam jogurtu naturalnego i dodałam skórki kandyzowanej własnej roboty. Polecam takie rozwiązanie
Ciasto rewelacyjne. Tylko że
Ciasto rewelacyjne. Tylko że ja sparzyłam pomarańczę, obrałam, usunełm tą białą otoczkę i niteczki- smak pomarańczy jet wtedy wyraźniejszy, a ciasto ma mniej posmaku goryczki. Zamiast śmietany można dać jogurt natualny.
Smacznego
Przepis rewelacja - ciasto
Przepis rewelacja - ciasto robi się praktycznie samo, a efekt jest powalający. Jedynie zmniejszyłam ilość cukru i dałam średnią pomarańczę - taką miałam.
Ciasto przepyszne:) Zrobiłam
Ciasto przepyszne
Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem...był zakalec. Lecz ja uwielbiam zakalce. Nie nadaje sie na ciasto "dla gości" ale w zaciszu domowym...pycha
Niestety ciasto bardzo
Niestety ciasto bardzo mokre..i zakalec.
Mi też wyszedl zakalec. Może
Mi też wyszedl zakalec. Może napisz ile powinna ważyć ta pomarańcza?
Jestem Agata
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
jest pyszne, ale kolejny raz
jest pyszne, ale kolejny raz zapada mi się i robi tzw. zakalec
coś chyba robię nie tak ??? pomocy!!!
Ciasto bardzo smaczne,
Ciasto bardzo smaczne, polecam! Troszke za duzo cukru, ale oczywiscie to moje zdanie
Pozdrawiam
tez własnie się zastanawiam
tez własnie się zastanawiam nad zmniejszeniem ilości cukru
Meg
Z jogurtem może być lżejsze,
Z jogurtem może być lżejsze, proszę dać znać jak wyszło.
Pozadrwiam
Lubię wszystko, co ma dodatek
Lubię wszystko, co ma dodatek pomarańczy. Spróbuję zamienić śmietanę na jogurt naturalny
Pozdrawiam
Meg
Ciasto rewelacja!!!!!
Ciasto rewelacja!!!!! niestety nie zdążyło ostygnąc, na ciepło też świetne
)))
Alicj@
Wielkie dzięki za szybka
Wielkie dzięki za szybka odpowiedź !!!!! Dzisiaj robie
)))))))
Alicj@
Witaj Ala, dzięki za uważnie
Witaj Ala, dzięki za uważnie przeczytanie przepisu, już uzupełnilem co i jak z mąką. Pozdrawiam
Hej Marcin, brzmi ciekawie,
Hej Marcin, brzmi ciekawie, chyba jutro zrobie, tylko mam pytanie- mąkę oddajesz z masłem i śmietaną czy póżniej?
Alicj@
Sczerze polecam
Sczerze polecam
Ciekawy przepis ,dodję do
Ciekawy przepis ,dodję do wypróbowania