3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto mooocno czekoladowe z malinami


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 0,5 płaskiej łyżeczki SODY
  • 3 jaja całe
  • 250 g mrożonych malin, moga tez byc wisnie lub inne owoce
  • 50 g oleju
  • 60 g kako
  • 120 g maślanki lub kefiru
  • 100 g gorzkiej czekolady 70%-towej
  • 140 g wody
  • 190 g cukru
  • 300 g mąka pszenna
  • 250 g masła
  • 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Czekolade umiecic w Blokada naczynia miksującego rozdrobnic 5s/obr 6

     

  2. Do Blokada naczynia miksującego wraz z czekolada dodac pokrojone w kostke maslo, wode oraz cukier. Roztopic 5min/temp 60/obr 1. Pod koniec mieszanie mozemy zwiekszyc obroty do 3 aby masa byla bardziej gladka i jednolita. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia.

     

  3. W oddzielnym naczyniu mieszamy jajka z olejem i kefirem. Dokladnie mieszamy i odstawiamy na bok.

     

  4. Do duzej miski wsypujemy make, kakao, proszek do pieczenia oraz sode. Mieszamy delikatnie rozga aby wszystkie skladniki dobrze sie polaczyly.

     

  5. Do miski z maka dodajemy mieszanine z jaj, oleju i maslanki wszystko mieszamy delikatnie przy pomocy rozgi. kiedy skladniki sie juz dobrze polacza dodajemy roztopiona czekolade. Dodajemy aromat waniliowy i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nie za dlugo.

     

  6. Ciasto wylewamy na blache o rozmiarach 20x30cm wylozona papierem do pieczenia. Na wierzchu rozkladamy mrozone maliny. 

     

  7. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175 st. C piekarnika i pieczemy ok 45 min lub do suchego patyczka. Po 30 min mozemy zmniejszyc temperature do 160 st C.

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • zibiking: Polecam trzymac sie przepisu jesli...

    Zgłoszony przez pojmen na kwietnia 12, 2023 at 18:26.

    zibiking: Polecam trzymac sie przepisu jesli piecze Pani to ciasto pierwszy raz, u mnie sie nie kruszy. Nie kazdy lubi gorzka czekolade, to ciasto czekoladowe z malinami a nie malinowetmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pyszne, nasz ulubiony czekoladowiec.

    Zgłoszony przez flynta na sierpnia 28, 2018 at 17:56.

    Ciasto pyszne, nasz ulubiony czekoladowiec.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Potwierdzam, ciasto pyszne!!! Wszyscy zachwyceni :...

    Zgłoszony przez Ediczek na marca 22, 2018 at 09:35.

    Potwierdzam, ciasto pyszne!!! Wszyscy zachwyceni :Smile Mocno czekoladowe i wilgotne. Polecam!!Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pieklam wczoraj.dalam 15 g kakao mniej(i tak bylo...

    Zgłoszony przez zibiking na stycznia 31, 2017 at 22:33.

    pieklam wczoraj.dalam 15 g kakao mniej(i tak bylo dla mnie za duzo)i cukru dalam troche mniej,ciasto wyszlo ok,kruszy sie przy jedzeniu malin praktycznie nie czuc(a dalam na wierzch naprawde sporo) dla mnie takie sobie ,szalu nie maCry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre i bardzo słodkie ,z polewą...

    Zgłoszony przez Mac na stycznia 22, 2017 at 18:00.

    Bardzo dobre i bardzo słodkie ,z polewą czekoladową i wiśniami,wręcz deserowe tmrc_emoticons.;) niestety przy mieszaniu widelcem,wyszły grudki,więc wlałam wszystko do TM i mieszałam z motylkiem na obr 3-4.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha

    Zgłoszony przez kamila920 na października 31, 2016 at 22:01.

    Pycha

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A MI WYSZEDŁ ZAKALEC, ALE

    Zgłoszony przez BEATA URBAŃCZYK na lipca 10, 2016 at 09:01.

    A MI WYSZEDŁ ZAKALEC, ALE SPRÓBUJĘ JESZCZE RAZ. NAWET JAKO ZAKALEC CIASTO DOBRE W SMAKU 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasteczko przepyszne

    Zgłoszony przez eradka14 na czerwca 15, 2016 at 21:44.

    Ciasteczko przepyszne Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • FAJNY PRZEPIS NA BAZĘ. MYŚLĘ,

    Zgłoszony przez Jolamagola na kwietnia 29, 2016 at 11:59.

    FAJNY PRZEPIS NA BAZĘ. MYŚLĘ, ŻE WSZYSTKIE MIĘKKIE OWOCE BĘDĄ PASOWAĆ. DZISIAJ JAGODY I TRUSKAWKI. A ZA CHWILE PORZECZKI I AGREST. PYTANIE? JAK DŁUGO PIEC ŚWIEŻE OWOCE.MOŻE PRÓBOWAŁAŚ?  J

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekę trzeci raz. Rodzinie

    Zgłoszony przez Jolamagola na kwietnia 29, 2016 at 11:49.

    Piekę trzeci raz. Rodzinie smakuje. Ale dzisiaj dodam trochę jagód. Pozrawiam. J

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto rzeczywiście mocno

    Zgłoszony przez k.maciejczak na marca 20, 2016 at 16:52.

    Ciasto rzeczywiście mocno czekoladowe. tmrc_emoticons.)  Bardzo wszystkim smakowało. Mam tylko pytanie czy maliny układać na cieście zamrożone czy rozmrożone, bo nie ukrywam, że musiałam piec ciasto trochę dłużej.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zaraz skladam do piekarnika:)

    Zgłoszony przez minie2015 na lutego 12, 2016 at 17:13.

    zaraz skladam do piekarnikatmrc_emoticons.) dodalam smak rumowy i gorzka czekolade ze skorke pomaranczy,gdyz taka lubie..nato maliny..smak niebianski juz surowego ciasta...

    jesli chodzi o konsystencja to dodalam troszke wiecej Maki przy koncowym mieszaniu gdyz wydawaly mi sie konstystencja za Lejacatmrc_emoticons.) ogolnie super ciacho na walentynkowy Weekendtmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze