Składniki
10 kawałek/kawałki/kawałków
- 75 g ananasa, surowego lub odsączonego z zalewy z puszki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka, o temp pokojowej
- 150 g oleju roślinnego
- 200 g drobnego cukru kryształ lub zmielonego na puder w TM
- 200 g mąki, dodoałam pół na pół pszennej i pełnoziarnistej
- 200 g marchewki
- 100 g wiórek kokosowych
Krem
- 250 g mascarpone
- 100 g masła, (miękkiego)
- 100 g cukru pudru z TM, krem wychodzi dość słodki-mozna dać mniej np 60-80 g
Ciasto
-
6
2h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
- Cukier kryształ zmielić na puder 20s/obr 10, przełożyć do innego naczynia.
Orzechy włoskie zmielić 5s/obr5, przesypać do miseczki.
Marchewkę posiekać 3s/obr 5, odłożyć do miseczki
Ananasa odsączyć z zalewy posiekać 3s/obr3, odłożyć na sitko i jeszcze dodatkowo osączyć
Jajka, olej, mąkę, cukier, sodę, cynamon i proszek do pieczenia włożyć do naczynia miksującego, wymieszać 30 s - 1 min/obr 5 do uzyskania w miarę gęstej masy
Dodać marchew, ananasa, wiórki i orzechy, zmieszać 20s/obr wsteczne 4
Przełożyć do wyłożonej papierem formy o wymiarach 21x21 cm (kwadrat) lub okrągłej o średnicy 24 cm (można wyłożyć tylko dno papierem, boki wysmaroć masłem, ciasto będzie miało ładniejszy kształt). Jesli mamy 2 identyczne formy-można dla ułatwienia upiec w dwóch formach, dzieląc ciasto na połowę, jeśli będziemy upieczone ciasto przekładać kremem.
Piec ok. 1 godz w temp 170 stopni termoobieg do suchego patyczka (jesli ciasto dzielimy to pieczemy krócej, jeśli wiekszą porcję pieczemy np. składniki x 2 czas pieczenia wydłużamy) - Cukier zmielić na puder 20s/obr 10, przełożyć do innego naczynia
Masło (miekkie) i mascarpone ubić 30 s/obr 5, dodawać stopniowo cukier puder 30s/obr 4
Schłodzone ciasto przeciąć wzdłuż na pół i smarować kremem wg uznania. Pozostałą część kremu posmarować wierzch, ewentualnie udekorować połówkami orzecha włoskiego. Schłodzić w lodówce do stężenia kremu.
Ciasto:
Krem
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Do kremu można dodać 100 g masy krówkowej, zmiejszając ilość cukru.
Dodatek ananasa do ciasta można pominąć lub dodać jabłko - ale z ananasem ciasto jest bardziej świeże i smaczniejsze
Przepis zaczepnięty ze strony www.kwestiasmaku.com, zmodyfikowany na TM.
Link: //www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_marchewkowe/przepis.html
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCiacho pychotka jednak przepis na krem to niestety...
Ciacho pychotka jednak przepis na krem to niestety u mnie się nie sprawdził. Z podanego czasu wyszło dwukrotnie masło. W przyszłości zrobię krem na serku śmietankowym z innego przepisu.
Świetne ciasto. Robię od lat ze strony kwestia...
Świetne ciasto. Robię od lat ze strony kwestia smaku. Zamiast ananasa polecam wypróbować brzoskwinię z zalewy. Pycha!
Świetny przepis, ciasto rewelacyjne zarówno z...
Świetny przepis, ciasto rewelacyjne zarówno z kremem jak i bez 😊
Yoola:50 g
Yoola:50 g
Już po raz kolejny piekłam z tego przepisu i...
Już po raz kolejny piekłam z tego przepisu i znowu wyszło obłędnie pyszne. Gorąco polecam 👍
Bardzo polecam!
Bardzo polecam!
A moj krem sie zważył 🙄
A moj krem sie zważył 🙄
Przepyszne!! skończyłam piec wczoraj około 21,...
Przepyszne!! skończyłam piec wczoraj około 21, niemogąc się doczekać przełożyłam jeszcze cieplutkie ciosto kremem i posypałam orzechami!! Obłędnie pyszne! został nam kawałek zostawiliśmy w lodówce i na zimno smakował równie bosko mmm polecam!
Rewelacja lol
Rewelacja
Super Wyszo rewelacyjne Miciutkie i takie...
Super ! Wyszło rewelacyjne. Mięciutkie i takie "wilgotne". Faktycznie : ananas daje niezły efekt...
Orzechów dałam 50 g.
Orzechów dałam 50 g.
Pycha, najlepszy jak przełoży się go tym...
Pycha, najlepszy jak przełoży się go tym kremem, ale bez kremu też dzisiaj nam wszedł
A ile orzechów?
A ile orzechów?