Składniki
9 porcja/porcje/porcji
polewa, posypka
ciasto
- 225 g mąka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypty gałka muszkatołowa świeżo starta
- 0,5 łyżeczki soli
- 400 g cukier trzcinowy jasny
- 320 g oleju
- 4 jajka
- 400 g marchewki
- 475 g orzechów włoskich
- masło do posmarowania formy do pieczenia
-
6
4h 30min
Czas całkowity 2h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Marchewkę, pokrojoną na mniejsze kawałki oraz orzechy włoskie włożyć do
"Blokada naczynia miksującego" rozdrobnić 10 sek\obroty 5
przesypać do dużej miski, (ja używam taką 5 litrową)
"Blokada naczynia miksującego" umyć, wysuszyć
Do
"Blokada naczynia miksującego" założyć motylek, wbić 4 jajka dodać 120 gram cukru trzcinowego ubijać 6 min /37 st C/ obroty 4
następnie
do
"Blokada naczynia miksującego" wsypać resztę cukru trzcinowego, ubijać 6 min/obroty 4
Składniki sypkie (mąkę, cynamon, sodę, sól, tartą gałkę muszkatołową) dodać do masy jajecznej wymieszać 20 sek/ obroty 5
Dodać olej, wymieszać 20 sek/obroty 5
Ciasto z naczynia przelać do miski z marchewką i orzechami, energicznie zamieszać, tak aby dokładnie połączyć składniki.
Rozgrzać piekarnik do 180 'C (termoobieg)
Blaszkę do pieczenia o boku 18 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto z miski, wygładzić powierzchnię
piec ciasto w piekarniku około 2 godzin (wbity patyczek powinien być suchy)
Po wyciągnięciu z piekarnika wystudzić.
Ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Można:
- posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem cynamonowym,
- wykonać lukier (z przepisu podstawowego Thermomixa) i posmarować nim ciasto, a wierzch posypać pokruszonymi orzechami włoskimi
- albo nic nie robić
W każdym przypadku smakuje znakomicie
Smacznego !!!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzZrobiam dzisiaj - rewelacja jedyny minus to czas...
Zrobiłam dzisiaj - rewelacja, jedyny minus to czas pieczenia, ja piekłam 1 godz. 10 minut.
Dwie godziny to zdecydowanie za długo. Trzymałam...
Dwie godziny to zdecydowanie za długo. Trzymałam 1,5h w piecyku, ciasto było przykryte papierem do pieczenia, a i tak wyciągnęłam spalone
Zrobiłam z połowy składników i dodałam...
Zrobiłam z połowy składników i dodałam na wierzch krem z serka mascarpone
Pychotka. Dziękuję.
pyszne
pyszne
Witam ponownie ...
Witam ponownie
ciasto wyszlo hmmmm za tluste ( za duzo oleju w tym przepisie ) nastepnym razem zmiejsze ilosc
Hej Kasia Marciniak...
Hej Kasia Marciniak
Mam nadzieje ze moze odpowiedziec mi na dwa pytania poniewaz pieklam nie raz marchewkowe ciasto ale nigdy sie nie spotkalam ze dlugosc pieczenia jest az 2h a takze zaskoczylo mnie ilosc oleju w tym przepisie ....
robilam krok po kroku wiec mam nadzieje ze ciasto wyjdzie rewelacyjnie jak kobietom w komentarzach ...
dzieki za pomoc , pozdr.
Ciasto bardzo dobre polecam
Ciasto bardzo dobre polecam
Ciekawy przepis, napewno
Ciekawy przepis, napewno zrobie to ciasto na niedzielę
Mam ogromna chęc na
Mam ogromna chęc na przetestowanie ...