3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto marchewkowe


Wydrukuj:
4

Składniki

9 porcja/porcje/porcji

polewa, posypka

ciasto

  • 225 g mąka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypty gałka muszkatołowa świeżo starta
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 400 g cukier trzcinowy jasny
  • 320 g oleju
  • 4 jajka
  • 400 g marchewki
  • 475 g orzechów włoskich
  • masło do posmarowania formy do pieczenia
  • 6
    4h 30min
    Czas całkowity 2h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Marchewkę, pokrojoną na mniejsze kawałki oraz orzechy włoskie włożyć  do Blokada naczynia miksującego rozdrobnić 10 sek\obroty 5 

    przesypać do dużej miski, (ja używam taką 5 litrową)

    Blokada naczynia miksującego umyć, wysuszyć

     

     

     

  2. Do Blokada naczynia miksującego założyć motylek, wbić 4 jajka dodać 120 gram cukru trzcinowego ubijać 6 min /37 st C/ obroty 4

    następnie

    do Blokada naczynia miksującego wsypać resztę cukru trzcinowego, ubijać 6 min/obroty 4

     

     

     

  3. Składniki sypkie (mąkę, cynamon, sodę, sól, tartą gałkę muszkatołową)  dodać do masy jajecznej wymieszać 20 sek/ obroty 5

    Dodać olej, wymieszać 20 sek/obroty 5

     

     

     

     

  4. Ciasto z naczynia przelać do miski z marchewką i orzechami, energicznie zamieszać, tak aby dokładnie połączyć składniki.

     

    Rozgrzać piekarnik do 180 'C (termoobieg)

    Blaszkę do pieczenia o boku 18 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto z miski, wygładzić powierzchnię

    piec ciasto w piekarniku około 2 godzin (wbity patyczek powinien być suchy)

  5. Po wyciągnięciu  z piekarnika wystudzić.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można:

- posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem cynamonowym,

- wykonać lukier (z przepisu podstawowego Thermomixa) i posmarować nim ciasto, a wierzch posypać pokruszonymi orzechami włoskimi

- albo nic nie robić 

W każdym przypadku smakuje znakomicie tmrc_emoticons.)

Smacznego !!!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zrobiam dzisiaj - rewelacja jedyny minus to czas...

    Zgłoszony przez Marjolka na maja 6, 2017 at 19:20.

    Zrobiłam dzisiaj - rewelacja, jedyny minus to czas pieczenia, ja piekłam 1 godz. 10 minut.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dwie godziny to zdecydowanie za długo. Trzymałam...

    Zgłoszony przez natalia02 na lutego 7, 2017 at 19:13.

    Dwie godziny to zdecydowanie za długo. Trzymałam 1,5h w piecyku, ciasto było przykryte papierem do pieczenia, a i tak wyciągnęłam spalone tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam z połowy składników i dodałam...

    Zgłoszony przez rizunia na grudnia 18, 2016 at 10:43.

    Zrobiłam z połowy składników i dodałam na wierzch krem z serka mascarpone tmrc_emoticons.) Pychotka. Dziękuję.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne

    Zgłoszony przez gonia1811 na listopada 23, 2016 at 20:34.

    pyszne Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam ponownie ...

    Zgłoszony przez ewkie86 na listopada 12, 2016 at 11:06.

    Witam ponownie

    ciasto wyszlo hmmmm za tluste ( za duzo oleju w tym przepisie ) nastepnym razem zmiejsze ilosc Puzzled

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hej Kasia Marciniak...

    Zgłoszony przez ewkie86 na listopada 11, 2016 at 20:59.

    Hej Kasia Marciniak

    Mam nadzieje ze moze odpowiedziec mi na dwa pytania poniewaz pieklam nie raz marchewkowe ciasto ale nigdy sie nie spotkalam ze dlugosc pieczenia jest az 2h a takze zaskoczylo mnie ilosc oleju w tym przepisie ....tmrc_emoticons.)

    robilam krok po kroku wiec mam nadzieje ze ciasto wyjdzie rewelacyjnie jak kobietom w komentarzach ...

    dzieki za pomoc , pozdr.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto bardzo dobre polecam

    Zgłoszony przez bogna1010 na października 22, 2016 at 17:18.

    Ciasto bardzo dobre polecam Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy przepis, napewno

    Zgłoszony przez karla599 na października 14, 2016 at 21:11.

    Ciekawy przepis, napewno zrobie to ciasto na niedzielę tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam ogromna chęc na

    Zgłoszony przez MixPomysłów na października 8, 2016 at 20:12.

    Mam ogromna chęc na przetestowanie ...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze