3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi pod kruszonką


Wydrukuj:
4

Składniki

25 porcja/porcje/porcji

Ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi i kruszonką

  • Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 170 g mąki pszennej
  • Ciasto:
  • 230 g mleka
  • 100 g margaryny, Kasia, Palma
  • 230 g cukru
  • 5 żółtek
  • 50 g drożdży
  • 600 g mąki, pszennej
  • 1 szczypty soli

Owoce sezonowe

  • 1000 gramów Śliwki, rabarbar, Można dodać owoce zamrożone
  • 6
    1h 35min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

  1. Kruszonka:
    Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na kruszonkę, wymieszać 10 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia i wystawić do lodówki.
    Ciasto:
    Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i drożdże, założyć miarkę, wymieszać 2,5 min/37ºC/obr. 1
    Dodać mąkę, żółtka i pokrojoną w kostkę miękką margarynę, sól, wyrobić 2min/ Blokada naczynia miksującego / Ciasto. Ciasto przełożyć do dużej miski. Odstawić przykryte folią lub lnianą ściereczką w cieple miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 do 2 godzin. Może to być miejsce przy kaloryferze, jak jest zimno lub piekarnik nastawiony na 50 st. C z tylko włączoną lampką. Ciasto musi podwoić objętość. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Blachę natłuścić margaryną lub olejem.
    Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę do pieczenia (25x35 cm), wyłożyć sezonowe owoce, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec 30 - 35 min. (bez termoobiegu, grzałka góra-dół)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Owoce rozdrobnione w zależności od gatunku lub upodobań kłaść bezpośrednio na ciasto. Jeśli śliwki są bardzo duże, kroimy na cztery. (jeśli mamy np. mrożone śliwki, to można kłaść bez rozmrażania) Wyjątek stanowi rabarbar, który trzeba obrać, obciąć końcówki, pokroić na 1-2cm kawałki. Zasypać cukrem. Odstawić na 2 godz. Odlać syrop i układać na ciasto. Opcjonalnie podczas końcowego wyrabiania ciasta można dodać sporą garść rodzynek. Spróbować ostudzić przed pochłonięciem 😁 Niebiańsko dobre z samym mlekiem...


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy