3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ciasto drożdżowe bezglutenowe i bezpszeniczne


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

posypka

  • cukier brązowy, do posypania ciasta

na blaszkę ciasta

  • 260 gramów mąka kukurydziana
  • 170 gramów mąka ryżowa
  • 165 gramy mąka gryczana
  • 100 gramów cukru
  • 1 jaja całe, temperatura pokojowa
  • 1 żółtko, temperatura pokojowa
  • 80 gramów masła, najlepsze klarowane, ciepłe rozpuszczone
  • 60 gramów drożdży, świeże
  • 200 gramów mleko ryżowe, letnie
  • 0,5 łyżeczki soli
  • dowolne owoce
  • 1 słoiki dżemu
  • 1 opakowania cukier waniliowy
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
  1. Do naczynia miksującego wlać mleko. Podgrzać do temp. 37C.

  2. Dodać drożdże, cukier, cukier waniliowy, podgrzać 2min/30s/37C/obr.1.

  3. Dodać pozostałe składniki, wyrobić 2 min/Ciasto. Jeźeli ciasto zbyt mocno się klei, dodać odrobinę mąki. Znów wyrobić 1 min/Ciasto

  4. Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 40 minut.

  5. Rozgrzać piekarnik do 150C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

  6. Wyrośnięte ciasto rozłożyć w blaszce. Posmarować dżemem. Rozłożyć owoce (np. rabarbar, truskawki, śliwki). Odstawić na 10 minut.

  7. Ciasto wstawić do nagrzanego pieranika. Piec 10 minut. Zwiększyć temperaturę do 180C i piec około 45 minut (najlepiej z włączonym termoobiegiem).

  8. Wyjąć z piekarnika i jeszcze gorące posypać brązowym cukrem (według uznania).

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Kroić po lekkim przestudzeniu. Najlepsze lekko ciepłe.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zrobiłam ze śliwkami. Ciasto

    Zgłoszony przez ajaniszewska na sierpnia 4, 2015 at 16:27.

    Zrobiłam ze śliwkami. Ciasto mało słodkie (jak dla mnie). Jest też bardzo sypkie... no po prostu bezglutenowe tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze