3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciastka z buraka cukrowego


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Ciastka z buraka cukrowego

  • 1080 g Burak cukrowy szt 1 ok 1100g, obrany
  • 1 łyżeczki czubatej proszku do pieczenia, (zawsze dodajemy po 1 łyżeczce na każdego buraka)
  • 1 jajko
  • 900 g mąki typ 550

inne

  • 1000 g wody
5

Przygotowanie

    Przygotowanie buraków cukrowych
  1. Buraka obrac i pokroić w kostkę. Jeden burak waży przeważnie ponad kilogram.

    My potrzebujemy ok 1 kilograma czyli 1000g.

    Kostki z buraka można gotowac w Varomie lub w garnku (w/g uznania)

    Jeśłi gotujemy w TM to:

    wlewamy do misy ok 1000 g wody wkładamy do misy pokrojonego buraka cukrowego (kostka centymetrowa)

    włączamyBlokada naczynia miksującego 40min/100/ Obroty wsteczne 2

    Jeśłi burak jest miękki ,odcedzamy i studzimy.

    WAZNE! musi być zimny.

    Schłodzone buraki ponownie wkładamy do TM

    Blokada naczynia miksującego 3 minuty/obrót 6
  2. Następnie, dodać mąkę ok 800g oraz czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia.

    Ustawiamy na 1 minuty/obrót 6. Zgarniamy kopystką z brzegów buraka.

    Ponownie włączamy na 1 minute /orót 5, jesli jest za żadkie to dodajemy pozostałą mąkę już na stolnicy.
  3. Ciasto przekładamy na stolnice , formujemy ciastka tak ja na zdjęciu- paluchy , układamy na brytwannie wyłożonym papierem do pieczenia , smarujemy roztrzepanym jakiem i do piecyka na 20 -25 minut na 160 stopni .

    Pieczemy do zarumienia.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Wersja na garnek .

Buraki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości i dokładnie studzimy. Po ostudzeniu mielimy na papkę, dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo dodajemy mąkę kontrolując konsystencję ciasta. Powinno być zbite, tak, żeby dało się z niego formować paluszki, które następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 160 stopni do zarumienienia. I już tmrc_emoticons.)

Bardzo ważna porada:
mielenie czegokolwiek ciepłego sprawia, ze ostrza nożyków się bardzo tępią - dotyczy to blendera, robota kuchennego, maszynki do mięsa, etc.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz