Składniki
12 porcja/porcje/porcji
Ciastka z buraka cukrowego
- 1080 g Burak cukrowy szt 1 ok 1100g, obrany
- 1 łyżeczki czubatej proszku do pieczenia, (zawsze dodajemy po 1 łyżeczce na każdego buraka)
- 1 jajko
- 900 g mąki typ 550
inne
- 1000 g wody
-
6
1h 40min
Czas całkowity 1h 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
- Buraka obrac i pokroić w kostkę. Jeden burak waży przeważnie ponad kilogram.
My potrzebujemy ok 1 kilograma czyli 1000g.
Kostki z buraka można gotowac w Varomie lub w garnku (w/g uznania)
Jeśłi gotujemy w TM to:
wlewamy do misy ok 1000 g wody wkładamy do misy pokrojonego buraka cukrowego (kostka centymetrowa)
włączamy40min/100/
2
Jeśłi burak jest miękki ,odcedzamy i studzimy.
WAZNE! musi być zimny.
Schłodzone buraki ponownie wkładamy do TM3 minuty/obrót 6
- Następnie, dodać mąkę ok 800g oraz czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia.
Ustawiamy na 1 minuty/obrót 6. Zgarniamy kopystką z brzegów buraka.
Ponownie włączamy na 1 minute /orót 5, jesli jest za żadkie to dodajemy pozostałą mąkę już na stolnicy. - Ciasto przekładamy na stolnice , formujemy ciastka tak ja na zdjęciu- paluchy , układamy na brytwannie wyłożonym papierem do pieczenia , smarujemy roztrzepanym jakiem i do piecyka na 20 -25 minut na 160 stopni .
Pieczemy do zarumienia.
Przygotowanie buraków cukrowych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz
Porady
Wersja na garnek .
Buraki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości i dokładnie studzimy. Po ostudzeniu mielimy na papkę, dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo dodajemy mąkę kontrolując konsystencję ciasta. Powinno być zbite, tak, żeby dało się z niego formować paluszki, które następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 160 stopni do zarumienienia. I już
Bardzo ważna porada:
mielenie czegokolwiek ciepłego sprawia, ze ostrza nożyków się bardzo tępią - dotyczy to blendera, robota kuchennego, maszynki do mięsa, etc.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSuper pomysł
Super pomysł