3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CIASTKA GRYCZANE BEZGLUTENOWE


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 2 żółtka
  • 120 g cukru trzcinowego, lub 90g xsylitolu
  • 50 g ziaren dyni
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 15 g ziaren czarnego sezamu
  • 100 g oleju rzepakowego, (lub 100g rozpuszczonego bezwonnego oleju kokosowego)
  • 150 g wody
  • 100 g płatków błyskawicznych gryczanych, np.polskiej firmy MELVIT
  • 400 g mąki gryczanej, np.polskiej firmy MELVIT
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego zaczynając od składników płynnych.

    Wyrabiać przy pomocy kopystki czas 15-20 s , obroty 5

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

CIASTECZKA są idealne dla alergików, a dodatkowo cukier brzozowy obniża ich kaloryczność. Dodatek cukru brzozowego sprawia również, że ciasteczka są wsam raz dla diabetyków.

Ciasto jest dość ciężkie i trudne do rozwałkowania. Jeżeli ciasto jest za mało zwarte można dodać trochę wody ( ok. 25-50 g)

Ciasto rozwałkowywac partiami na ok. 0,5 cm grubości i wykrawać okrągłe ciasteczka. Piec w rozgrzanym piekarniku 25 - 30 min, w temp. 180 stopni.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • użyję zamiast jajek siemienia

    Zgłoszony przez wiesia w na stycznia 4, 2016 at 01:05.

    użyję zamiast jajek siemienia lnianego, ale na pewno wyjdą tak samo dobre tmrc_emoticons.)

     

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polska firma Melvit nie ma w

    Zgłoszony przez Dana na listopada 18, 2015 at 20:40.

    Polska firma Melvit nie ma w ofercie ani mąki ani płatków gryczanych BEZGLUTENOWYCH.

    Ciasteczka smaczne, ale z pewnością mają zbyt dużą zawartość glutenu. Osoby na diecie muszą użyć składników z przekreślonym kłosem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj upiekłam te ciacha.

    Zgłoszony przez jajciucha na grudnia 4, 2014 at 08:53.

    Wczoraj upiekłam te ciacha. Są wyśmienite! Ale moje dzieci ich nie chcą jeść, chyba za bardzo pachną gryką tmrc_emoticons.-) Nie szkodzi, mi i mężowi bardzo smakują!

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gryczane.....................

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na listopada 25, 2014 at 22:58.

    Gryczane...................... kupcie produkty i zróbcie te ciastka. Wszyscy moi znajomi zawsze je wyjadają Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze