- TM 31
 
Składniki
CIASTO
- 2 żółtka
 - 120 g cukru trzcinowego, lub 90g xsylitolu
 - 50 g ziaren dyni
 - 50 g ziaren słonecznika
 - 15 g ziaren czarnego sezamu
 - 100 g oleju rzepakowego, (lub 100g rozpuszczonego bezwonnego oleju kokosowego)
 - 150 g wody
 - 100 g płatków błyskawicznych gryczanych, np.polskiej firmy MELVIT
 - 400 g mąki gryczanej, np.polskiej firmy MELVIT
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego zaczynając od składników płynnych.
Wyrabiać przy pomocy kopystki czas 15-20 s , obroty 5
Porady
CIASTECZKA są idealne dla alergików, a dodatkowo cukier brzozowy obniża ich kaloryczność. Dodatek cukru brzozowego sprawia również, że ciasteczka są wsam raz dla diabetyków.
Ciasto jest dość ciężkie i trudne do rozwałkowania. Jeżeli ciasto jest za mało zwarte można dodać trochę wody ( ok. 25-50 g)
Ciasto rozwałkowywac partiami na ok. 0,5 cm grubości i wykrawać okrągłe ciasteczka. Piec w rozgrzanym piekarniku 25 - 30 min, w temp. 180 stopni.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
użyję zamiast jajek siemienia lnianego, ale na pewno wyjdą tak samo dobre
Polska firma Melvit nie ma w ofercie ani mąki ani płatków gryczanych BEZGLUTENOWYCH.
Ciasteczka smaczne, ale z pewnością mają zbyt dużą zawartość glutenu. Osoby na diecie muszą użyć składników z przekreślonym kłosem.
Wczoraj upiekłam te ciacha. Są wyśmienite! Ale moje dzieci ich nie chcą jeść, chyba za bardzo pachną gryką
 Nie szkodzi, mi i mężowi bardzo smakują!
Gryczane...................... kupcie produkty i zróbcie te ciastka. Wszyscy moi znajomi zawsze je wyjadają