Tu jesteś:
4
Składniki
20 kawałek/kawałki/kawałków
- Ciasto kruche
- 180 g cukru
- 90 g margaryny, zimnej, pokrojonej na kawałki
- 90 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka olejek waniliowy or 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- Ciasto drożdżowe
- 150 g cukru
- 80 g margaryny
- 80 g masła
- 1 łyżka suchych drożdzy, (15 g)
- 1 łyżka olejku waniliowego or 1,5 łyżki cukru wanilinowego
- 25 g mleka
- 4 jajka, (każde 60 g)
- 520 g mąki
- 2 łyżeczki soli
-
6
48min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Ciasto kruche:
Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15 s/obr. 10. - Dodać margarynę, masło, mąkę i olejek waniliowy, wymieszać 15-20s/obr.5. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 60 minut.
Ciasto drożdżowe: - Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać margarynę, masło, drożdże, olejek waniliowy i mleko, podgrzać 2 min/37°C/obr. 2.
- Dodać jajka i sól, wymieszać 10 s/obr. 5.
- Dodać mąkę i wyrobić 2min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie (około 45 minut).
- Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.
- Podzielić ciasto na 20 równych części, uformować kulki. Kulki ułożyć na przykrytej papierem do pieczenia blasze w odległości 8 cm od siebie. Kruche ciasto podzielić na 20 równych części, uformować małe okrągłe płaskie placki, nałożyć na każdą kulkę ciasta i lekko docisnąć. Za pomocą ostrego noża naciąć rowki przypominające wzór na muszli małży. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 190°C przez 18 - 20 minut, dopóki nie nabiorą złocistego koloru. Przełożyć na talerz i pozostawić do ostygnięcia.
- Ciasto kruche:
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzDrożdże instant słabo rosną.
Drożdże instant słabo rosną. Radzę dać o polowe mniej masła i margaryny i zamiast 15g sypkich dać 50g świeżych. Dużo szybciej i mocniej rośnie. Poza tym super przepis
No dobre nawet dobre.
No dobre nawet dobre.
Witam serdecznie, Zrobiłam
Witam serdecznie,
Zrobiłam wczoraj ciasteczka
Niestety nie wszystko poszło dobrze. Ciasto kruche spłyneło po drożdżówkach w czasie pieczenia. Co mogłam zrobić źle?
ciasteczka do wypróbowania
ciasteczka do wypróbowania
PRZEPIS BARDZO INTERESUJACY
PRZEPIS BARDZO INTERESUJACY
JOANA
Hm, odkrylam nowe ciastka
Hm, odkrylam nowe ciastka
Ciekawe polaczenie, do wypròbowania

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
