3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciastka "Conchas"


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

20 kawałek/kawałki/kawałków

  • Ciasto kruche
  • 180 g cukru
  • 90 g margaryny, zimnej, pokrojonej na kawałki
  • 90 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka olejek waniliowy or 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • Ciasto drożdżowe
  • 150 g cukru
  • 80 g margaryny
  • 80 g masła
  • 1 łyżka suchych drożdzy, (15 g)
  • 1 łyżka olejku waniliowego or 1,5 łyżki cukru wanilinowego
  • 25 g mleka
  • 4 jajka, (każde 60 g)
  • 520 g mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Ciasto kruche:
      Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15 s/obr. 10.
    2. Dodać margarynę, masło, mąkę i olejek waniliowy, wymieszać 15-20 s/obr. 5. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 60 minut.


      Ciasto drożdżowe:

    3. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać margarynę, masło, drożdże, olejek waniliowy i mleko, podgrzać 2 min/37°C/obr. 2.
    4. Dodać jajka i sól, wymieszać 10 s/obr. 5.
    5. Dodać mąkę i wyrobić 2 min/ Closed lid / Dough mode . Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie (około 45 minut).
    6. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.
    7. Podzielić ciasto na 20 równych części, uformować kulki. Kulki ułożyć na przykrytej papierem do pieczenia blasze w odległości 8 cm od siebie. Kruche ciasto podzielić na 20 równych części, uformować małe okrągłe płaskie placki, nałożyć na każdą kulkę ciasta i lekko docisnąć. Za pomocą ostrego noża naciąć rowki przypominające wzór na muszli małży. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 190°C przez 18 - 20 minut, dopóki nie nabiorą złocistego koloru. Przełożyć na talerz i pozostawić do ostygnięcia.



10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Drożdże instant słabo rosną.

    Zgłoszony przez BratPit na sierpnia 12, 2016 at 15:17.

    Drożdże instant słabo rosną. Radzę dać o polowe mniej masła i margaryny i zamiast 15g sypkich dać 50g świeżych. Dużo szybciej i mocniej rośnie. Poza tym super przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No dobre nawet dobre.  

    Zgłoszony przez Asante 5 na marca 21, 2016 at 12:10.

    No dobre nawet dobre.   Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam serdecznie, Zrobiłam

    Zgłoszony przez ERIEL na listopada 26, 2013 at 09:27.

    Witam serdecznie,


    Zrobiłam wczoraj ciasteczka tmrc_emoticons.-) Niestety nie wszystko poszło dobrze. Ciasto kruche spłyneło po drożdżówkach w czasie pieczenia. Co mogłam zrobić źle?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasteczka do wypróbowania

    Zgłoszony przez ilonaw na sierpnia 21, 2013 at 10:34.

    ciasteczka do wypróbowania tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PRZEPIS BARDZO INTERESUJACY

    Zgłoszony przez janinag8 na sierpnia 21, 2013 at 10:22.

    PRZEPIS BARDZO INTERESUJACY Cooking 7JOANA

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hm, odkrylam nowe ciastka

    Zgłoszony przez veronicab71 na lipca 16, 2013 at 22:51.

    Hm, odkrylam nowe ciastka Big Smile Big Smile Ciekawe polaczenie, do wypròbowania Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze