![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/xtyx2me5-44010-469025-cfcd2-2zslux1f/27341957-0970-48f2-b9c3-3c472d1c3c28/main/ciastka-conchas.jpg)
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
48min
porcja/porcje/porcji
20
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- Ciasto kruche
- 180 g cukru
- 90 g margaryny, zimnej, pokrojonej na kawałki
- 90 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka olejek waniliowy or 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- Ciasto drożdżowe
- 150 g cukru
- 80 g margaryny
- 80 g masła
- 1 łyżka suchych drożdzy, (15 g)
- 1 łyżka olejku waniliowego or 1,5 łyżki cukru wanilinowego
- 25 g mleka
- 4 jajka, (każde 60 g)
- 520 g mąki
- 2 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciasto kruche:
Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15 s/obr. 10. - Dodać margarynę, masło, mąkę i olejek waniliowy, wymieszać 15-20s/obr.5. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 60 minut.
Ciasto drożdżowe: - Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać margarynę, masło, drożdże, olejek waniliowy i mleko, podgrzać 2 min/37°C/obr. 2.
- Dodać jajka i sól, wymieszać 10 s/obr. 5.
- Dodać mąkę i wyrobić 2min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie (około 45 minut).
- Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.
- Podzielić ciasto na 20 równych części, uformować kulki. Kulki ułożyć na przykrytej papierem do pieczenia blasze w odległości 8 cm od siebie. Kruche ciasto podzielić na 20 równych części, uformować małe okrągłe płaskie placki, nałożyć na każdą kulkę ciasta i lekko docisnąć. Za pomocą ostrego noża naciąć rowki przypominające wzór na muszli małży. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 190°C przez 18 - 20 minut, dopóki nie nabiorą złocistego koloru. Przełożyć na talerz i pozostawić do ostygnięcia.
- Ciasto kruche:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Drożdże instant słabo rosną. Radzę dać o polowe mniej masła i margaryny i zamiast 15g sypkich dać 50g świeżych. Dużo szybciej i mocniej rośnie. Poza tym super przepis![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
No dobre nawet dobre.![Cooking 7 Cooking 7](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/cooking_7.gif)
Witam serdecznie,
Zrobiłam wczoraj ciasteczka
Niestety nie wszystko poszło dobrze. Ciasto kruche spłyneło po drożdżówkach w czasie pieczenia. Co mogłam zrobić źle?
ciasteczka do wypróbowania![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
PRZEPIS BARDZO INTERESUJACY
JOANA
Hm, odkrylam nowe ciastka
Ciekawe polaczenie, do wypròbowania
![Big Smile Big Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/bigsmile.png)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?