Tu jesteś:
4
Składniki
30 kawałek/kawałki/kawałków
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki Sody spożywczej
- 130 g mąki pszennej
- 2 łyżeczkicukru waniliowego or 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 jajko
- 100 g cukru brązowego
- 100 g cukru
- 130 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 80 g płatków owsianych
- 60 g orzechów, różnego rodzaju
- 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 0,5 łyżeczki soli
-
6
25min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę i orzechy, rozdrobnić 2-3s/obr.6, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, zemleć 3 s/obr 8. Przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier, cukier brązowy, jajko i cukier wanilinowy, wymieszać 2min/obr.3.
- Dodać mąkę, zmielone płatki owsiane, sodę spożywczą, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 40s/obr.4.
- Dodać rozdrobnioną czekoladę i orzechy, wymieszać 30s/obr.2. Na blasze przykrytej papierem do pieczenia w odległości 3 cm od siebie ciasto układać łyżką w formie kulek wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 10 - 12 minut, aż lekko zbrązowieją. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w hermetycznie zamykanym pojemniku.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
Odpowiedz(Brak tematu)
Smak czekolady jest bogaty, głęboki i niezwykle...
Smak czekolady jest bogaty, głęboki i niezwykle satysfakcjonujący. Widać, że do stworzenia tych ciasteczek użyto wysokiej jakości kakao. Nie są zbyt słodkie, dzięki czemu przebija się bogaty smak czekolady, co absolutnie doceniam.
Mrs. Tina
-->sydney audio visual consultant
I've done a lot of study and found that what you...
I've done a lot of study and found that what you say is very helpful. Then you can have fun playing games like amanda the adventurer
Pyszne ciastka. Po prostu rewelacja. Można...
Pyszne ciastka. Po prostu rewelacja. Można część masła podmienić na masło orzechowe jak ktoś nie ma orzechów, migdałów itp. Podaję przepis w wersji bezglutenowej:
Ø 130 g mąki kukurydzianej
Ø 80 g płatków owsianych
Ø 100 g gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki (każda kostka na pół)
Ø 60 g orzechów obojętnie jakiego rodzaju
Ø 150 g masła w temperaturze pokojowej
Ø 140 g cukru (nie trzeba więcej, w oryginalnym przepisie było 200 g)
Ø 1 jajko
Ø 2 łyżeczki cukru waniliowego
Ø ½ łyżeczki sody
Ø ½ łyżeczki proszku do pieczenia bg
Ø ½ łyżeczki soli (nie pomijać tego)
Ø odrobina zimnej wody (2-3 łyżki w razie potrzeby, jakby ciasto było zbyt kruche)
Dalej tak jak w przepisie
Przepyszne,dzięki za przepis!
Przepyszne,dzięki za przepis!
Ja polecam także wersję z białą czekoladą i...
Ja polecam także wersję z białą czekoladą i żurawiną, oczywiście że maksymalnie zmniejszona ilością cukru😊
predygiernova:robie dokladnie tak samo. Pycha!
predygiernova:robie dokladnie tak samo. Pycha!
REWELACJA! ...
REWELACJA!
Jedne z najlepszych ciasteczek owsianych, jakie piekłam, a piekę bardzo dużo, od lat. Moja modyfikacja: tylko 100 g cukru (a i tak są bardzo słodkie), dodatkowo pod koniec dodaję 60 g rodzynek. W stylu Piegusków.
pyszne 😋
Ciasteczka przepyszne. Dzieciaki zachwycone 🙂...
Ciasteczka przepyszne. Dzieciaki zachwycone 🙂 mąż też😉
przepis super bardzo smaczne długo zachowują...
przepis super
bardzo smaczne długo zachowują świeżość
dzieciaki uwielbiają
pyszne, zrobiłam pierwszy raz, dzieci i mąż...
pyszne, zrobiłam pierwszy raz, dzieci i mąż zachwyceni i ja również
az dziwne że takie cudeńko można zrobić w tak krótkim czasie
Dobre, dobre, bardzo!
Dobre, dobre, bardzo!
super przepis. zrobilam kolejny raz tym razem...
super przepis. zrobilam kolejny raz tym razem dodałam 60g cukru trzcinowego i 40g miodu, dodałam migdały i rodzynki i wyszły równie pyszne 😋
edytka_33: 100 g jest ok.
edytka_33: 100 g jest ok.
Mery: rzeczywiście w smaku jak pieguski, dodałam...
Mery: rzeczywiście w smaku jak pieguski, dodałam rodzynek, idealne!
Ciasteczka są pyszne, pierwsze nie zdążyły...
Ciasteczka są pyszne, pierwsze nie zdążyły wystygnąć ☺
DOMOWE CISTKA PIEGUSKI - można dołożyc do nich...
DOMOWE CISTKA PIEGUSKI - można dołożyc do nich rodzynki itp.
Super ciasteczka, szybko się robi i jeszcze...
Super ciasteczka, szybko się robi i jeszcze szybciej znikają.Sugerując się wcześniejszymi komentarzami dałam tylko 100g cukru trzcinowego i są dosyć słodkie. Polecam
Dziękuję za ten przepis, ciastka przepyszne - u...
Dziękuję za ten przepis, ciastka przepyszne - u mnie z migdałami i czekoladą z aromatem pomarańczy. Dodaje do ulubionych, bo są idealne do pracy.
Ciasteczka pyszne, zamiast orzechów dałam...
Ciasteczka pyszne, zamiast orzechów dałam migdały i tylko 100 g cukru i rewelacja
Bardzo smaczne. A dodatek
Bardzo smaczne. A dodatek soli swietnie podkreśla słodycz czekolady. Polecam.
Ciasteczka nasze ulubione,
Ciasteczka nasze ulubione, robione systematycznie.
pyszne ciastka w sam raz na
pyszne ciastka w sam raz na przekąskę
pychotka. robię po raz
pychotka. robię po raz kolejny. Zmniejszyłam ilość cukru do 60 białego i 60 brązowego, ale jak piszecie, że można jeszcze zmniejszyc, to następnym razem tak zrobię bo są mega słodkie!
bardzo dobre i szybko znikały
bardzo dobre i szybko znikały :
fakt trzeba poczekać aż wystygną po upieczeniu - ale czasami się nie dało 
Przypaliłam... ale i tak
Przypaliłam... ale i tak smaczne.
Dla początkujących w kuchni podpowiedź- ciastka skończcie piec nawet jeśli są jeszcze miękkie. Ja czekałam żeby były już twarde i niestety od spodu się przypaliły
Bardzo dobre.
Bardzo dobre.
Lepsze niż Pieguski
Lepsze niż Pieguski
Wyszły przepyszne ale
Wyszły przepyszne
ale również ograniczyłam cukier do 100g cukru trzcinowego
Szybkie ciasteczka można dużo kombinować z dodatkami od żurawiny, rodzynków po migdały zawsze wyjdą pyszne 
Mam thermomixa od wczoraj.
Mam thermomixa od wczoraj. Dzisiaj upiekliśmy ciasteczka. Są przeprzeprzepyszne
. Zmniejszyliśmy ilości cukru o połowę, nadal są dość słodkie, a ciut mniej kaloryczne, a jest to dość ważne, bo nie można im się oprzeć
. Bardzo polecam.
Bardzo dobre.Upiekłam je
Bardzo dobre.Upiekłam je pierwszy raz. Dodałam tylko cukier trzcinowy (100g). Uważam że to wystarczająca ilość cukru. Polecam.
Wiolka
Super ciasteczka! często je
Super ciasteczka! często je robię z korzennymi dodatkami.
Polecam. W moździeżu ucieram jeden goździk, parę ziarek kolendry, ziarnko ziela angielskiego
dodaję szczyptę kardamonu... Część czekolady zamieniam na rodzynki.
pieke te ciasteczka od
pieke te ciasteczka od pewnego już czasu i są przez moją rodzinkę bardzo lubiane
Ciasteczka są mega szybkie do
Ciasteczka są mega szybkie do przygortowania i naprawdę pyszne. Ja zmniejszyłam tylko ilość cukru do 100 g ( następnym dodam jeszcze mniej). Super!
Przepyszne!!!! Trudno się
Przepyszne!!!! Trudno się oprzeć zjedzeniu wszystkich od razu
Wprowadziłam kilka modyfikacji: zamiast czekolady i orzechów dodałam 70 g rodzynek, 50 g suszonej żurawiny i 100g płatków owsianych. Nastepnym razem dodam też mniej cukru, trochę więcej płatków oraz banana.
Pyszne! Ja daje jeszcze
Pyszne! Ja daje jeszcze więcej orzechów i kilka kostek mlecznej czekolady
Meg
Łatwe w przygotowaniu,
Łatwe w przygotowaniu, idealne na niespodziewaną wizytę gości, ale przede wszystkim przepyszne!
genialne ciastka, żona
genialne ciastka, żona uwielbia
Uuuuuwielbiam je:D
Uuuuuwielbiam je
Dodałam z orzechami migdały -
Dodałam z orzechami migdały - wyszło super
Wypróbowałam przepis, wyszło
Wypróbowałam przepis, wyszło przepysznie! POLECAM
(No subject)
MAKSIU
Pieklam sa pyszne pozdrawiam
Pieklam sa pyszne pozdrawiam
MAKSIU
Ja właśnie poraz kolejny je
Ja właśnie poraz kolejny je piekłam
Przepyszne i szybkie w przygotowaniu
Rewelacyjne
Rewelacyjne ciasteczka,smakują i wygladają jak znane "Pieguski"
Ważne,żeby dobrze ostygły po upieczeniu.
katrinaikarina