thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasteczka czekoladowe z okarą migdałową, czyli tym, co zostaje po przygotowaniu mleka migdałowego

Składniki

  • 160 g okary, tyle mi zostaje po wykonaniu przepisu na "mleko migdałowe" z cookidoo.pl
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 200 g mąki pszennej
  • 160 g oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 200 g cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wyłóż blachę do pieczenia papierem i odstaw. Ustaw piekarnik na 180 stopni. Niech się nagrzewa.
  2. Dodaj do naczynia miksującego czekoladę i olej kokosowy i roztop je (5 minut/55 stopni°C/ obr. 2).
  3. Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Ustaw trybCiasto"Ciasto" na 1 minutę. Jeśli po tym czasie składniki nie będą połączone, to zgarnij składniki ze ścianek naczynia i uruchom tryb Ciasto"Ciasto" znów na 1 minutę.
  4. Formuj w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczaj i kładź na uprzednio przygotowanej blasze z papierem. Możesz odcisnąć na ciasteczkach widelec (robią się takie 4 paseczki jak na moich ciasteczkach)
  5. Upiecz (ok 10 minut). Nie dopuszczaj do zrumienienia ciastek, bo przypalona czekolada nie jest smaczna.

Porady

1. Olej kokosowy może być bezzapachowy lub nierafinowany.
2. Olej kokosowy możesz zastąpić masłem.
3. Jeśli okary będziesz mieć trochę więcej lub trochę mniej -nie przejmuj się - ta receptura jest elastyczna. I tak ciasteczka będą pyszne.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasteczka czekoladowe z okarą migdałową, czyli tym, co zostaje po przygotowaniu mleka migdałowego

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?