3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chruściki noworoczne


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Chruściki noworoczne

  • 500 gramów mąka pszenna tortowa, np. Basia
  • 5 żółtek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżki spirytusu rektyfikowanego 96%
  • 1 szczypty soli
  • 250 gramów śmietana 18%, kwaśna
  • 3/4 łyżki masła
  • 1 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 litry oleju, do upieczenia chrustów
  • 2 łyżeczki cukru pudru, do posypania po upieczeniu
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Chruściki noworoczne
  1. Do naczynia miksującego wkładamy/wlewamy: mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, spirytus, sól, śmietanę, masło, olej. Wyrabiamy Dough mode4 minuty.
    Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na jak najcieńsze placki (im cieńsze tym lepiej). Resztę ciasta trzymać zawinięte w folię spożywczą.
    Nożem wycinać paski (ścięte na końcach prostokąty), wielkość według uznania. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta. Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt. Odkładać na bok i trzymać pod ściereczką podczas wycinania kolejnych faworków.
    Rozgrzać olej do 180 stopni C w szerokim garnku i wkładać do niego po kilka faworków jednocześnie (szybko urosną i pokryją się pęcherzami powietrza). Smażyć na złoty kolor, po około 30 - 60 sekund z każdej strony.
    Chruściki układać na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Można podawać z marmoladą lub konfiturą.
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy