Składniki
70 porcja/porcje/porcji
Ciasto
- 20 g przyprawy do piernika
- 1 jajko
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżki kakao gorzkiego
- 205 g miodu
- 125 g masła
- 70 g cukru
- landrynki, różne kolory (ilość zależna od wielkości witraży)
- 470 g mąki pszennej
-
6
8min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" wsypać landrynki i zemleć 2s/6 obr. Jeśli nasze witraże mają mieć różne kolory to każdy kolor landrynek należy rozdrabniać osobno. Rozdrobnione landrynki przesypać do miseczek.
Następnie do suchego
"Blokada naczynia miksującego" wsypać cukier, zemleć 15s/obr 10. Do cukru pudru dodać miód i masło, zemleć 5 min/55 stopni/obr 2 i 3 (napierw 30 sekund obroty 3, potem 4,5 minuty obroty 2).
Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto 5 min/
"Ciasto" .
Ciasto przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 2 lub 3 dni, żeby dojrzało.
Dla osób bardziej niecierpliwych– można ten czas skrócić
.
Schłodzone ciasto, wałkujemy, wykrawamy pierniczki za pomocą foremek (do pierników z witrażem przydadzą się nam większe i mniejsze foremki) np. duża gwiazda i mniejsza gwiazdka.
Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka mniejszych dziurek w piernikach, wsypujemy rozkruszone landrynki (z górką).
Pamiętajmy też o zrobieniu dziurki, przed upieczeniem pierniczków, rurką od napoju (można też użyć wykałaczki) abyśmy mogli potem pierniczki powiesić na choince.
Pieczemy w temp. 180 stopni, od 7 do 10 min w zależności od grubości pierniczków.
Po upieczeniu musimy poczekać aż pierniki wystygną i dopiero wtedy ostrożnie odklejamy je od papieru do pieczenia.
Pierniki ozdabiamy lukrem, czekoladą, posypkami ozdobnymi lub spożywczymi pisakami żelowymi, możemy też użyć barwników spożywczych do lukru.
Przygotowanie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Pierniki od razu są dobre do jedzenia. Jeśli jednak dla kogoś będą zbyt twarde, wystarczy zamknąć je w pudełku z kromką chleba na parę dni.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCiasto przepyszne. Polecam.
Ciasto przepyszne. Polecam.
Ciasto godne polecenia.
Ciasto godne polecenia. Witraży nie robiłam,ozdabiałam kolorowym lukrem i posypkami.