3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CHOINKOWE PIERNICZKI Z WITRAŻEM


Wydrukuj:
4

Składniki

70 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 20 g przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżki kakao gorzkiego
  • 205 g miodu
  • 125 g masła
  • 70 g cukru
  • landrynki, różne kolory (ilość zależna od wielkości witraży)
  • 470 g mąki pszennej
  • 6
    8min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Przygotowanie
  1. Do Blokada naczynia miksującego wsypać landrynki i zemleć 2s/6 obr. Jeśli nasze witraże mają mieć różne kolory to każdy kolor landrynek należy rozdrabniać osobno. Rozdrobnione landrynki przesypać do miseczek.

    Następnie do suchego Blokada naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15s/obr 10. Do cukru pudru dodać miód i masło, zemleć 5 min/55 stopni/obr 2 i 3 (napierw 30 sekund obroty 3, potem 4,5 minuty obroty 2).

    Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto 5 min/Ciasto.

     

     

    Ciasto przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 2 lub 3 dni, żeby dojrzało.

    Dla osób bardziej niecierpliwych– można ten czas skrócić tmrc_emoticons.).

     

    Schłodzone ciasto, wałkujemy, wykrawamy pierniczki za pomocą foremek (do pierników z witrażem przydadzą się nam większe i mniejsze foremki) np. duża gwiazda i mniejsza gwiazdka.

     

    Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka mniejszych dziurek w piernikach, wsypujemy rozkruszone landrynki (z górką).

     

    Pamiętajmy też o zrobieniu dziurki, przed upieczeniem pierniczków, rurką od napoju (można też użyć wykałaczki) abyśmy mogli potem pierniczki powiesić na choince.

     

     

    Pieczemy w temp. 180 stopni, od 7 do 10 min w zależności od grubości pierniczków.

     

     

    Po upieczeniu musimy poczekać aż pierniki wystygną i dopiero wtedy ostrożnie odklejamy je od papieru do pieczenia.

     

     

    Pierniki ozdabiamy lukrem, czekoladą, posypkami ozdobnymi lub spożywczymi pisakami żelowymi, możemy też użyć barwników spożywczych do lukru.

     

     

     

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Pierniki od razu są dobre do jedzenia. Jeśli jednak dla kogoś będą zbyt twarde, wystarczy zamknąć je w pudełku z kromką chleba na parę dni.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto przepyszne. Polecam.

    Zgłoszony przez zajaczekk na grudnia 15, 2016 at 19:07.

    Ciasto przepyszne. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto godne polecenia.

    Zgłoszony przez BożenaG. na stycznia 7, 2016 at 16:48.

    Ciasto godne polecenia. Witraży nie robiłam,ozdabiałam kolorowym lukrem i posypkami.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze