3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CHOINKOWE PIERNICZKI Z WITRAŻEM


Wydrukuj:
4

Składniki

70 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 20 g przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżki kakao gorzkiego
  • 205 g miodu
  • 125 g masła
  • 70 g cukru
  • landrynki, różne kolory (ilość zależna od wielkości witraży)
  • 470 g mąki pszennej
  • 6
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Przygotowanie
  1. Do Closed lid wsypać landrynki i zemleć 2s/6 obr. Jeśli nasze witraże mają mieć różne kolory to każdy kolor landrynek należy rozdrabniać osobno. Rozdrobnione landrynki przesypać do miseczek.

    Następnie do suchego Closed lid wsypać cukier, zemleć 15s/obr 10. Do cukru pudru dodać miód i masło, zemleć 5 min/55 stopni/obr 2 i 3 (napierw 30 sekund obroty 3, potem 4,5 minuty obroty 2).

    Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto 5 min/Dough mode.

     

     

    Ciasto przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 2 lub 3 dni, żeby dojrzało.

    Dla osób bardziej niecierpliwych– można ten czas skrócić tmrc_emoticons.).

     

    Schłodzone ciasto, wałkujemy, wykrawamy pierniczki za pomocą foremek (do pierników z witrażem przydadzą się nam większe i mniejsze foremki) np. duża gwiazda i mniejsza gwiazdka.

     

    Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka mniejszych dziurek w piernikach, wsypujemy rozkruszone landrynki (z górką).

     

    Pamiętajmy też o zrobieniu dziurki, przed upieczeniem pierniczków, rurką od napoju (można też użyć wykałaczki) abyśmy mogli potem pierniczki powiesić na choince.

     

     

    Pieczemy w temp. 180 stopni, od 7 do 10 min w zależności od grubości pierniczków.

     

     

    Po upieczeniu musimy poczekać aż pierniki wystygną i dopiero wtedy ostrożnie odklejamy je od papieru do pieczenia.

     

     

    Pierniki ozdabiamy lukrem, czekoladą, posypkami ozdobnymi lub spożywczymi pisakami żelowymi, możemy też użyć barwników spożywczych do lukru.

     

     

     

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Pierniki od razu są dobre do jedzenia. Jeśli jednak dla kogoś będą zbyt twarde, wystarczy zamknąć je w pudełku z kromką chleba na parę dni.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto przepyszne. Polecam.

    Zgłoszony przez zajaczekk na grudnia 15, 2016 at 19:07.

    Ciasto przepyszne. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto godne polecenia.

    Zgłoszony przez BożenaG. na stycznia 7, 2016 at 16:48.

    Ciasto godne polecenia. Witraży nie robiłam,ozdabiałam kolorowym lukrem i posypkami.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze