Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
22min
porcja/porcje/porcji
24
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 13/05/21
zmieniono dnia: 13/05/21
Składniki
Chocolate chip cookies - ciasteczka z czekoladą
- 100 g czekolady, (w zależności od upodobań mleczna/gorzka)
- 125 g masła
- 70 g cukru
- 70 g brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej, ew. 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 260 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wrzuć połamaną czekoladę do "Blokada naczynia miksującego" , zmiksuj 4s/obr.6 i przełóż do innego naczynia.
(Jak ktoś woli, można czekoladę pociachać nożem, kawałki są na pewno bardziej równe) - Jeśli masło jest zimne, wrzuć je najpierw do "Blokada naczynia miksującego" i zmiksuj 10s/obr.6, a nastęnie dodaj cukry i i esencję waniliową i miksuj 1min/obr. 3-4 (po 30s warto zeskrobać ścianki). Ponownie zeskrob ciasto ze ścian naczynia.
- Dodaj do "Blokada naczynia miksującego" jajko i miksuj 50s/obr.3-4
- Dodaj do "Blokada naczynia miksującego" mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę, ustaw 45s/"Ciasto" . Ponownie zeskrob ciasto ze ścian naczynia.
- Dodaj do "Blokada naczynia miksującego" posiekaną czkoladę, wymieszaj 30s/"Obroty wsteczne" /obr.2.
- Układaj ciasto łyżeczką w formie "kulek" na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok. 3cm. Delikatnie spłaszczyć.
Można też uformować ciasto w formę wałka o średnicy 5cm, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę, a nastęnie kroić centrymetrowe plasterki i wykładać na blachę. - Piec w 180 stopniach 10-12min (w zależności od piekarnika)
Porady
Przepis pochodzi ze strony https://www.recipecommunity.com.au/baking-sweet-recipes/only-the-best-chocolate-chip-cookies-ever/76mn7jmh-53db2-965201-cfcd2-ull92mtb z modyfikacjami na podstawie komentarzy i własnych upodobań.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?