3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chałka na słodko


Wydrukuj:
4

Składniki

Chałka na słodko

  • 2 jajka, W tym 1 roztrzepane do posmarowania chałki
  • 2 żółtka
  • 100 g masła, Pokrojonego w kostkę
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 40 g drożdże świeże
  • 150 g mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczki soli

Kruszonka

  • 30 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • 25 g masło, Pokrojonego w kostkę
  • 6
    1h 55min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Chałka na słodko
  1. Najpierw przygotowywujemu kruszonkę
    Do wkładamy wszystkie składniki na kruszonkę wyrabiamy 10 s/obroty 4. Przekładamy do miseczki.

    Nastepnie przygotowywujemy ciasto na chałkę

    Do wbić 1 jajko, dodać żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko. Podgrzewać 4 minuty 37%/obroty2.
    Dodać mąkę i sól. Wyrabiać 3 minuty/.
    Pozostawić w naczyniu do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 2 części. Z pierwszej uformować 3 równe wałeczki długości ok 20 cm, następnie zlepić z nich warkocz. Przełożyć na przygotowaną blachę. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta. Ułożyć chałki na blasz z zachowaniem odstępu. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.

    Chałki posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Posypać kruszonką. Piec 20-25 minut lub do momentu aż będą żółtobrązowe.
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy