3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułeczki słodkie z kruszonką


Wydrukuj:
4

Składniki

500 g

masa śliwkowa

  • pół kilo śliwek, wypestkowanych, przekrojonych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 40 g cukru
  • 1 łyżka cynamonu

kruszonka

  • 1 szczypta soli
  • 150 g mąki
  • 80 g cukru
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki

ciasto na bułkę maślaną

  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g Miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
  • 2 żółtka
  • 250 g mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g cukru
5

Przygotowanie

    kruszonka
  1. do naczynia miksującego dodac wszystkie składniki na kruszonkę, rozdrobnić 10 s / obr. 6 Przełozyć do innego naczynia.

  2. masa śliwkowa
  3. do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na masę śliwkową i rozdrobnić 2 s / obr. 4 i podgrzać 5 min / 100*C / Counter-clockwise operation / obr. 1

    Wyłożyć masę na bułki posypać odrobiną bułki tartej i przygotowaną wcześniej kruszonką, piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok 15-20 min.(dopóki bułeczki się nie zarumienia).

     

     

  4. ciasto na bułki
  5. do naczynia miksującego włożyć cukier, cukier waniliowy , drożdże i mleko , wymieszać 2 min 30 s / 50*C / obr. 4 

  6. dodać resztę składników i wyrobić ciasto 1 min 30 s /Closed lidDough modeDough mode

  7. ciasto przełozyć do miseczki wysypanej maka, przykryć bawełną ściereczką pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min w ciepłym miejscu

  8. uformowac płaskie okrągłe bułeczki , w zalezności od wielkości wyjdzie ich ok. 5-8 ja robię ok 6 dużych bułek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na chwilę do wyrośnięcia.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

idealna buła na drugie sniadanie w pracy tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bułeczki przepyszne i proste

    Zgłoszony przez samalia na grudnia 4, 2015 at 19:18.

    Bułeczki przepyszne i proste w wykonaniu. Bardzo polecam ten przepis,  mi wyszło około 17 buleczek średniej wielkości  z tym że zostawiłam ciasto do wyrośnięcia na dłuższy czas niż podanych w przepisie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne! Piekę przynajmniej

    Zgłoszony przez Borek na października 16, 2014 at 15:23.

    Pyszne! Piekę przynajmniej raz w tygodniu. Tylko kruszonkę robię z połowy porcji, bo jak dla mnie wychodzi jej trochę za dużo.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze