Składniki
12 kawałek/kawałki/kawałków
bułeczek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko całe
- 180 g masła
- 500 g mąki
- 100 g cukru, +2 dodatkowe łyżki do nadzienia
- 220 g mleka
- 40 g drożdży świeżych
- 2 łyżki cynamonu
-
6
1h 20min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Ciasto przygotowujemy wg przepisu na ciasto drożdżowe z kruszonką (u mnie przepis nr 109 z "Radość gotowania").
Następnie ciasto rozwałkowujemy. W kubku należy wymieszać miękkie masło z cukrem i cynamonem a potem posmarować nim całe ciasto.
Ciasto zwijamy jak roladę i kroimy na 1,5 cm kawałki, które układamy na blasze - w luźnych odstępach, jak zaczną rosnąć troszkę się posklejają, ale to nie szkodzi, łatwo je można potem odrywać.
Mój piekarnik ostatnio szybko piecze - bułeczki piekły się 20 minut w 150 stopniach.Inne moje przepisy na moim blogu: Zapraszam! //poradnikmagdy.blogspot.com/
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBułeczki upieczone i prawie
Bułeczki upieczone i prawie zjedzone
A tutaj właśnie link do
A tutaj właśnie link do mojego przepisu sprzed roku. http://www.przepisownia.pl/przepisy/szwedzkie-bu%C5%82eczki-cynamonowe/444376 Zupełnie podobne. Które lepsze?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
lubię z cynamonem dodaję do
lubię z cynamonem dodaję do wypróbowania,pozdrawiam
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa