3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Babka drożdżowa na Wielkanoc


Wydrukuj:
4

Składniki

BABKA DROŻDŻOWA

  • 400 gramów mąki pszennej
  • 35 gramy drożdży
  • 250 gramów mleka
  • 5 żółtek
  • 150 gramów cukru
  • 100 gramów rozpuszczonego masła
  • 1 szczypty soli
  • wanilia / olejek waniliowy
  • dekoracja: migdały/skórka pomarańczowa
  • 6
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Na początku przygotować zaczyn.
  1.  

    Zaczyn:

     

    pokruszone drożdże

     

    4 łyżki ciepłego mleka

     

    1 łyżeczka cukru

     

    1 łyżeczka mąki

     

    Wymieszać w szklanej miseczce, zostawić na 10-15 min (aż lekko ruszą).

     

     

     

     

  2. Następnie rozpuścić masło i przestudzić.

  3.  

    Do Closed lid TM dodać żółtka z cukrem i ucierać do uzyskania jasnej masy 3 min/obr.3

    Dodać przesianą mąkę (1/3), zalać gorącym mlekiem, wyrobić 2 min/interwał

    Następnie dodać sól, przesianą resztę mąki (2/3), dodać zaczyn, wyrabiać 5 min/interwał Dough mode

    i stopniowo dodawać rozpuszczone masło. Dodać wanilię lub olejek waniliowy.

     

    Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu w misce wysmarowanej olejem(aż ciasto podwoi objętość).

    Następnie przełożyć do formy wysmarowanej masłem i lekko opruszonej bułką tartą (w trakcie przekładania możemy dodać bakalie do ciasta).

     

    Piec w temp. 170 stopni góra/dół (bez termoobiegu) ok. 45 min (jeśli góra będzie się zbyt mocno rumieniła należy ją przykryć papierem do pieczenia).

     

    Jak babka przestygnie to lukrujemy i ozdabiamy wedle uznania (orzechy/migdały/rodzynki/żurawina/skórka pomarańczowa lub cytrynowa).

     

     

    Lukier:

     

    4 łyżki cukru pudru,

    2 łyżeczki soku z cytryny,

    można też dodać trochę wody.

     

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Aby było łatwiej wyciągnąć ciasto z Closed lid TM można posmarować olejem kopystkę. A przed przełożeniem ciasta do formy posmarować dłonie olejem, aby ciasto nie lepiło się nam do rąk.

Z tego przepisu robię dwie babki w formie szer. 21 cm , wys. 9,5 cm lub jedną i 8 malutkich babeczek.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wspaniała babka, puszyste ciasto, ma jeden minus...

    Zgłoszony przez KOna na listopada 8, 2017 at 13:37.

    Wspaniała babka, puszyste ciasto, ma jeden minus - za szybko znika z talerza

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziki za ten przepis...

    Zgłoszony przez GusGus na kwietnia 18, 2017 at 19:36.

    Dzięki za ten przepis.
    Babka wyszła świetnie. Żadnego zakalca, smaczna.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dziękuję za pozytywny

    Zgłoszony przez mikaczu na marca 30, 2016 at 19:57.

    dziękuję za pozytywny komentarz oraz uwagi dotyczące przepisu.

    Czas rośnięcia ciasta zależy od temperatury otoczenia (gdy jest cieplej ciasto wyrośnie szybciej np. w temp. 25-28 stopni rośnie ok 1,5 godz.), w chłodne dni, aby ten proces przyspieszyć, możemy się wspomagać np. piekarnikiem ustawionym na ok. 30 stopni.

    Wielkość i ilość blaszek, których używałam dopisałam we wskazówkach. Ilość ciasta, którą wkładam do foremki to ok. połowa wysokości formy.

    Masło rozpuściłam w mikrofalówce a w tym samym czasie ucierałam żółtka w TM.

    Jeśli przesiejemy mąkę - ciasto nam łatwiej urośnie i będzie bardziej puszyste.

    Rozpuszczone masło dodane pod koniec wyrabiania ciasta powoduje, że ciasto jest elastyczne i dłużej zachowa świeżość.

    Zaczyn - używamy mleka ciepłego nie gorącego. Pozostawiamy w ciepłym miejscu ok. 22 -28 stopni. Pilnujemy zaczynu, żeby jak już zacznie rosnąć, nie uciekł nam z naczynia.

    Używam jajek o temperaturze pokojowej.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka wyszła pysznie, wielka,

    Zgłoszony przez Mandrasala na marca 29, 2016 at 10:41.

    Babka wyszła pysznie, wielka, puszysta i smaczna, oceniam na 5.

    Tak jak wspominałam dla mnie jako początkującego (to moje pierwsze ciasto z TM i może 3 w życiu w ogóle tmrc_emoticons.;) brakuje w przepisie info:

    - jak długo ciasto ma rosnąć w misce (ja trzymałam godzinę),

    - ile ciasta nałożyć do blachy, wg. mie tak trochę ponad połowe wysokości (moja blacha na babę 22cm x 10cm), a ciasta powinno starczyc na 2 baby tmrc_emoticons.)

    - w przepisie powinno też być opisane żeby masło rozpuścić w TM i podane parametry.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babeczki Po 20 min

    Zgłoszony przez Mandrasala na marca 29, 2016 at 10:33.

    [[wysiwyg_imageupload:2608:]]

    [[wysiwyg_imageupload:2606:]]WItam, masa wyszła idealnie wg mnie bardzo gęsta, nic sie nie leje, wręcz z TM wyjsć nie chciało,

    brakuje mi TU tylko info jak długo ciasto ma rosnąć w misce, I NAJWAŻNIEJSZE ile ciasta nałożyć do blachy, ja chyba nałożyłam za dużo bo po 20 min juz jest taka wielka jak na zdjęciu!

    Zostalo mi jeszcze sporo ciasta na druga turę ale nie wiem czy starczy na blaszke czy lepiej na tuzin babeczek przeznaczyć - byłyby idealne do święconki  tmrc_emoticons.) Mam taka blaszkę do muffinek - sprobuję tmrc_emoticons.;)

    [[wysiwyg_imageupload:2607:]]

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak jak przeczuwałam wyszedł

    Zgłoszony przez Kasia_Kasia na marca 26, 2016 at 10:58.

    Tak jak przeczuwałam wyszedł piękny zakalec, chociaż w smaku bardzo dobry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Konsystencja ciasta powinna

    Zgłoszony przez mikaczu na marca 26, 2016 at 08:44.

    Konsystencja ciasta powinna być taka ciągnąca nie lejąca. Babka wychodzi puszysta i lekka. Moje ciasto przekładam do miski Tupperware i jak ciasto powiększy swoją objętość 4 razy to przekładam je do foremek i piekę.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dziękuję, wypróbuje

    Zgłoszony przez Renula na marca 24, 2016 at 19:35.

    Bardzo dziękuję, wypróbuje ten przepis bo to bedzie moja pierwsza babka drożdżowa tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam Ci bez żadnego ryzyka

    Zgłoszony przez gabi49 na marca 24, 2016 at 17:54.

    Polecam Ci bez żadnego ryzyka przepis na babkę , tutaj link:http://www.przepisownia.pl/s%C5%82odkie-wypieki-przepisy/wariant-babka-dro%C5%BCd%C5%BCowa-z-r%C3%B3%C5%BCowym-lukrem/441682

    Ta sie zawsze udaje i długo jest świeża. 

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj, jestem ciekawa jaka

    Zgłoszony przez Renula na marca 24, 2016 at 17:11.

    Witaj, jestem ciekawa jaka wyjdzie ta babka ponieważ chce ją jutro upiec wg tego przepisu tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wyszlo rzadkie.

    Zgłoszony przez Kasia_Kasia na marca 24, 2016 at 16:42.

    Ciasto wyszlo rzadkie. Zrobiłam wszystko dokładnie tak jak było w przepisie, a jednak... Nie jest zbite jak drożdżowe, tylko lejące. Upiekę, zobaczymy jaki bedzie efekt , ale mam złe przeczucia tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze