3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Babka cytrynowa lub babeczki cytrynowe


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

lukier

  • 100 g cukru
  • 15 g soku z cytryny, (lub wody)

ciasto

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki
  • 200 g cukru
  • 250 g margaryny (lub masła), pokrojonej na kawałki
  • 1 szczypty soli
  • 4 jaja kurze
  • 1 cytryna, wyszorowana i sparzona
  • 6
    55min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    ciasta
  1. 1. Cytrynę trzemy na tarce, odstawiamy. Włączamy piekarnik na 180oC.





    2. Do suchego naczynia miksującego zakładamy motylek i wkładamy 4 białka, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy pianę przez około 2,5-3 min/Obr.3-4. Ubite białka przekładamy do innego naczynia.





    3. Do naczynia wkładamy pokrojoną na kawałki margarynę, ucieramy 30-40s/Obr.5. Gdy potrzeba w trakcie zgarniamy ciasto kopystka ze ścianek naczynia. Dodajemy cukier, ucieramy 45s/Obr.5. Dalej ucieramy 2 min/Obr.5 dodając powoli żółtka. 30 sekund przed końcem dodajemy startą cytrynę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy 30s/Obr.5. Do ciasta wkładamy pianę z białek, mieszamy kopystką następnie na obrotach wstecznych około 20s/Obroty wsteczneObr. 3.





    4. Przekładamy ciasto do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą dużej formy na babkę lub małych foremek do muffinków. Babkę pieczemy 35 minut, babeczki 30.





    5. Przygotowywujemy lukier. Cukier wkładamy do czystego naczynia, mielimy 15s/Obr.10. Wlewamy sok z cytryny, mieszamy 20s/Obr. 3-4. Lukrujemy jeszcze ciepłe ciasto.





10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Jako krok 1 zmieliłabym cukier na puder, bo po...

    Zgłoszony przez duende na października 9, 2023 at 13:11.

    Jako krok 1 zmieliłabym cukier na puder, bo po wszystkim ciężko w 100% osuszyć naczynie. piana z białek ubije się z pozostałościami cukru pudru na ściankach naczynia.
    W moim przypadku pieczenie 45 minut okazało sie niewystarczajace, babka opadla. Za to smak rewelacyjny i zamierzam powtarzac tmrc_emoticons.)

    http://thebestthing12.blogspot.com/


     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze