 
                                            
                                     
                                    Czas przygotowania
                                20min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 5min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     -- 
                                     -- 
                                
                            Poziom
                                --
                            Składniki
Szarlotka z jabłek w kruchym cieściem
- 450 g mąki pszennej tortowej
- 300 g masła, zmrożonego
- 150 g cukru pudru
- 4 żółtka
- sól
- 1000 g jabłek, kwaśnych
- 100-150 g cukru
- 1 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 łyżki cukru waniliowego
- 4 łyżki bułki tartej
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do  "Blokada naczynia miksującego"  włożyć w następującej kolejności: mąkę, cukier, żółtka, sól, na końcu zmrożone masło pokrojone na kilka kawałków. Zmiksować obr.10, zrobi się proszek, jak zacznie lekko zmieniać konsystencję (sklejac się odrobinę) wyłączyć TM. Połowę ciasta przesypać do miski i wstawić do lodówki. Drugą połowę wysypać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić równomiernie i lekko docisnąć ręką do dna. Wstawić do piekarnika, piec 15 min 200 stopni. "Blokada naczynia miksującego"  włożyć w następującej kolejności: mąkę, cukier, żółtka, sól, na końcu zmrożone masło pokrojone na kilka kawałków. Zmiksować obr.10, zrobi się proszek, jak zacznie lekko zmieniać konsystencję (sklejac się odrobinę) wyłączyć TM. Połowę ciasta przesypać do miski i wstawić do lodówki. Drugą połowę wysypać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić równomiernie i lekko docisnąć ręką do dna. Wstawić do piekarnika, piec 15 min 200 stopni.
- Do  "Blokada naczynia miksującego"  włożyc pół kilo obranych jabłek pokrojonych w ćwiartki, zmiksować 5 sek obr 4 - powinny zostać kawałki ok. 0.5 na 0.5 cm. Wyłożyc do miski, schować do lodówki. Tak samo przygotować drugą porcję jabłek, dodać cynamon, cukier i cukier waniliowy. Gotować Varoma 7 min obroty 2 "Blokada naczynia miksującego"  włożyc pół kilo obranych jabłek pokrojonych w ćwiartki, zmiksować 5 sek obr 4 - powinny zostać kawałki ok. 0.5 na 0.5 cm. Wyłożyc do miski, schować do lodówki. Tak samo przygotować drugą porcję jabłek, dodać cynamon, cukier i cukier waniliowy. Gotować Varoma 7 min obroty 2 "Obroty wsteczne" . Ciasto po podpieczeniu wyjąć z piekarnika, posypać 2 łyżkami tartej bułki, do podsmażonych jabłek dodać jabłka z lodówki, wymieszać dokładnie kopystką i wyłożyć na ciasto, rozprowadzić równomiernie. Posypać 2 łyżkami bułki tartej, wyłożyć na jabłka ciasto z lodówki, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni jabłek. Piec 45 min w temp 180 stopni. Po upieczeniu natychmiast wyjąć, posypać cukrem pudrem i pokroić w kwadraty póki gorące. "Obroty wsteczne" . Ciasto po podpieczeniu wyjąć z piekarnika, posypać 2 łyżkami tartej bułki, do podsmażonych jabłek dodać jabłka z lodówki, wymieszać dokładnie kopystką i wyłożyć na ciasto, rozprowadzić równomiernie. Posypać 2 łyżkami bułki tartej, wyłożyć na jabłka ciasto z lodówki, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni jabłek. Piec 45 min w temp 180 stopni. Po upieczeniu natychmiast wyjąć, posypać cukrem pudrem i pokroić w kwadraty póki gorące.
Ciasto:
Masa jabłkowa:
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze