3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ŚLEDZIE W MIODOWYM CURRY Z ANANASEM


Wydrukuj:
4

Składniki

6 kawałek/kawałki/kawałków

ŚLEDZIE W MIODOWYM CURRY Z ANANASEM

  • 500 g filetów ze śledzi, solonych, a'a Matjas, opłukanych (patrz wskazówka), pokrojonych na 3cm kawałki
  • 200 g majonezu
  • 100 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 100 g białej cebuli
  • 40 g miodu
  • 100 g jabłka, obranego pokrojonego na cząstki
  • 100 g ananasa, w kawałkach z puszki
  • 2 łyżeczki octu 10%
  • 1/4 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 100 g wody, wymieszanej z 1 tyżką octu do namoczenia cebuli
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    ŚLEDZIE W MIODOWYM CARRY
  1. 1. Do naczynia miksujacego wkładamy cebulę 2s./obr.4,5
    2. Cebulę zgarniamy kopystką do innego naczynia i zalewamy wodą z octem.
    Odstawiamy na bok.
    3. Do naczynia miksujacego wkładamy jabłko2s./obr.4 zgarniamy kopystką do innego naczynia i odstawiamy na bok.
    4. Do naczynia miksującego wkładamy majonez, śmietane, curry, kurkumę, pieprz, ocet, miód mieszamy 10s./obr.3
    5. Do sosu dodajemy jabłka, ananas, i odciśniętą z zalewy cebule i mieszamy10s./obr.Counter-clockwise operation2
    6. Całość łączymy ze śledziami i odstawiamy do lodówki na minmium 1godzinę.
    7. Śledzie podawać schłodzone jako przystawkę np. z dodatkiem pieczywa.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przed przystąpieniem do przygotowania potrway należy sprawdzić poziom słonści filetó ze śledzi, ponieważ może się okazać, że wystarczy je jedynie opłukać w zimnej wodzie. Jeżeli śledzie są bardzo słone należy zalać je wodą i odstawić na 1 godz., następnie odsączyć i ponowanie spróbować. W raziekoneczności wymienić wodę i odstawić na kolejną 1 godz. lub do momentu , aż uzyskają odpowiedni pozniom słoności, nastepnie osuszyć za pomoca ręcznika papierowego.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy