thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
6 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 02/25/20
zmieniono dnia: 02/26/20

Składniki

ŚLEDZIE W MIODOWYM CURRY Z ANANASEM

  • 500 g filetów ze śledzi, solonych, a'a Matjas, opłukanych (patrz wskazówka), pokrojonych na 3cm kawałki
  • 200 g majonezu
  • 100 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 100 g białej cebuli
  • 40 g miodu
  • 100 g jabłka, obranego pokrojonego na cząstki
  • 100 g ananasa, w kawałkach z puszki
  • 2 łyżeczki octu 10%
  • 1/4 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 100 g wody, wymieszanej z 1 tyżką octu do namoczenia cebuli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ŚLEDZIE W MIODOWYM CARRY
  1. 1. Do naczynia miksujacego wkładamy cebulę 2s./obr.4,5
    2. Cebulę zgarniamy kopystką do innego naczynia i zalewamy wodą z octem.
    Odstawiamy na bok.
    3. Do naczynia miksujacego wkładamy jabłko2s./obr.4 zgarniamy kopystką do innego naczynia i odstawiamy na bok.
    4. Do naczynia miksującego wkładamy majonez, śmietane, curry, kurkumę, pieprz, ocet, miód mieszamy 10s./obr.3
    5. Do sosu dodajemy jabłka, ananas, i odciśniętą z zalewy cebule i mieszamy10s./obr.Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 2
    6. Całość łączymy ze śledziami i odstawiamy do lodówki na minmium 1godzinę.
    7. Śledzie podawać schłodzone jako przystawkę np. z dodatkiem pieczywa.

Porady

Przed przystąpieniem do przygotowania potrway należy sprawdzić poziom słonści filetó ze śledzi, ponieważ może się okazać, że wystarczy je jedynie opłukać w zimnej wodzie. Jeżeli śledzie są bardzo słone należy zalać je wodą i odstawić na 1 godz., następnie odsączyć i ponowanie spróbować. W raziekoneczności wymienić wodę i odstawić na kolejną 1 godz. lub do momentu , aż uzyskają odpowiedni pozniom słoności, nastepnie osuszyć za pomoca ręcznika papierowego.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ŚLEDZIE W MIODOWYM CURRY Z ANANASEM

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: