Tu jesteś:
4
Składniki
2 porcja/porcje/porcji
Shakshuka z papryką
- 130 g białej cebuli, pokroić w ćwiartki
- 150 g czerwonej papryki, pokroić na duże kawałki
- 0,02 litra oliwy z oliwek
- 1 puszki krojonych pomidorów, z puszki
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki Przyprawy, (kmin rzymski, pieprz czarny, papryka czerwona słodka, czosnek granulowany, bazylia)
- 2 jajka
- 500 g wody
-
6
50min
Czas całkowity 26minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, pokrojoną paprykę, dodać oliwę, rozdrobnić 5 s/ "Obroty wsteczne" 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 11 min/120°C/"Obroty wsteczne" 1.
- Dodać pomidory, sól i przyprawy, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego założyć koszyczek, dusić 14 min/120°C/"Obroty wsteczne" 1.
- Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Vatomy. Wkład Vatomy wyłożyć papierem do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte. Na przygotowany wkład Vatomy wylać masę paprykowo/ pomidorową. Po środku za pomocą kopystki zrobić dwa zagłębienia, następnie wbić w niej jajka, odstawić. Opłukać naczynie miksujące "Blokada naczynia miksującego" .
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 9-11 min/Varoma/"Obroty wsteczne" 1. Zdjąć przystawkę Varoma, shakshukę doprawić solą, podzielić na porcje. Shakshukę na Varomie podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Gotową shakshukę można posypać posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub bazylią.
Czas gotowania shakshuki na parze w punkcie 4 zależy od osobistych preferencji. Dłużej gotowane jajka będą miały bardziej ścięte żółtko.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz