3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Shakshuka z papryką


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

Shakshuka z papryką

  • 130 g białej cebuli, pokroić w ćwiartki
  • 150 g czerwonej papryki, pokroić na duże kawałki
  • 0,02 litra oliwy z oliwek
  • 1 puszki krojonych pomidorów, z puszki
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki Przyprawy, (kmin rzymski, pieprz czarny, papryka czerwona słodka, czosnek granulowany, bazylia)
  • 2 jajka
  • 500 g wody
  • 6
    50min
    Czas całkowity 26min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, pokrojoną paprykę, dodać oliwę, rozdrobnić 5 s/ Obroty wsteczne 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 11 min/120°C/Obroty wsteczne1.
  2. Dodać pomidory, sól i przyprawy, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego założyć koszyczek, dusić 14 min/120°C/Obroty wsteczne1.
  3. Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Vatomy. Wkład Vatomy wyłożyć papierem do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte. Na przygotowany wkład Vatomy wylać masę paprykowo/ pomidorową. Po środku za pomocą kopystki zrobić dwa zagłębienia, następnie wbić w niej jajka, odstawić. Opłukać naczynie miksujące Blokada naczynia miksującego.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 9-11 min/Varoma/Obroty wsteczne1. Zdjąć przystawkę Varoma, shakshukę doprawić solą, podzielić na porcje. Shakshukę na Varomie podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Gotową shakshukę można posypać posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub bazylią.

Czas gotowania shakshuki na parze w punkcie 4 zależy od osobistych preferencji. Dłużej gotowane jajka będą miały bardziej ścięte żółtko.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy