3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sałatka z gruzińskiej Supry


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Sałatka z gruzińskiej Supry

  • 1000 g fileta z piersi kurczaka, pokrojonego w ok. 3 cm kostkę
  • 2 łyżki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w thermomixie lub Vegeta
  • 750 g wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 200 g majonezu
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 0,5 pęczka koperku, świeżego, tylko liście
  • 1 pęczka Szczypiorku, posiekanego
  • 6
    40min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. Piersi przyprawić przyprawą uniwersalną i włożyć do dolnej części Varomy oraz do wkładu Varomy, pamiętając by kilka otworów było odkrytych.
  2. Do naczynia miksującego wlać 750 g wody.
  3. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma z kurczakiem.
  4. Ustawić:
    czas 30 minut
    temperatura Varoma
    obroty 2
  5. Po ugotowaniu kurczaka zdjąć przystawkę Varoma i odstawić. Wylać wodę z naczynia miksującego.
  6. Do naczynia miksującego włożyć ugotowanego kurczaka. Poszarpać go: czas 7 sek., obroty 4 wsteczne Obroty wsteczne
  7. Przełożyć do większej miski, w której będzie przygotowywana sałatka.
  8. Do naczynia miksującego włożyć koperek i posiekać: czas 5 sek., obroty 5-6. Przełożyć do miski z mięsem.
  9. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i posiekać: czas 5 sek., obroty 7. Przełożyć do miski z mięsem.
  10. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i zetrzeć: czas 10 sek., obroty 5,5 - 6. Przełożyć do miski z sałatką.
  11. Na pokrywie naczynia miksującego ustawić miskę z sałatką, uruchomić wagę i odważyć do sałatki 200 g majonezu, dodać 1-1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu i posiekany szczypiorek. Zdjąć miskę z urządzenia i wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
  12. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny.
    Sałatka "pije" majonez, więc po wyjęciu z lodówki można dodać jeszcze 1-2 łyżki majonezu (według uznania), jeśli okaże się za sucha.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można dodać starty żółty ser lub pokrojoną drobno papryke czerwoną.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy