3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sałatka brokułowa


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Sos:

  • sól do smaku
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • pieprz biały mielony do smaku
  • 100-120 g majonezu, najlepiej zrobionego w TM
  • 1 ząbek czosnku

Sałatka

  • 500 g wody
  • 3 jajka
  • 450 g różyczek brokułu, świeżych lub mrożonych, małych, bez grubych trzonków
  • 100 g czerwonej papryki
  • 100 g sera feta
  • 100 g kukurydzy konserwowej, odsączonej
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Sos:
  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3s/obr.8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

    2. Dodać majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz, wymieszać 7s/obr.3. Przełożyć do innego naczynia, opłukać Blokada naczynia miksującego.

  2.  

     

    Sałatka:

     

    3. Do Blokada naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, w koszyczku umieścić opłukane wcześniej jajka, zamknąć pokrywę. W górnej i dolnej części przystawki Varoma ułożyć różyczki brokułu, pamiętając, aby nie zakrywać wszystkich dziurek. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 14 min/Varoma/obr.1. W tym czasie pokroić paprykę i ser feta w kostkę i razem z kukurydzą przełożyć do dużej salaterki.

     

    4. Odstawić przystawkę Varoma, wyjąć koszyczek. Ponownie nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 6 min/Varoma/obr.1.

     

    5. W tym czasie schłodzić jajka zimną wodą, ostudzić, obrać, pokroić w ćwiartki i przełożyć do salaterki z papryką, fetą i kukurydzą.

     

    6. Brokuły po ugotowaniu ostudzić i dodać do pozostałych składników, całość polać sosem i wymieszać delikatnie kopystką. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub włożyć do lodówki.

     

    SMACZNEGO! tmrc_emoticons.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Aby sałatka była łagodniejsza w smaku, można dodać mniej sera feta.

 

Moją wariacją i kropką nad "i" jest posypanie sałatki podprażonym na suchej patelni słonecznikiem tmrc_emoticons.) PYCHA!

 

PRZEPIS POCHODZI Z KSIĄŻKI "KULINARNE ABC", zamieszczam go tu, bo na przpisowni go nie ma, a naprawdę jest tego godny i warto spróbować tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz