Składniki
6 porcja/porcje/porcji
Sos:
- sól do smaku
- 100 g jogurtu naturalnego
- pieprz biały mielony do smaku
- 100-120 g majonezu, najlepiej zrobionego w TM
- 1 ząbek czosnku
Sałatka
- 500 g wody
- 3 jajka
- 450 g różyczek brokułu, świeżych lub mrożonych, małych, bez grubych trzonków
- 100 g czerwonej papryki
- 100 g sera feta
- 100 g kukurydzy konserwowej, odsączonej
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
-
9
Przygotowanie
-
1. Do
włożyć czosnek, rozdrobnić 3s/obr.8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz, wymieszać 7s/obr.3. Przełożyć do innego naczynia, opłukać
.
-
Sałatka:
3. Do
wlać wodę, włożyć koszyczek, w koszyczku umieścić opłukane wcześniej jajka, zamknąć pokrywę. W górnej i dolnej części przystawki Varoma ułożyć różyczki brokułu, pamiętając, aby nie zakrywać wszystkich dziurek. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 14 min/Varoma/obr.1. W tym czasie pokroić paprykę i ser feta w kostkę i razem z kukurydzą przełożyć do dużej salaterki.
4. Odstawić przystawkę Varoma, wyjąć koszyczek. Ponownie nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 6 min/Varoma/obr.1.
5. W tym czasie schłodzić jajka zimną wodą, ostudzić, obrać, pokroić w ćwiartki i przełożyć do salaterki z papryką, fetą i kukurydzą.
6. Brokuły po ugotowaniu ostudzić i dodać do pozostałych składników, całość polać sosem i wymieszać delikatnie kopystką. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub włożyć do lodówki.
SMACZNEGO!
Sos:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz
Porady
Aby sałatka była łagodniejsza w smaku, można dodać mniej sera feta.
Moją wariacją i kropką nad "i" jest posypanie sałatki podprażonym na suchej patelni słonecznikiem PYCHA!
PRZEPIS POCHODZI Z KSIĄŻKI "KULINARNE ABC", zamieszczam go tu, bo na przpisowni go nie ma, a naprawdę jest tego godny i warto spróbować
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzpolecam:)
polecam
Sałatkę polecam, jest pyszna
Sałatkę polecam, jest pyszna !