3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CZOSNKOWE TRÓJKĄCIKI


Wydrukuj:
4

Składniki

56 porcja/porcje/porcji

  • 650 g mąki, pół na pół razowej i pszennej lub zwykłej pszennej
  • 160 g oleju
  • 1 łyżeczek cukru
  • 320 g mleka
  • 40 g drożdży świeżych 42g, lub 2 opakowania suchych
  • 3 łyżeczki soli, płaskie
  • 2 żółtka
  • 250 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 8 ząbków czosnku
5

Przygotowanie

  1. 1   Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 10 s/obr. 7. Kopystką zgarnąć czosnek ze ścianek na dno naczynia miksującego.

    2   Dodać masło, żółtka i 1 łyżeczkę soli, wymieszać 15 s/obr. 6.

    3   Założyć motylek, ubijać 20 s/obr. 3. Powstałą masę przełożyć do innego naczynia i odstawić. Zdjąć motylek.

    4   Do naczynia miksującego włożyć drożdże, wlać mleko i dodać cukier. Wymieszać 2 min/37°C/obr. 2.

    5   Dodać pozostałe składniki i 2 łyżeczki soli, wyrobić ciasto 3 min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto. Wyjąć ciasto z naczynia i podzielić na 4 części.

    6   Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

    7   Wałkiem rozwałkować każdy kawałek na płaski, kwadratowy placek (ok. 30 x 30 cm). Posmarować masą z masła i czosnku, odłożyć 4 łyżki masy do wykorzystania w następnym punkcie.

    8   Każdy kwadrat zwinąć jak roladę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować resztą masy.

    9   Pokroić każdą roladę na 14 trójkątów, rozłożyć je na blasze w niewielkich odstępach i piec 20 minut lub do momentu, aż będą złocistobrązowe (180°C).

    Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Do masy można dodać posiekane zioła.

Przepis z książki: Najlepsze przepisy użytkowników Przepisowni.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mam co do tego przepisu mieszane uczucia. Idea...

    Zgłoszony przez PaniJaniorek na sierpnia 24, 2018 at 08:55.

    Mam co do tego przepisu mieszane uczucia. Idea super, ale...też potwierdze kilka wcześniejszych komentarzy - jak się to zrobidokładnie wg przepisu to jest wręcz okrutnie tłuste (dosłownie, człowiek je i na palcach zostaje mu tłuszcz, olej). Polecam BARDZO zminimalizować ilośc oleju (ja dałam ostatni chyba 120g i wciaz bylo za tluste)
    Proponuje tez dodac potem na to ser i jakas szyneczke - to troche urozmaica.
    generalnie - przepis moze i ok, ale wart dopracowania. Moze kieds sprobuje jeszcze raz, zdecydowanie z modyfikacja, ale nie wszedl na stale w moj jadlospis.
    Tluste i duzo roboty (walkowanie 4 kwadratow, smarowanie, zwijanie, krojenie - nie ejst to cos co mnie przekonywuje do przepisu ale to tylko moje zdanie)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest trochę nieprecyzyjnie napisany, ale można...

    Zgłoszony przez horec na lutego 24, 2018 at 21:59.

    Jest trochę nieprecyzyjnie napisany, ale można zmodyfikować! Wyszło super! Do masy masowej posiekałam swieze oregano. Rewelacja. Myśle, ze rownież swieza pietruszka by sie obroniła! Zdecydowanie z solą coś nie gra i do ciasta należy dadac tylko 1 mała łyżeczkę zamiast oleju, do ciasta dałam 160 g masła i było super!👨‍🍳

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Olej + masło - nic dziwnego, że są ciężkie....

    Zgłoszony przez hazard na grudnia 19, 2017 at 19:59.

    Olej + masło - nic dziwnego, że są ciężkie.

    Na zdjęciu chyba bez mąki razowej...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha ale fakt troch cikie pomimo tego e daam poow...

    Zgłoszony przez rouge88 na czerwca 11, 2017 at 13:01.

    Pycha, ale fakt trochę ciężkie, pomimo tego że dałam połowę masła z przepisu, można śmiało mniej. Tak czy siak pycha tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha, będę robić częściej

    Zgłoszony przez Vikiandjac na lutego 25, 2017 at 15:53.

    Pycha, będę robić częściej

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super, tylko za słone, robiłam też z pastą...

    Zgłoszony przez gabik31 na listopada 13, 2016 at 18:02.

    Super, tylko za słone, robiłam też z pastą pomidorową z ziołami, też dobre.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja!!!  Znajomi byli

    Zgłoszony przez mag_dro na sierpnia 5, 2016 at 23:48.

    Rewelacja!!! 

    Znajomi byli zachwyceni, zawartość talerza szybko zginęła. robiłam niejednokrotnie

    młoda mama, początkująca kucharka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja!!!  Znajomi byli

    Zgłoszony przez mag_dro na sierpnia 5, 2016 at 23:48.

    Rewelacja!!! 

    Znajomi byli zachwyceni, zawartość talerza szybko zginęła. robiłam niejednokrotnie

    młoda mama, początkująca kucharka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam wczoraj i napewno

    Zgłoszony przez Malgorzatka171 na lipca 13, 2016 at 12:02.

    Robiłam wczoraj i napewno jeszcze nie raz zrobie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Totalne nieporozumienie

    Zgłoszony przez Isomy na czerwca 17, 2016 at 11:46.

    Totalne nieporozumienie ....ilość oleju powoduje, że ciasto jest ciężkie, zakalcowate i baaardzo kaloryczne . Trójkątów nie dało się ukształtować . Sumienie mam czyste : spróbowałam....ale to nie to ....nie polecam ...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodałam

    Zgłoszony przez helka1978 na maja 11, 2016 at 20:16.

    Dodałam przyprawy:oregano,lubczyk i bazylie. Jak dla mnie mało czosnkowe. Oczywiście dodałam mniej soli. Dodatkowo do czosnku dodałam 30 g cebuli ( zdecydowanie za mało).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajna przekąska. Oryginalna i

    Zgłoszony przez Angelica na grudnia 31, 2015 at 08:12.

    Fajna przekąska. Oryginalna i smaczna. Zdecydowanie mniej soli niż w przepisie i u mnie również mniej masła (200 g). 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszne i proste.

    Zgłoszony przez BEATA URBAŃCZYK na grudnia 17, 2015 at 20:22.

    Bardzo pyszne i proste. Wyszło ich tak dużo ż wystrarczyło na drugi dzień na kolację. POLECAM SUPER PRZEPIS. tylko soli zdecydowanie mniej, 2 łyżeczki wystarczą w zupełności. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis czyta się smakowicie,

    Zgłoszony przez softis na listopada 19, 2015 at 11:25.

    Przepis czyta się smakowicie, chętnie wypróbuję tylko nie moge znależć przepisu na polcenay przez Was sos, a książki nie mam tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rzeczywiście wychodzi spora

    Zgłoszony przez Ilondar na października 3, 2015 at 20:35.

    Rzeczywiście wychodzi spora porcja i trzeba dać mniej soli. Następnym razem spróbuję z sosikiem. Najlepiej smakują na ciepło. Dzięki za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne! Robiłam już

    Zgłoszony przez Minia na września 13, 2015 at 18:48.

    Bardzo smaczne! Robiłam już kilka razy i zajadają się nimi i dorośli i dzieci tmrc_emoticons.) Daję trochę mniej soli i robię do nich sos koperkowo-czosnkowy. Pychotka!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • warte zrobienia

    Zgłoszony przez Ataeblig na września 10, 2015 at 21:46.

    warte zrobienia tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Swietne, jednak mozna dodac

    Zgłoszony przez edyta1973 na sierpnia 23, 2015 at 00:20.

    Swietne, jednak mozna dodac wiecej czonsku 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rewelacja, polecam  

    Zgłoszony przez Ilondar na lipca 13, 2015 at 15:33.

    rewelacja, polecam

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobione dziś i naprawdę

    Zgłoszony przez Estetica na marca 4, 2015 at 22:02.

    Zrobione dziś i naprawdę pychotka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha:) Do masy z masła

    Zgłoszony przez Meg na lutego 9, 2015 at 22:37.

    Pychatmrc_emoticons.) Do masy z masła dodałam suszone oregano. I 2 łyżeczki soli (jedna do masła i jedna do ciasta) w zupełności wystarczą. tmrc_emoticons.) Popieram pomysł z sosem czosnkowo-koperkowym.z Miodowego Tygodnia z TM tmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam je już kilka razy. Za

    Zgłoszony przez agacicha na stycznia 12, 2015 at 17:18.

    Robiłam je już kilka razy. Za każdym razem smakują wyśmienicie. Wypróbowałam również wariant tylko z mąki pszennej - też super tmrc_emoticons.)  Ja wolę osobiście z dodatkiem świeżych ziół.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne robiłam już nie

    Zgłoszony przez paaati89 na stycznia 7, 2015 at 15:16.

    Przepyszne tmrc_emoticons.) robiłam już nie raz i zawsze wychodzą tak samo pysznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre te trójkąciki,

    Zgłoszony przez Gabriela75 na stycznia 5, 2015 at 13:00.

    Bardzo dobre te trójkąciki, nawet po kilku dniach smakują extra po podgrzaniu w piekarniku.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ilość soli zmniejszyłam i

    Zgłoszony przez mikulina na stycznia 3, 2015 at 20:26.

    Ilość soli zmniejszyłam i zamiast dwóch czubatych dałam dwie płaskie łyżeczki. 

    A dla małych gości zrobiłam z nutellą, dżemem i masłem orzechowym,

    Pychota !

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Są przepyszne robię z samej

    Zgłoszony przez paaati89 na listopada 18, 2014 at 20:43.

    Są przepyszne tmrc_emoticons.) robię z samej mąki pszennej, bardziej mi smakują, a moja mama lubi z mniejszą ilością czosnku tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam... robiłam kilka

    Zgłoszony przez Lidek na listopada 13, 2014 at 09:19.

    Witam... robiłam kilka razy... doskonały pomysł... moi znajomi nazywaję je "piwoszki" tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam dzisiaj żeby

    Zgłoszony przez Magusita na maja 29, 2014 at 19:50.

    Zrobiłam dzisiaj żeby wypróbować ,super przekąskapolecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja robiłam czosnkowe

    Zgłoszony przez Beata Groszek na maja 28, 2014 at 21:07.

    Ja robiłam czosnkowe trójkąciki już wiele razy i są SUPER!!  Soli wystarczy dać po prostu płaskie łyżeczki a nie czubate... to można sprecyzować w przepisie tmrc_emoticons.)  Robiłam je też z samej mąki pszennej i też są pyszne!!!

    Bardzo szybko i prosto się je robi...a wychodzi duża porcja... nadają się super na grilla...koniecznie zróbcie do tego sos czosnkowo-koperkowy - ja polecam ten z książki "Miodowy tydzień z Thermomixem" - tylko daję 3 ząbki czosnku zamiast dwóch.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam.Wczoraj

    Zgłoszony przez jaroslaw.sz na maja 28, 2014 at 18:27.

    Witam.Wczoraj wypróbowałem,jest dobre tylko strasznie słone,następnym razem soli zmniejszę o połowę.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze