Składniki
56 porcja/porcje/porcji
- 650 g mąki, pół na pół razowej i pszennej lub zwykłej pszennej
- 160 g oleju
- 1 łyżeczek cukru
- 320 g mleka
- 40 g drożdży świeżych 42g, lub 2 opakowania suchych
- 3 łyżeczki soli, płaskie
- 2 żółtka
- 250 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 8 ząbków czosnku
-
6
45min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1 Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 10 s/obr. 7. Kopystką zgarnąć czosnek ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2 Dodać masło, żółtka i 1 łyżeczkę soli, wymieszać 15 s/obr. 6.
3 Założyć motylek, ubijać 20 s/obr. 3. Powstałą masę przełożyć do innego naczynia i odstawić. Zdjąć motylek.
4 Do naczynia miksującego włożyć drożdże, wlać mleko i dodać cukier. Wymieszać 2 min/37°C/obr. 2.
5 Dodać pozostałe składniki i 2 łyżeczki soli, wyrobić ciasto 3 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Wyjąć ciasto z naczynia i podzielić na 4 części.
6 Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
7 Wałkiem rozwałkować każdy kawałek na płaski, kwadratowy placek (ok. 30 x 30 cm). Posmarować masą z masła i czosnku, odłożyć 4 łyżki masy do wykorzystania w następnym punkcie.
8 Każdy kwadrat zwinąć jak roladę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować resztą masy.
9 Pokroić każdą roladę na 14 trójkątów, rozłożyć je na blasze w niewielkich odstępach i piec 20 minut lub do momentu, aż będą złocistobrązowe (180°C).
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Do masy można dodać posiekane zioła.
Przepis z książki: Najlepsze przepisy użytkowników Przepisowni.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMam co do tego przepisu mieszane uczucia. Idea...
Mam co do tego przepisu mieszane uczucia. Idea super, ale...też potwierdze kilka wcześniejszych komentarzy - jak się to zrobidokładnie wg przepisu to jest wręcz okrutnie tłuste (dosłownie, człowiek je i na palcach zostaje mu tłuszcz, olej). Polecam BARDZO zminimalizować ilośc oleju (ja dałam ostatni chyba 120g i wciaz bylo za tluste)
Proponuje tez dodac potem na to ser i jakas szyneczke - to troche urozmaica.
generalnie - przepis moze i ok, ale wart dopracowania. Moze kieds sprobuje jeszcze raz, zdecydowanie z modyfikacja, ale nie wszedl na stale w moj jadlospis.
Tluste i duzo roboty (walkowanie 4 kwadratow, smarowanie, zwijanie, krojenie - nie ejst to cos co mnie przekonywuje do przepisu ale to tylko moje zdanie)
Jest trochę nieprecyzyjnie napisany, ale można...
Jest trochę nieprecyzyjnie napisany, ale można zmodyfikować! Wyszło super! Do masy masowej posiekałam swieze oregano. Rewelacja. Myśle, ze rownież swieza pietruszka by sie obroniła! Zdecydowanie z solą coś nie gra i do ciasta należy dadac tylko 1 mała łyżeczkę zamiast oleju, do ciasta dałam 160 g masła i było super!👨🍳
Olej + masło - nic dziwnego, że są ciężkie....
Olej + masło - nic dziwnego, że są ciężkie.
Na zdjęciu chyba bez mąki razowej...
Pycha ale fakt troch cikie pomimo tego e daam poow...
Pycha, ale fakt trochę ciężkie, pomimo tego że dałam połowę masła z przepisu, można śmiało mniej. Tak czy siak pycha
Pycha, będę robić częściej
Pycha, będę robić częściej
Super, tylko za słone, robiłam też z pastą...
Super, tylko za słone, robiłam też z pastą pomidorową z ziołami, też dobre.
Rewelacja!!! Znajomi byli
Rewelacja!!!
Znajomi byli zachwyceni, zawartość talerza szybko zginęła. robiłam niejednokrotnie
młoda mama, początkująca kucharka
Rewelacja!!! Znajomi byli
Rewelacja!!!
Znajomi byli zachwyceni, zawartość talerza szybko zginęła. robiłam niejednokrotnie
młoda mama, początkująca kucharka
Robiłam wczoraj i napewno
Robiłam wczoraj i napewno jeszcze nie raz zrobie
Totalne nieporozumienie
Totalne nieporozumienie ....ilość oleju powoduje, że ciasto jest ciężkie, zakalcowate i baaardzo kaloryczne . Trójkątów nie dało się ukształtować . Sumienie mam czyste : spróbowałam....ale to nie to ....nie polecam ...
Dodałam
Dodałam przyprawy:oregano,lubczyk i bazylie. Jak dla mnie mało czosnkowe. Oczywiście dodałam mniej soli. Dodatkowo do czosnku dodałam 30 g cebuli ( zdecydowanie za mało).
Fajna przekąska. Oryginalna i
Fajna przekąska. Oryginalna i smaczna. Zdecydowanie mniej soli niż w przepisie i u mnie również mniej masła (200 g).
Bardzo pyszne i proste.
Bardzo pyszne i proste. Wyszło ich tak dużo ż wystrarczyło na drugi dzień na kolację. POLECAM SUPER PRZEPIS. tylko soli zdecydowanie mniej, 2 łyżeczki wystarczą w zupełności.
Przepis czyta się smakowicie,
Przepis czyta się smakowicie, chętnie wypróbuję tylko nie moge znależć przepisu na polcenay przez Was sos, a książki nie mam
Rzeczywiście wychodzi spora
Rzeczywiście wychodzi spora porcja i trzeba dać mniej soli. Następnym razem spróbuję z sosikiem. Najlepiej smakują na ciepło. Dzięki za przepis
Bardzo smaczne! Robiłam już
Bardzo smaczne! Robiłam już kilka razy i zajadają się nimi i dorośli i dzieci
Daję trochę mniej soli i robię do nich sos koperkowo-czosnkowy. Pychotka!
warte zrobienia
warte zrobienia
Swietne, jednak mozna dodac
Swietne, jednak mozna dodac wiecej czonsku
rewelacja, polecam
rewelacja, polecam
Zrobione dziś i naprawdę
Zrobione dziś i naprawdę pychotka
Pycha:) Do masy z masła
Pycha
Do masy z masła dodałam suszone oregano. I 2 łyżeczki soli (jedna do masła i jedna do ciasta) w zupełności wystarczą.
Popieram pomysł z sosem czosnkowo-koperkowym.z Miodowego Tygodnia z TM 
Meg
Robiłam je już kilka razy. Za
Robiłam je już kilka razy. Za każdym razem smakują wyśmienicie. Wypróbowałam również wariant tylko z mąki pszennej - też super
Ja wolę osobiście z dodatkiem świeżych ziół.
Przepyszne robiłam już nie
Przepyszne
robiłam już nie raz i zawsze wychodzą tak samo pysznie 
Bardzo dobre te trójkąciki,
Bardzo dobre te trójkąciki, nawet po kilku dniach smakują extra po podgrzaniu w piekarniku.
Ilość soli zmniejszyłam i
Ilość soli zmniejszyłam i zamiast dwóch czubatych dałam dwie płaskie łyżeczki.
A dla małych gości zrobiłam z nutellą, dżemem i masłem orzechowym,
Pychota !
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Są przepyszne robię z samej
Są przepyszne
robię z samej mąki pszennej, bardziej mi smakują, a moja mama lubi z mniejszą ilością czosnku 
Witam... robiłam kilka
Witam... robiłam kilka razy... doskonały pomysł... moi znajomi nazywaję je "piwoszki"
Zrobiłam dzisiaj żeby
Zrobiłam dzisiaj żeby wypróbować ,super przekąskapolecam
Ja robiłam czosnkowe
Ja robiłam czosnkowe trójkąciki już wiele razy i są SUPER!! Soli wystarczy dać po prostu płaskie łyżeczki a nie czubate... to można sprecyzować w przepisie
Robiłam je też z samej mąki pszennej i też są pyszne!!!
Bardzo szybko i prosto się je robi...a wychodzi duża porcja... nadają się super na grilla...koniecznie zróbcie do tego sos czosnkowo-koperkowy - ja polecam ten z książki "Miodowy tydzień z Thermomixem" - tylko daję 3 ząbki czosnku zamiast dwóch.
Witam.Wczoraj
Witam.Wczoraj wypróbowałem,jest dobre tylko strasznie słone,następnym razem soli zmniejszę o połowę.