thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
8h 20min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

Rosół kolagenowy

  • 1000 gramów kości/korpusy zwierzące, wymyte
  • 2 łyżki ocet jabłkowy
  • 3-4 litry wody
  • 1 porcji włoszczyzny
  • 1 szczypty soli
  • 1 szczypty pieprzu, mielonego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. kości/orpusy myjemy i wkładamy do dużego garnka
  2. dodajemy wodę i ocet, doprowadzamy do wrzenia
  3. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień/ płytę do minimum i gotujemy jak najdłużej, minimum 6 h. Woda ma „pyrkać” nie wrzeć.
  4. Na 2-3 godziny przed zakończeniem gotowania dodajemy warzywa/ włoszczyznę, liście laurowe itp. Dodatki, które lubimy, aby nadać smak naszemu bulionowi.
  5. Na sam koniec dodajemy sól i pieprz.
  6. Bulion studzimy, odcedzamy od kości i warzyw, przelewamy do garnka/ słoików. Prawidłowo przygotowany bulion kolagenowy zimny ma konsystencję galaretki.

Porady

Jeżeli nie lubisz lub nie masz ochoty w kółko pić tradycyjnego bulionu, przelej część do garnka i dodaj:


Trawę cytrynową i imbir
Passatę pomidorową, czosnek i bazylię
Paste miso i kolendre (uwielbiam)
Cytrynę i czosnek i kolendre
Mleczko kokosowe i przyprawę curry
Sos sojowy bezglutenowy (tamari) i imbir

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Rosół kolagenowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?