3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rosół kolagenowy


Wydrukuj:
4

Składniki

Rosół kolagenowy

  • 1000 gramów kości/korpusy zwierzące, wymyte
  • 2 łyżki ocet jabłkowy
  • 3-4 litry wody
  • 1 porcji włoszczyzny
  • 1 szczypty soli
  • 1 szczypty pieprzu, mielonego
  • 6
    8h 20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. kości/orpusy myjemy i wkładamy do dużego garnka
  2. dodajemy wodę i ocet, doprowadzamy do wrzenia
  3. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień/ płytę do minimum i gotujemy jak najdłużej, minimum 6 h. Woda ma „pyrkać” nie wrzeć.
  4. Na 2-3 godziny przed zakończeniem gotowania dodajemy warzywa/ włoszczyznę, liście laurowe itp. Dodatki, które lubimy, aby nadać smak naszemu bulionowi.
  5. Na sam koniec dodajemy sól i pieprz.
  6. Bulion studzimy, odcedzamy od kości i warzyw, przelewamy do garnka/ słoików. Prawidłowo przygotowany bulion kolagenowy zimny ma konsystencję galaretki.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jeżeli nie lubisz lub nie masz ochoty w kółko pić tradycyjnego bulionu, przelej część do garnka i dodaj:


Trawę cytrynową i imbir
Passatę pomidorową, czosnek i bazylię
Paste miso i kolendre (uwielbiam)
Cytrynę i czosnek i kolendre
Mleczko kokosowe i przyprawę curry
Sos sojowy bezglutenowy (tamari) i imbir


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy