3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto francuskie- "pasta sfoglia" - szybsza wersja


Wydrukuj:
4

Składniki

Tortownica 26cm

  • 200 gramów masla zamrozonego w kawalkach
  • 200 gramów maki (2/3 pszennej i 1/3 krupczatki)
  • 10 gramów soli
  • 20 gramów lodowatej wody + 20g, w razie potrzeby
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do Closed lid wlozyc maslo, make i sòl: 40sek / obr 4-5. Kontynuujac na obr 5- stopniowo dodawac lodowata wode przez otwòr przykrywki. Jesli sie chce bardziej miekkie ciasto, mozna dodac jeszcze 10g-gòra 20g, wody- nie przekraczajac jednak tej ilosci!!! Wyjac ciasto, rozwalkowac cienko na prostokat, wkladajac miedzy 2 arkusze papieru kuchennego. Zdjac 1 papier, ciasto zlozyc na 3 (2 boki do srodka, jedno na drugie). Wlozyc do lodòwki na 15min. Powtòrzyc operacje jeszcze 3 razy. Uzywac.

10
11

Porady

Manipulowac ciastem jak najmniej, by bylo zimne (nie moze sie "rozgrzac").  Po ostatnim "zlozeniu" wlozyc najpierw do lodòwki, a potem uzywac. Jesli sie nie uzywa od razu, rozwalkowane, na 1 arkuszu papieru, zwinac jak nalesnik i przechowywac w lodòwce ( max kilka dni).


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mi też ciacho nie wyszło jako takie typowe...

    Zgłoszony przez rouge88 na grudnia 12, 2017 at 22:49.

    Mi też ciacho nie wyszło jako takie typowe francuskie, ale nie jest najgorsze. Następnym razem dodam troszkę mniej soli, bo dla mnie za słone. Ogólnie przepis dobry.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto zrobione i

    Zgłoszony przez lidien na maja 30, 2012 at 21:11.

    ciasto zrobione i upieczone... nie wyszło takie jak oczekiwałam. nie rozwarstwiło się podczas pieczenia. ale ogólnie ciasto kruche i smaczne, wyczówalny słonawy smak. może źle wykonałam przepis i dlatego nie wyszło takie jak powinno. następnym razem wypróbuję tradycyjny przepis

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie ma za co:bigsmile: ;)

    Zgłoszony przez veronicab71 na maja 28, 2012 at 13:16.

    Nie ma za coBig Smile Big Smile tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzięki wielkie jutro robię

    Zgłoszony przez lidien na maja 27, 2012 at 19:40.

    dzięki wielkie tmrc_emoticons.D jutro robię tmrc_emoticons.)

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze