3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant MASA SOLNA DLA NAJMŁODSZYCH


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

masę solną

  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 330 g wody
  • 500 g soli
  • 500 g mąki pszennej
  • 6
    5min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

    przygotowanie masy solnej
  1. 1. Sól wsypujemy do thermomixa i ustawiamy czas 20 s/ obr. 10.

     

  2. 2. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i miksujemy całość około 15s na obrotach 6.

     

  3. 3. Dodajemy wodę, olej i wyrabiamy ciasto na interwale przez około 3 minuty.

     

  4. 4. Ciastolina gotowa. 

     

  5. 5. Suszymy w piekarniku około 3 godziny w temperaturze 60 st. C. Po wyschnięciu można wykorzystać do zabawy jako ciastolina lub jako masa plastyczna do wytwarzania przepięknych ozdób. Na zdjęciu wyroby moich maluchów.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Ciasto można zamknąć w szczelnym pojemniku do późniejszego wykorzystania, żeby nie wyschła. 

Wyrabiałam w TM5 i niestety przy wyciąganiu z kielicha kopystka trochę ucierpiała przez noże (za ostretmrc_emoticons.;).


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz