3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant MASA SOLNA DLA NAJMŁODSZYCH


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

masę solną

  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 330 g wody
  • 500 g soli
  • 500 g mąki pszennej
  • 6
    3h 5min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

    przygotowanie masy solnej
  1. 1. Sól wsypujemy do thermomixa i ustawiamy czas 20 s/ obr. 10.

     

  2. 2. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i miksujemy całość około 15s na obrotach 6.

     

  3. 3. Dodajemy wodę, olej i wyrabiamy ciasto na interwale przez około 3 minuty.

     

  4. 4. Ciastolina gotowa. 

     

  5. 5. Suszymy w piekarniku około 3 godziny w temperaturze 60 st. C. Po wyschnięciu można wykorzystać do zabawy jako ciastolina lub jako masa plastyczna do wytwarzania przepięknych ozdób. Na zdjęciu wyroby moich maluchów.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ciasto można zamknąć w szczelnym pojemniku do późniejszego wykorzystania, żeby nie wyschła. 

Wyrabiałam w TM5 i niestety przy wyciąganiu z kielicha kopystka trochę ucierpiała przez noże (za ostretmrc_emoticons.;).


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz