3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Miodówka żołądkowa


Wydrukuj:
4

Składniki

3 butelka/butelki/butelek

  • Wywar:
  • 150 g wody
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 cm kory cynamonu
  • 3 cm korzenia imbiru
  • skórka z jednej cytryny
  • 2 ziarna goździka
  • (ponadto do wywaru można dodać jeszcze kolendra, ziele angielskie g orczyca, jałowiec, gałka muszkatołowa, mięta ..., wedle uznania)
  • Pozostałe składniki:
  • kawa prawdziwa, porcja na jedno espresso
  • 500 g miodu
  • 1/2 litra spirytusu
  • 100 g rumu, wysokoprocentowego
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wrzucamy do TM wszystkie składniki na wywar i nastawiamy Varoma, Counter-clockwise operation 4 minuty, obroty 2

    Wywar przecedzamy przez koszyczek i dstawiamy do ostudzenia poniżej 40 stopi C.

    Zaparzamy z kawy małe mocne espresso.

    Ponownie do naczynia wlewamy ostudzony i odcedzony wywar, zaparzone (NIE słodzone) espresso oraz miód.

    Nastawiamy Counter-clockwise operation temp, 37 stopni C, obroty 2 , 5 minut lub aż do rozpuszczenia miodu.

    Ponownie zasawiamy Counter-clockwise operation na 2 minuty i obroty 2 dodając w trakcie mieszania rum a następnie spirytus.

    Po wymieszaniu rozlewamy do słoików.

    Odstawiamy na 2 miesiące co pewien czas odwracająć słoik aby zawartość się wymieszała.

    Po dwóch miesiącach (nie mieszając pod koniec) zbieramy z wierzchu
    ewentualną pianę i przelewamy do butelek. Odstawiamy jeszcze conajmniej
    na kolejny miesiąc w ciemne miejsce.


    Smaczego, albo raczej na zdrowie tmrc_emoticons.)

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy