3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Masala Chai - Indyjska rozgrzewająca herbata z przyprawami


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Masala Chai - Rozgrzewająca herbata z przyprawami

  • 1 kapsułek kardamonu
  • 3 goździki
  • 1 laska cynamonu
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 700 g wody
  • 500 g mleka
  • 20 g cukru trzcinowego, nierafinowego, ewentualnie zwykłego
  • 5 torebek herbaty, (np. darjeeling, Ceylon lub zwykła)
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego, obranego i pokrojonego na plasterki
  • 6
    15h 0min
    Czas całkowity 15h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Masala Chai
  1. Włóż 4 pierwsze składniki do naczynia miksującego i zmiel 10sek./obr.7. (Ewentualnie można jeszcze kopystką zebrać przyprawy z boków naczynia i powtórzyć czynność na 5sek.)
  2. Dodaj wodę, mleko i cukier.
  3. Włóż koszyczek do naczynia i umieśc w nim torebki herbaty i imbir. Podgrzej 12min./90[color=#545454; font-family: arial, sans-serif; font-size: small]º[/color]C/obr.3.
  4. Zdjemij koszyczek za pomocą kopystki. Przelej napój przez drobne sitko lub gazę.

    Serwuj od razu jak jest gorące. tmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy