3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Likier korzenno - piernikowy Nuli Anuli


Wydrukuj:
4

Składniki

1 litr/litra/litry/litrów

Likier korzenno - piernikowy Nuli Anuli

  • 100 g ciastek korzennych
  • 200 g cukierków krówek
  • 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1,5 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 275 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 125 g mleka 2%
  • 200 g spirytusu rektyfikowanego 96%
  • 200 g wody
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. Do suchego i czystego naczynia włożyć ciastka, zmielić 15 s / obr.7,5

    2. Dodać krówki, zmielić 30 s / obr. 10

    3. Dodać cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, śmietanę, mleko podgrzać
    30 s / 100°C / obr. 3, zwiększać stopniowo do 10 obrotów

    4. W osobnym naczyniu zmieszać spirytus z wodą.

    5. Ustawić 2 min / 100°C / obr. 3. i przez pierwszą minutę dolewać spirytus z wodą.

    6. Wystudzić, przechowywać w lodówce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

zamiast wody i spirytusu może być oczywiście wódka biała, wtedy 400 g lub trochę więcej tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy