Tu jesteś:
4
Składniki
1 litr/litra/litry/litrów
Likier korzenno - piernikowy Nuli Anuli
- 100 g ciastek korzennych
- 200 g cukierków krówek
- 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1,5 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 1 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 275 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 125 g mleka 2%
- 200 g spirytusu rektyfikowanego 96%
- 200 g wody
-
6
15min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- 1. Do suchego i czystego naczynia włożyć ciastka, zmielić 15 s / obr.7,5
2. Dodać krówki, zmielić 30 s / obr. 10
3. Dodać cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, śmietanę, mleko podgrzać
30 s / 100°C / obr. 3, zwiększać stopniowo do 10 obrotów
4. W osobnym naczyniu zmieszać spirytus z wodą.
5. Ustawić 2 min / 100°C / obr. 3. i przez pierwszą minutę dolewać spirytus z wodą.
6. Wystudzić, przechowywać w lodówce.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
zamiast wody i spirytusu może być oczywiście wódka biała, wtedy 400 g lub trochę więcej
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz