 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                30min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                30min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     4 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 5
opublikowany: 18/04/19
                            
                zmieniono dnia: 18/04/19
                    Składniki
Zupa TOM YUM z shitake
- 120 g cebuli
- 5 ząbków ząbek czosnku
- 40 g imbiru, świeży, drobno posiekany
- 15 g papryczki chili, świeże, drobno posiekane
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 opakowania pasty tom yum, około 40 g
- 250 g pierś z kurczaka, bez kości, pokrojona na 2 cm kawałki
- 5 g trawy cytrynowe, świeże, używam ze słoiczka
- 4 liście limonki, kafiru
- 15 g cukru trzcinowego
- 150 g grzybów shiitake, świeżych, pokrojonych w plasterki 5 mm
- 25 g soku z cytryny
- 1 łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 165 g krewetek, bez ogonków
- 900 g wody
- 1 łyżek sos sojowy
- 1 łyżek sos rybny
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia  "Blokada naczynia miksującego"  włożyć pokrojoną na ćwiarki cebulę, czosnek, imbir, papryczki chili. Zmiksować 10 sek/obr. 5 "Blokada naczynia miksującego"  włożyć pokrojoną na ćwiarki cebulę, czosnek, imbir, papryczki chili. Zmiksować 10 sek/obr. 5
- Dodać oliwę 3 min/100 st./obr.1
- Dodać pastę tom yum, sok z cytryny, paprykę ostrą, pierś kurczaka, liście kafiru, trawę cytrynową, cukier trzcinowy, sos rybny i sojowy oraz wodę 10 min/100 st./ "Obroty wsteczne" 0,5 "Obroty wsteczne" 0,5
- Dodać pokrojone grzyby shitake 10 min/100 st./  "Obroty wsteczne"  0,5 "Obroty wsteczne"  0,5
- Dodać krewetki 5min/100 st./ "Obroty wsteczne" 0,5 "Obroty wsteczne" 0,5
Porady
Zupę podawać z makaronem ryżowym (wstążki) przygotowanym według opisu na opakowaniu).
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
                
              
          
      INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Dzień dobry,
czy bez krewetek zupa bardzo straci na smaku? Nieszczególnie za nimi przepadam.