3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zielony makaron


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 10 g mniszka lekarskiego (mlecz)
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 szczypty soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżki oliwy
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Wyrabianie ciasta na makaron
  1. Do Blokada naczynia miksującego wkładamy mąkę i umyty i oszuszony mlecz, rozdrabniamy 18s obroty 9. Uzyskujemy piekny zielony puder, za pomocą kopystki zgarniamy mąkę na dno Blokada naczynia miksującego. Dodajemy pozostałe składniki (oliwa, sól, jajko) i wyrabiamy 2 min. Ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wałkujemy formując sój ulubiony makaron. 

  2. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, podawać na ciepło z ulubionym sosem. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

mlecz można zastąpić np. pokrzywą (tutaj dałabym liście, bez łodyg), szpinakiem.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dziękuję, bardzo mi miło

    Zgłoszony przez KasiaKRK na maja 10, 2016 at 12:31.

    Dziękuję, bardzo mi miło przeczytać taki komentarztmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fantastyczny pomysł z

    Zgłoszony przez Danuta Baska na maja 2, 2016 at 19:57.

    Fantastyczny pomysł z mniszkiem...) dobra propozycja dodania mączki do makaronu i...nie tylko..) A zdjęcie, z opisem makaronu jest po prostu SUPER !!! Gratuluję kreatywności...)

    Pozdrawiam

    Danuta Baska

    dana08

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ach... Jaki Pan akuratny...

    Zgłoszony przez zgniatacz_malkontentow na kwietnia 28, 2016 at 08:57.

    Ach... Jaki Pan akuratny... tmrc_emoticons.)

    Od 41 lat żyję na tym świecie i mniszek lekarski to potocznie od zawsze i dla każdego był "mlecz".

    I to jakoś dziwnym trafem wszędzie tam, gdzie akurat mieszkałem...

    A mieszkałem już na Suwalszczyźnie, na Dolnym Śląsku oraz w Małopolsce... 

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za komentarz. Tak

    Zgłoszony przez KasiaKRK na kwietnia 27, 2016 at 18:38.

    Dziękuję za komentarz. Tak jak najbardziej zgoda, jednak potocznie na mniszek lekarski mówimy "mlecz" tmrc_emoticons.-)))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mniszek lekarski i mlecz to

    Zgłoszony przez SAM na kwietnia 26, 2016 at 00:03.

    Mniszek lekarski i mlecz to nie to samo. To dwie różne rośliny.O tyle, o ile mniszek jest jadalny - to mlecz zdecydowanie roślina trująca (dla owiec nawet bardzo trująca)Proponuję poprawić przepis aby nie wprowadzać w błąd.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze