3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zielone "lasagne" z grzybkami i karczochami


Wydrukuj:
4

Składniki

Makaron

  • 30 gramów liści szpinaku
  • 320 gramów maki na makaron (twardej)
  • 1 jajko kurze
  • 1 zoltko
  • 1 łyżek oleju z oliwek

Nadzienie

  • 1 ząbki czosnku
  • 1 mala cebulka
  • 20 gramów oleju z oliwek
  • 350 gramów pomidorów z puszki lub swiezych
  • szczypta cukru
  • soli
  • 200 gramów śmietany 12%
  • karczochy, grzybki
  • mozzarella w kawalkach
  • parmezan, tarty
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Makaron
  1. Umyte i dobrze wysuszone liscie szpinaku oraz 300g maki, wlozyc do naczynia: 30sek / obr 8. Dodac jajka i olej: 1min / Closed lid / Dough mode. Dodac pozostale 20g maki (jesli jest taka potrzeba) i dalej wyrabiac: 1min / Closed lid / Dough mode.  Wyjac ciasto, przelozyc do miski, przykryc, zostawic do "odpoczecia" na 15min. Rozwalkowac cienko, pokroic na prostokaty, "sparzyc przez 2-3min w goracej wodzie ".

  2. Nadzienie
  3. Sos: do naczynia wlozyc czosnek i cebule: 4sek / obr 7. Dodac olej: 3min / 100° / obr 1. Dodac pomidory, cukier i sòl, gotowac: 10min / 100° / Counter-clockwise operation / Gentle stir setting. Lekko przestudzic, dodac smietane, karczochy i grzybki, doprawic, jesli trzeba.

     

  4. Przygotowanie
  5. Wlaczyc piekarnik na 200-220°. Na blaszke nalozyc najpierw troche nadzienia, pòzniej ukladac makaron, nadzienie, rozdrobniona mozzarelle, posypac parmezanem. Czynnosc powtarzac do wykonczenia produktòw. Zakonczyc nadzieniem, mozzarella i parmezanem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min.

    Nadzienia mozna zmieniac: klasyczne- z ragù; ze szpinakiem i twarogiem; z ròznymi serami; bez smietany; z beszamela; itd, itd. Wybòr i fantazja nie ma granic.

10
11

Porady

Mozna dodac 70g szpinaku, zamiast 30g, makaron bedzie bardziej zielony.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Poczytalam sobie wszystko...

    Zgłoszony przez veronicab71 na maja 14, 2012 at 13:51.

    Poczytalam sobie wszystko... milego dnia i przyjemnego gotowaniatmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Cooking 6 Cooking 9 Cooking 7

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Veroniko dziękuję za Twoje

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na maja 14, 2012 at 10:44.

     Veroniko dziękuję za Twoje dobre SERCE tmrc_emoticons.) Zazdroszczę Wam (Gabi)  sklepów w których można wszystko kupić tzn wszystkie składniki potrzebne do wykonania pysznych potraw a Twoje są wyjątkowe tmrc_emoticons.) Pozdrawiam tmrc_emoticons.) Ja korzystam z Twoich przepisów ale kombinuję po swojemu. tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grazynko, sprawa maki jest

    Zgłoszony przez veronicab71 na maja 13, 2012 at 20:11.

    Grazynko, sprawa maki jest ciut skomplikowana, powiedzmy... Spòjrz na mòj przepis "pizza z maki razowej", na komentarze... Pròbujemy wspòlnie z Gabi dojsc do ladu z ta maka... Moze ty cos pomozesz?tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)  Poczytaj to co wymyslilysmy z Gabrysia, moze szybciej znajdziemy rozwiazanie... U nas ta maka jest doslownie wszedzie, to ta makaronowa... zreszta, poczytasz sobie nasze komentarze- wywody, to zobaczysz samatmrc_emoticons.) . Jak nic nie wymyslimy, to chyba zarezerwuje caly samolot, zaladuje go maka i wszystkim porozwozetmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) ... Musimy rozwiazac tek dylemat, bo ja mam duzo przepisòw z "udzialem" tej maki...tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Veroniko jak wygląda twarda

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na maja 13, 2012 at 18:34.

     Veroniko jak wygląda twarda mąka i czy ją kupuje się w sklepie? Lubię lazanie i chcę wykorzystać ten przepis. tmrc_emoticons.) Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze