3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ZAPIEKANKA MAKARONOWO - SEROWA


Wydrukuj:
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczki galki muszkatalowej, ( najlepiej świeżo utartej)
  • 2-3 szczypty pieprzu
  • 1 łyżeczki soli
  • 750 gramów mleka
  • 100 gramów mąki pszennej
  • 80 gramów Masla
  • 350 gramów sera cheddar, ( lub inny o wyrazistym smaku )
  • 500 gramów makaronu penne, ( lub kolanka , świderki )
  • bułka tarta do posypania po wierzchu zapiekanki
5

Przygotowanie

    MAKARONU
  1. W dużym garnku zagotowac wodę, osolić. Makaron wrzucic na wrzatek i obgotować  ( ok połowa czasu podanego na opakowaniu) - makaron ma byc dośc twardy, uzyska odpowiednią miękkośc w trakcie zapiekania.

    Odcedzić, przesypać z powrotem do garnka, w którym był gotowany i odstawić.

  2. Ser pokroić na spore kawałki, umieścić w naczyniu miksujacym i rozdrobnić 7-8 s./ obr. 10

    Przełozyć do innego naczynia.

  3. Piekarnik nagrzać do 220 stopni.

  4. SOS BESZAMELOWY
  5. W naczyniu miksujacym umieacić masło pokrojone na kawałki, makę , sól, pieprz i gałkę muszkatułową. Dolać mleko.

    Gotować 8 min./90 stopni/ obr.4

    w ten sposob uzyskujemy klasyczny sos beszamelowy.

     

     

  6. Do gotowego sosu dodać 3 łyzki musztardy, wymieszać 5s./ obr.4

    Następnie dodac ok 250g ( 2/3 rozdrobnionej porcji)  utartego sera i wymieszac 10s./0br.4

    Makaron pozostawiony w garnku, zalać sosem beszamelowo-serowym, starannie wymieszać i przełożyć do sporego naczynia do zapiekania.

     

     

    Posypac po wierzchu pozostałym serem żółtym oraz bułką tartą, która utworzy chrupiąca skorupkę po upieczeniu.

  7.  

    Zapiekać 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Opcjonalnie do zapiekanki można dodać szynkę lub kiełbasę pokrojoną w drobna kostkę. Pokrojoną wędlinę dodać po zalaniu makaronu sosem i wymieszać.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszna ta zapiekanka. Po wyjęciu gorącej...

    Zgłoszony przez henrietta na grudnia 17, 2017 at 21:15.

    Pyszna ta zapiekanka. Po wyjęciu gorącej posypalam parmezzanem i mozarelle dodałam do środka. Zrobiłam bez musztardy. Do tego mkaron gryczany. PYCHOTKA !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gościom smakowało

    Zgłoszony przez madado87 na kwietnia 13, 2016 at 11:40.

    Gościom smakowało tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra zapiekanka, ja

    Zgłoszony przez Rozka1980 na kwietnia 1, 2016 at 14:46.

    Bardzo dobra zapiekanka, ja dodatkowo dodałam szynkę. Polecam  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • BVardzo smaczna ale  nastenym

    Zgłoszony przez babs na marca 13, 2016 at 16:42.

    BVardzo smaczna ale  nastenym razem bez musztardy i z szyna bedzie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dużo zalęzy od sera, ja daję

    Zgłoszony przez bietka na września 19, 2015 at 18:47.

    Dużo zalęzy od sera, ja daję cheddar długo dojżewający + ostra musztarda dijon i smak zapiekanki nie jest mdły, ale zrobiona ze zwykłym serem typu gouda czy coś podobnego i zwyczajna musztarda faktycznie może być mało wyrazista.

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mojemu synowi bardzo

    Zgłoszony przez marthusia1 na września 19, 2015 at 16:03.

    Mojemu synowi bardzo posmakowała i dzisiaj robię znowu, ale trochę zmodyfikowaną. Dodałam więcej pieprzu, ostrą paprykę i bazylię. Za 20 minut się dowiem jak smakuje tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczna! Może

    Zgłoszony przez marthusia1 na sierpnia 20, 2015 at 17:34.

    Bardzo smaczna! Może faktycznie mogłaby być jak dla mnie trochę bardziej pikantna, ale moja córka nie lubi "piekących" potraw. Następnym razem jedną połowę zrobię pikantną, a drugą według przepisu. Na pewno powtórzę to danie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sam pomysł super, ale moja

    Zgłoszony przez malami0724 na lutego 24, 2015 at 12:02.

    Sam pomysł super, ale moja zapiekanka wyszła bardzo mdła i nie cieszyła się zbyt dużym powodzeniem...

    "Nothing great was ever achieved without enthusiasm"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze