Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
CIASTO
- 300 gramów mąki pszennej
- 3 jajka
FARSZ
- 200 gramów sera ricotta
- 100 gramów sera parmezan
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- Mąkę i jajka dodać do misy i zagniatać 1min30sek/
"Ciasto" . Gotowe ciasto zagnieść na podsypanej mąką stolnicy w kulę, przykryć ściereczką.
- Parmezan pokroić w kostkę ok. 2 cm i wrzucić do misy. Rozdrabniać stopniowo zwiększając obroty od 6 wzwyż, ok. 20sek. Dodać ser ricotta, jajko i przyprawy, wymieszać 20 sek/obr.3.
- Przygotowane wcześniej ciasto bardzo cienko rozwałkować na stolnicy (grubość mniej niż 1mm). Pamiętać o regularnym podsypywaniu mąką, żeby ciasto się nie przykleiło. Na połowie ciasta rozsmarować równomiernie farsz, przykryć drugą połową (niejako "składając na pół"). Ewentualny nadmiar ciasta odkroić. Brzegi skleić dociskając je widelcem, następnie złożone ciasto ponakłuwać widelcem. Całość pokroić na kwadraciki ok. 1,5x1,5cm (albo przy pomocy specjalnego radełka z falowaną krawędzią, albo tępą stroną noża, żeby dodatkowo docisnąć dwie warstwy ciasta). Gotować w osolonym wrzątku lub bulionie do wypłynięcia + 3 minuty.
CIASTO
FARSZ
SFOGLIA LORDA
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Sposób składania i krojenia ciasta można obejrzeć np. w tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=FrucdNhbnnc
Sfoglia lorda podaje się często jako dodatek do rosołu, ale bardzo pysznie smakuje z sosem szpinakowym.
Smacznego
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz