3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

SFOGLIA LORDA (SZYBKIE RAVIOLI)


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 300 gramów mąki pszennej
  • 3 jajka

FARSZ

  • 200 gramów sera ricotta
  • 100 gramów sera parmezan
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
5

Przygotowanie

    CIASTO
  1. Mąkę i jajka dodać do misy i zagniatać 1min30sek/Dough mode. Gotowe ciasto zagnieść na podsypanej mąką stolnicy w kulę, przykryć ściereczką.
  2. FARSZ
  3. Parmezan pokroić w kostkę ok. 2 cm i wrzucić do misy. Rozdrabniać stopniowo zwiększając obroty od 6 wzwyż, ok. 20sek. Dodać ser ricotta, jajko i przyprawy, wymieszać 20 sek/obr.3.
  4. SFOGLIA LORDA
  5. Przygotowane wcześniej ciasto bardzo cienko rozwałkować na stolnicy (grubość mniej niż 1mm). Pamiętać o regularnym podsypywaniu mąką, żeby ciasto się nie przykleiło. Na połowie ciasta rozsmarować równomiernie farsz, przykryć drugą połową (niejako "składając na pół"). Ewentualny nadmiar ciasta odkroić. Brzegi skleić dociskając je widelcem, następnie złożone ciasto ponakłuwać widelcem. Całość pokroić na kwadraciki ok. 1,5x1,5cm (albo przy pomocy specjalnego radełka z falowaną krawędzią, albo tępą stroną noża, żeby dodatkowo docisnąć dwie warstwy ciasta). Gotować w osolonym wrzątku lub bulionie do wypłynięcia + 3 minuty.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Sposób składania i krojenia ciasta można obejrzeć np. w tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=FrucdNhbnnc

Sfoglia lorda podaje się często jako dodatek do rosołu, ale bardzo pysznie smakuje z sosem szpinakowym.

Smacznego tmrc_emoticons.-)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy