3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

risotto z suszonymi grzybami (wegańskie)


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

r i s o t t o

  • 100 g zielonego mrożonego groszku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej TM
  • 750 g wody ciepłej, wraz z wodą z namaczania grzybów
  • 80 g białego wina, wytrawnego
  • 350 g ryżu arborio
  • 70 g suszonych grzybów, (namoczonych w gorącej wodzie i odciśniętych)
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu, (świeżo zmielonego)
  • natka pietruszki do posypania
  • 6
    24min
    Czas całkowity 24min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. do naczynia wrzucić przekrojoną cebulę, rozdrobnić 5sek/obr.5

    2. kopystką zgarnąć wszystko na dno naczynia, dodać oliwę i namoczone grzyby, dusić 5min/varoma/obr.1Obroty wsteczne

    3. dodać ryż, dusić bez miarki 3min/varoma/obr.1Obroty wsteczne

    4. dodać wino, gotować bez miarki 1min/100*/obr.1Obroty wsteczne

    5. dodać ciepłą wodę i przyprawy, całość zamieszać kopystką, gotować 15min/100*/obr.1Obroty wsteczne  

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

groszek umieścić na przystawce varoma od punktu 2 przygotowywanej potrawy

porcje podawać uformowane w ringach, przełożone zielonym groszkiem i posypane natką oraz świeżo zmielonym pieprzem lub w głębokich talerzach z groszkiem i natką posypaną wraz z pieprzem

można dodatkowo zrobić puree z groszku 

 

wartość energetyczna na porcję : około 230 kcal

koszt całego dania : około 22 zł

 

smacznego tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Risotto wyszło b.dobre,

    Zgłoszony przez Kamila_kuba na września 12, 2016 at 21:12.

    Risotto wyszło b.dobre, zamiast mrożonego groszku dałam konserwowy i wymieszalam. Przepis dodany do ulubionych. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze