Składniki
6 porcja/porcje/porcji
r i s o t t o
- 100 g zielonego mrożonego groszku
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej TM
- 750 g wody ciepłej, wraz z wodą z namaczania grzybów
- 80 g białego wina, wytrawnego
- 350 g ryżu arborio
- 70 g suszonych grzybów, (namoczonych w gorącej wodzie i odciśniętych)
- 50 g oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu, (świeżo zmielonego)
- natka pietruszki do posypania
-
6
24min
Czas całkowity 24minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. do naczynia wrzucić przekrojoną cebulę, rozdrobnić 5sek/obr.5
2. kopystką zgarnąć wszystko na dno naczynia, dodać oliwę i namoczone grzyby, dusić 5min/varoma/obr.1
"Obroty wsteczne"
3. dodać ryż, dusić bez miarki 3min/varoma/obr.1
"Obroty wsteczne"
4. dodać wino, gotować bez miarki 1min/100*/obr.1
"Obroty wsteczne"
5. dodać ciepłą wodę i przyprawy, całość zamieszać kopystką, gotować 15min/100*/obr.1
"Obroty wsteczne"
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
groszek umieścić na przystawce varoma od punktu 2 przygotowywanej potrawy
porcje podawać uformowane w ringach, przełożone zielonym groszkiem i posypane natką oraz świeżo zmielonym pieprzem lub w głębokich talerzach z groszkiem i natką posypaną wraz z pieprzem
można dodatkowo zrobić puree z groszku
wartość energetyczna na porcję : około 230 kcal
koszt całego dania : około 22 zł
smacznego
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzRisotto wyszło b.dobre,
Risotto wyszło b.dobre, zamiast mrożonego groszku dałam konserwowy i wymieszalam. Przepis dodany do ulubionych.