3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Świąteczna kapusta z soczewicą


Wydrukuj:
4

Składniki

10 osoba/osoby

na potrawę

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 600 g wody
  • 200 g soczewicy zielonej
  • 20 g suszonych grzybów leśnych
  • 50 g oleju lub oliwy
  • kminek mielony
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 90-100 g cebuli
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    światecznej kapusty
  1. Soczewicę i grzyby moczymy,najlepiej na noc. Jeżeli mamy kapustę kiszoną grubo pokrojoną, należy ją rozdrobnić.( Moja była długa i bardzo gruba ).Do Blokada naczynia miksującego wkladamy kapustę lekko ją "rozsypując" i rozdrabniamy 5 sek /obr.5 ,wlewamy wodę i zamykamy pokrywę. Na przystawkę Varoma układamy odsączoną soczewicę i odsączone grzyby. grzyby układamy na soczewicę tak, aby po ugotowaniu łatwo było je wyjąć.Varomę zkładamy na Blokada naczynia miksującego i gotujemy 35 min/Varoma/ Obroty wsteczne /obr.1-2  Zdejmujemy przystawkę Varoma, wyjmujemy grzyby na talerzyk. Ugotowaną kapustę przecedzamy przez koszyczek lub przystawkę Varoma,wodę z gotowania zachowujemy! Do Blokada naczynia miksującegowkladamy cebulę pokrojoną w ćwiartki, czosnek, ugotowane grzyby i rozdrabniamy 3 sek/ obr.5 dodajemy olej i dusimy 4min/Varoma/obr 2 Dodajemy soczewicę,kapustę, wodę z gotowania, przyprawy i mieszamy 15-20 sek/Obroty wsteczne/ obr.4   Ugotowaną potrawę można przełożyć do garnka i jeszcze chwile podusić. Gotowe tmrc_emoticons.) Smacznego tmrc_emoticons.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Świąteczna kapusta gości u nas na wigilijnym stole.

Można jej użyć jako farsz do krokietów, naleśników, pasztecików lub do drugiego dania.

Walory soczewicy :

Soczewica cechuje się wysokimi własnościami odżywczymi,ponieważ zawiera sporą dawkę białka,którym może zastąpić mięsny posiłek.

Soczewica zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor, które są ważnym budulcem kości.

Soczewica występuje w różnych dietach, ponieważ redukuje tkankę tłuszczową i posiada niski indeks glikemiczny.

Soczewicę poleca się:

osobom na diecie odchudzającej

osobom na diecie wegetariańskiej

kobietom w ciąży i tym planującym potomstwo

 

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ugotowalam wczoraj kaupste z soczewica wedlug...

    Zgłoszony przez Kasia_Karlsruhe na grudnia 19, 2016 at 14:41.

    Ugotowalam wczoraj kaupste z soczewica wedlug przepisu. Niestety, nie przypaqdla nam do gustu Sad

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj daro896 dziękuję za komentarz,...

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 8, 2016 at 00:01.

    Witaj daro896 dziękuję za komentarz, zainspirowała mnie Twoja potrawa, poczytalam w necie i mam do Ciebie ogromną prośbę, podaj przepis na pazioche, bardzo proszę i pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mama mówi pyszna ja z żona ok. Pewnie...

    Zgłoszony przez daro896 na listopada 13, 2016 at 09:01.

    Mama mówi pyszna ja z żona ok. Pewnie kwestia gustu tmrc_emoticons.;) dla mnie mało konkretna, wole pazioche.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu dziękuję za uważne

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 14, 2016 at 15:39.

    Love Gabrysiu dziękuję za uważne czytanie przepisu, masz rację, dusimy 4 min/Varoma /obr 2 . Już poprawiłam błąd tmrc_emoticons.;) Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażynko, Twoja kapusta była

    Zgłoszony przez gabi49 na grudnia 25, 2013 at 11:45.

    Grażynko, Twoja kapusta była u mnie na wigilijnym stole, choć wszyscy byli już tak najedzeni, że tylko spróbowali po łyżce. Będzie na pozostałe dni .  Love  Wydaje mi się jednak, że wkradł Ci się mały błąd w opisie bo cebulkę dusimy chyba 4 minuty a nie 4 sekundy. tmrc_emoticons.;)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ugotowałam ,spróbowałam i

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na grudnia 15, 2013 at 17:27.

    Ugotowałam ,spróbowałam i pokochałam soczewicę .Będzie częstym gościem na moim stole. tmrc_emoticons.p Dzięki za przepis tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dziękuję Haniu za

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 15, 2013 at 15:44.

    Love dziękuję Haniu za przetestowanie przepisu Big Smile Ja również, zakochałam się w soczewicy tmrc_emoticons.;) Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażynko dzięki - jakoś

    Zgłoszony przez kokolidek na grudnia 10, 2013 at 20:05.

    Grażynko dzięki - jakoś soczewica nie przyszła mi do głowyLove" alt="Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width="19" height="19">

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Znałam tylko groch z kapustą,

    Zgłoszony przez niusia na grudnia 10, 2013 at 19:55.

    Znałam tylko groch z kapustą, chyba w tym roku wypróbuję z soczewicą, dziękuję Grażynko za przepis tmrc_emoticons.) na pewno skorzystam. Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jakie pyszności 

    Zgłoszony przez Kocica na grudnia 10, 2013 at 19:02.

    Jakie pyszności  Love

    Jestem Agata Smile


    Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.


    Antoine de Saint-Exupéry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ilonko jeżeli lubisz

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 10, 2013 at 11:03.

    Love Ilonko jeżeli lubisz soczewicę to na pewno taki "bigos" Ci zasmakuje tmrc_emoticons.;) Big Smile Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażynko takiego bigosu

    Zgłoszony przez ilonaw na grudnia 9, 2013 at 07:12.

    Grażynko takiego bigosu jeszcze nie jadłam Big Smile  może być pysznie wypróbuje tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodaje do wypróbowania :D 

    Zgłoszony przez wanadek na grudnia 8, 2013 at 20:35.

    Dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.D  bedzie na świeta nowe danie tmrc_emoticons.) dziękuje tmrc_emoticons.D

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grazynko dziękuję za przepis

    Zgłoszony przez magi1 na grudnia 8, 2013 at 20:13.

    Grazynko dziękuję za przepis tmrc_emoticons.D takie danie jadłam rok temu u mojej sąsiadki tmrc_emoticons.) bardzo mi smakowała tmrc_emoticons.D dodaje do zrobienia tmrc_emoticons.D  pozdrawiam serdecznie Big Smile

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :DMuszę wypróbować ,dzięki

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na grudnia 8, 2013 at 15:06.

    tmrc_emoticons.DMuszę wypróbować ,dzięki Grażynko za przepistmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kapustę z soczewicą z

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 8, 2013 at 13:35.

    Love Kapustę z soczewicą z "czystym" sercem polecam, jest bardzo smaczna i delikatna tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kapusta z grochem  -

    Zgłoszony przez smoczek na grudnia 8, 2013 at 12:27.

    Kapusta z grochem  - obowiązkowo na moim stole tmrc_emoticons.) Poniewaz soczewica jest  delikatniejsza w smaku od grochu ,potrawa może być jeszcze smaczniejsza. :O Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażynko, u nas też kapusta z

    Zgłoszony przez gabi49 na grudnia 7, 2013 at 22:41.

    Grażynko, u nas też kapusta z grochem. Z soczewicą chętnie spróbuję. Świetnie to opisałąś. Love Gotowałam już zupę z soczewicy i była bardzo dobra, podobna do grochówki. Big Smile A może tak dodasz w uwagach kilka słów o zaletach soczewicy? tmrc_emoticons.;)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U mnie na święta musowo

    Zgłoszony przez monika6500 na grudnia 7, 2013 at 21:08.

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> U mnie na święta musowo kapusta z grochem tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> Wstyd się przyznać, ale soczewicy nigdy nie jadłam...czas na próbętmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> Grażynko dziękuje za przepis Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" height="19" width="19">

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Taka potrawa była na

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 7, 2013 at 18:18.

    Taka potrawa była na wigilijnym stole u mojej Babci  Love  Tylko zamiast soczewicy był groch  tmrc_emoticons.)  U nas większość nie lubi kminku więc zastąpię go tymiankiem i chętnie wypróbuję. Dziękuję Grażynko za przepis  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze