Składniki
2 osoba/osoby
Nadzienie
- RUKOLA
- szynka parmeńska
- 150 g pomidorków cherry
- 150 g sera gouda
- 1 kulka sera mozarella
Sos pomidorowy
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 3 ząbki czosnku
- oregano, sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Ciasto
- 150 g wody, w temperaturze pokojowej
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczki soli
- 5 g suchych drożdży
- 250 g mąki pszennej typ 550
-
6
2h 20min
Czas całkowity 2h 3minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
CIASTO
1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, drożdże, sól, cukier - wymieszać 15 sekund/obrót 2.
2. Wlać wodę i wyrobić ciasto 2 minuty/
"Ciasto" .
3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na min. 1 godzinę (optymalnie 2 godziny), przez ten czas ciasto powinno podwoić swoją objetość.
SOS POMIDOROWY
1. Pomidory z czosnkiem, przyprawami i łyżką oliwy - zmiksować 20 sekund/obrót 5. Dobrze jest włożyć sos do lodówki na czas wyrastania ciasta, aby "przeszedł".
PIECZENIE
1. Piekarnik nagrzać do 250 st. C.
2. Blachę posmarować oliwą. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto i rozciągnąć palcami. Uformować równy, cieniutki placek, nie zwracając uwagi na brzegi. Ciasto posmarować sosem pomidorowym.
3. Na sos wyłożyć starty ser gouda oraz pomidorki przekrojone na pół (miąższem do góry).
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut, blachę umieścić w połowie.
5. Mozarellę pokruszoną wysypać na pizzę i piec kolejne 5-7 minut, do momentu, aż brzegi dobrze się zarumienią.
6. Na upieczonej pizzy rozmieścić plastry szynki parmeńskiej oraz rukolę.
SMACZNEGO
Pizza z szynką parmeńską i rukolą
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
SILPAT® - mata do pieczenia
kup teraz -
Paul - kamień do pizzy
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Kolejną pizzę (jeśli robimy 2 x ciasto) piekę krócej, piekarnik już jest mocno nagrzany.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzA mi wyszło rzadkiem ciasto, bardzo klejące do...
A mi wyszło rzadkiem ciasto, bardzo klejące do rąk
Świetna pizza 👌
Świetna pizza 👌
rudoslawa
Samanta2405: wszystko surowe dajemy do piekarnika
Samanta2405: wszystko surowe dajemy do piekarnika
Marlenkaa: ale co wyszło nie tak? Jeśli za...
Marlenkaa: ale co wyszło nie tak? Jeśli za cienkie to albo ciasto nie zdążyło urosnąć, czyli było w zimnie/porzeciągu, albo za bardzo rozwałkowane/rozciągnięte? To ciasto zdecydowanie jest z tych cienkich, chrupiących.
Bardzo pyszna pizza, polecam
Bardzo pyszna pizza, polecam
obłędne ciasto!! jedna z lepszych pizz jakie...
obłędne ciasto!! jedna z lepszych pizz jakie zrobiłam, gorąco polecam!!
cytryna malina: jak zamienić suche drożdże na...
cytryna malina: jak zamienić suche drożdże na świeże ? Tzn ile dać świeżych?
Jest idealna. Ciasto, jakiego szukałam od lat....
Jest idealna. Ciasto, jakiego szukałam od lat. Doskonale elastyczne, nie klejące rąk i fajnie się rozciąga. Dodatki oczywiście wg uznania. Każdy wyczaruje coś dla siebie. Dzięki za ten przepis.
mruczek1984:7 g suchych, to 25 g świeżych, czyli...
mruczek1984:7 g suchych, to 25 g świeżych, czyli tutaj 18 gram
Bardzo dobra pizza. Długo szukałam przepisu na...
Bardzo dobra pizza. Długo szukałam przepisu na dobre cienkie ciasto i w końcu znalazłam.
Boski przepis na ciasto. Robiłam też z...
Boski przepis na ciasto. Robiłam też z rozmarynem, solą i dobrą oliwą.
Ile drożdży świeżych dać zamiast w proszku?
Ile drożdży świeżych dać zamiast w proszku?
Polecam z całego serca jak ktoś lubi cienkie...
Polecam z całego serca jak ktoś lubi cienkie ciasto. Jest pyszna. Można posypać wszystkimi składnikami od razu i zapiec 12-15 minut i też jest super. Ciasto dobrze się zachowuje po rozmrożeniu. Można pomieszać mąki - ja zwykle dodaje też trochę pełnoziarnistej.
Co mogłam źle zrobić🤔Cisasto wyszło jak...
Co mogłam źle zrobić🤔Cisasto wyszło jak podpłomyk ... Super cienkie, ale...
Mogę dać świeże drożdże i jeśli tak to ile?
Mogę dać świeże drożdże i jeśli tak to ile?
To jest najlepszy przepis na ciasto do pizzy jaki...
To jest najlepszy przepis na ciasto do pizzy jaki kiedykolwiek zrobiłam! PYCHA!!!!!
zawsze korzystam z tego przepisu, zawsze jest...
zawsze korzystam z tego przepisu, zawsze jest pysznie
Pizza niebo w gębie. Pierwsza na cienkim...
Pizza niebo w gębie. Pierwsza na cienkim cieście, jaką zrobiłam. Odparowałam tylko kilka minut sos, żeby był gęstszy. Pyszności
Przepyszna pizza!
Przepyszna pizza!
Rewelacja! Po pierwszym wyjeciu dodaje peperoni i...
Rewelacja! Po pierwszym wyjeciu dodaje peperoni i szyneczke! Palce lizac..
Pizza przepyszna! W polaczeniu z sosem - niebo w...
Pizza przepyszna! W polaczeniu z sosem - niebo w gebie! Dodam, ze byla to moja druga pizza w zyciu i sie nie zawiodlam!
Bardzo dobra pizza. Polecam
Bardzo dobra pizza. Polecam
Naprawde super przepis tylko nie nalezy przesadzic...
Naprawde super przepis tylko nie nalezy przesadzic z iloscia sosu rozsmarowywanego na ciescie ( raz dalem odrobine za duzo i pizza wyszlo troche za wodnista)
100% lepsze ciasto od jakiejkolwiek Pizzy Sklepowej !!!
Hej dziewczyny, własnie zabieram sie za robienie...
Hej dziewczyny, własnie zabieram sie za robienie pizzy z tego przepisu. Bede dawala nieco inne skladniki (pieczarki, szynke, cebule) powiedzcie mi prosze czy lepiej to wczesniej podsmazyc czy mozna klasc surowe? Pozdrawiam
Dzisiaj robiłam tą pizzę i jak zawsze wychodzi...
Dzisiaj robiłam tą pizzę i jak zawsze wychodzi wspaniale -
A dzisiaj była z podsmazonymi pieczarkami, cebulka, papryka i kielbaska oraz salami i mozarella. Bomba. Taka pyszna -
Najsmaczniejsza jaką w życiu jadlam ...
Najsmaczniejsza jaką w życiu jadlam
Zrobiłam bez mozzarelli ale z podwójnym serem.
Ciasto znakomite! Sos świetny! wszyscy jesteśmy...
Ciasto znakomite! Sos świetny! wszyscy jesteśmy zachwyceni
Pychaaa !!! Polecam!!!
Pychaaa !!! Polecam!!!
Rewelacyjna. Ja robię z serkiem mascarpone...
Rewelacyjna. Ja robię z serkiem mascarpone zamiast sosu pomidorowego, do tego pieczarki, czerwona cebula, szynka parmeńska i oczywiście mozzarella. Pychaaa
można zastąpić mąkę pszenną na przykład...
można zastąpić mąkę pszenną na przykład owsianą?
Przepis rewelacja, polecam!!
Przepis rewelacja, polecam!!
Ciasto pycha!!! Jedt lepsze od barowego 100...
Ciasto pycha!!! Jedt lepsze od barowego 100 razy!!!
Bardzo dobra pizza, szybko, łatwo i przyjemnie ...
Bardzo dobra pizza, szybko, łatwo i przyjemnie
Polecam
Przepis rewelacja, juz dodany do ulubionych, tylko...
Przepis rewelacja, juz dodany do ulubionych, tylko mam pytanie zwykłych droższy ile należy dać, jeśli nie mam instant? Dziękuję
ciasto naprawdę rewelacja, polecam bardzo
ciasto naprawdę rewelacja, polecam bardzo
Rzeczywiście - pierwszy drożdżowy wypiek z TM...
Rzeczywiście - pierwszy drożdżowy wypiek z TM który nie jest zdominowany drożdżami. POLECAM , PYSZNE
Najlepsza pizza jaka jadlam, ciasto...
Najlepsza pizza jaka jadlam, ciasto rewelacyjne.Rozbilam kilka razy i za kazdym razem wychodzi super. B dziekuje za przepis.
Rewelacyjne ciasto do pizzy More wyszo puszyste...
Rewelacyjne ciasto do pizzy. More wyszło puszyste, chrupiące, ale nie grube. Właśnie takie lubimy najbardziej. Mój trzylatek zajadał ze smakiem. Na pewno zrobię jeszcze nie raz. Dziękuję za przepis i polecam. Naprawdę warto.
U nas dzi znw bdzie goci na stole w wersji z...
U nas dziś znów będzie gościć na stole w wersji z tuńczykiem, cebulą i rukolą 💕
Bardzo cieszę się, że tylu z Was smakuje 😌
pychotka
badzo smaczna pizza jak ktoś grubiej rozwałkuje...
badzo smaczna pizza
jak ktoś grubiej rozwałkuje to też super!
Pokochaj ze mną Thermomix
zadzwoń, umów się na prezentację
tel. 691 509 039
Rewelacja😀moja ulubiona😁
Rewelacja😀moja ulubiona😁
Bardzo dobre ciasto, bardzo dobra pizza, polecam
Bardzo dobre ciasto, bardzo dobra pizza, polecam
REWELACJA!
REWELACJA!
Przepyszna, będzie często gościć w moim domu
Przepyszna, będzie często gościć w moim domu
Super polecam jedna z moich ulubionych.
Super polecam jedna z moich ulubionych.
Rewelacyjne ciasto. Dodaje ulubione składniki i...
Rewelacyjne ciasto. Dodaje ulubione składniki i wszyscy są zachwyceni
Joaśka78 napisał:...
asindzia napisał:...
Mi z tego wychodzi jedna pizza na największą blachę dołączaną do piekarnika.
asindzia napisał:...
Ja najpierw robię piekę pierwszą pizzę, w trakcie przygotowuję kolejną. Piekę pojedynczo