3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pizza na cienkim spodzie (idealna)


Wydrukuj:
4

Składniki

2 osoba/osoby

Nadzienie

  • RUKOLA
  • szynka parmeńska
  • 150 g pomidorków cherry
  • 150 g sera gouda
  • 1 kulka sera mozarella

Sos pomidorowy

  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 3 ząbki czosnku
  • oregano, sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Ciasto

  • 150 g wody, w temperaturze pokojowej
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • 5 g suchych drożdży
  • 250 g mąki pszennej typ 550
  • 6
    2h 20min
    Czas całkowity 2h 3min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Pizza z szynką parmeńską i rukolą
  1. CIASTO

    1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, drożdże, sól, cukier - wymieszać 15 sekund/obrót 2.

    2. Wlać wodę i wyrobić ciasto 2 minuty/Ciasto.

    3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na min. 1 godzinę (optymalnie 2 godziny), przez ten czas ciasto powinno podwoić swoją objetość.

     

    SOS POMIDOROWY

    1. Pomidory z czosnkiem, przyprawami i łyżką oliwy - zmiksować 20 sekund/obrót 5. Dobrze jest włożyć sos do lodówki na czas wyrastania ciasta, aby "przeszedł".

     

    PIECZENIE

    1. Piekarnik nagrzać do 250 st. C.

    2. Blachę posmarować oliwą. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto i rozciągnąć palcami. Uformować równy, cieniutki placek, nie zwracając uwagi na brzegi. Ciasto posmarować sosem pomidorowym. 

    3. Na sos wyłożyć starty ser gouda oraz pomidorki przekrojone na pół (miąższem do góry).

    4. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut, blachę umieścić w połowie.

    5. Mozarellę pokruszoną wysypać na pizzę i piec kolejne 5-7 minut, do momentu, aż brzegi dobrze się zarumienią.

    6. Na upieczonej pizzy rozmieścić plastry szynki parmeńskiej oraz rukolę.

     

    SMACZNEGO tmrc_emoticons.;-)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia
    kup teraz
  • Paul - kamień do pizzy
    Paul - kamień do pizzy
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Kolejną pizzę (jeśli robimy 2 x ciasto) piekę krócej, piekarnik już jest mocno nagrzany.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • You've come this far and I think that's great,...

    Zgłoszony przez Victor Patrick na stycznia 15, 2024 at 03:59.

    You've come this far and I think that's great, keep chasing your dreams and one day you'll reach the top and then you'll see how great you've become . tunnel rush

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A mi wyszło rzadkiem ciasto, bardzo klejące do...

    Zgłoszony przez Beciaewa na marca 10, 2023 at 21:07.

    A mi wyszło rzadkiem ciasto, bardzo klejące do rąk

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetna pizza 👌

    Zgłoszony przez rudoslawa na lutego 15, 2022 at 15:41.

    Świetna pizza 👌

    rudoslawa

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Samanta2405: wszystko surowe dajemy do piekarnika

    Zgłoszony przez cytryna malina na kwietnia 2, 2021 at 10:35.

    Samanta2405: wszystko surowe dajemy do piekarnika tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Marlenkaa: ale co wyszło nie tak? Jeśli za...

    Zgłoszony przez cytryna malina na kwietnia 2, 2021 at 10:34.

    Marlenkaa: ale co wyszło nie tak? Jeśli za cienkie to albo ciasto nie zdążyło urosnąć, czyli było w zimnie/porzeciągu, albo za bardzo rozwałkowane/rozciągnięte? To ciasto zdecydowanie jest z tych cienkich, chrupiących.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszna pizza, polecam

    Zgłoszony przez mama_majka na lutego 23, 2021 at 23:31.

    Bardzo pyszna pizza, polecam Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • obłędne ciasto!! jedna z lepszych pizz jakie...

    Zgłoszony przez kabu89 na lutego 9, 2021 at 19:21.

    obłędne ciasto!! jedna z lepszych pizz jakie zrobiłam, gorąco polecam!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • cytryna malina: jak zamienić suche drożdże na...

    Zgłoszony przez JJJUUUHHHAAASSS na stycznia 2, 2021 at 22:04.

    cytryna malina: jak zamienić suche drożdże na świeże ? Tzn ile dać świeżych?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest idealna. Ciasto, jakiego szukałam od lat....

    Zgłoszony przez andziczka na stycznia 2, 2021 at 20:09.

    Jest idealna. Ciasto, jakiego szukałam od lat. Doskonale elastyczne, nie klejące rąk i fajnie się rozciąga. Dodatki oczywiście wg uznania. Każdy wyczaruje coś dla siebie. Dzięki za ten przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mruczek1984:7 g suchych, to 25 g świeżych, czyli...

    Zgłoszony przez DorotaSK na listopada 13, 2020 at 16:40.

    mruczek1984:7 g suchych, to 25 g świeżych, czyli tutaj 18 gram

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra pizza. Długo szukałam przepisu na...

    Zgłoszony przez DorotaSK na listopada 11, 2020 at 17:58.

    Bardzo dobra pizza. Długo szukałam przepisu na dobre cienkie ciasto i w końcu znalazłam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Boski przepis na ciasto. Robiłam też z...

    Zgłoszony przez zoonia na sierpnia 10, 2020 at 13:48.

    Boski przepis na ciasto. Robiłam też z rozmarynem, solą i dobrą oliwą.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ile drożdży świeżych dać zamiast w proszku?

    Zgłoszony przez mruczek1984 na maja 3, 2020 at 18:21.

    Ile drożdży świeżych dać zamiast w proszku?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam z całego serca jak ktoś lubi cienkie...

    Zgłoszony przez aganowak na marca 19, 2020 at 08:37.

    Polecam z całego serca jak ktoś lubi cienkie ciasto. Jest pyszna. Można posypać wszystkimi składnikami od razu i zapiec 12-15 minut i też jest super. Ciasto dobrze się zachowuje po rozmrożeniu. Można pomieszać mąki - ja zwykle dodaje też trochę pełnoziarnistej.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Co mogłam źle zrobić🤔Cisasto wyszło jak...

    Zgłoszony przez Marlenkaa na stycznia 19, 2020 at 20:19.

    Co mogłam źle zrobić🤔Cisasto wyszło jak podpłomyk ... Super cienkie, ale...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mogę dać świeże drożdże i jeśli tak to ile?

    Zgłoszony przez joa na listopada 9, 2019 at 15:38.

    Mogę dać świeże drożdże i jeśli tak to ile?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To jest najlepszy przepis na ciasto do pizzy jaki...

    Zgłoszony przez Natalia Hadala na listopada 5, 2019 at 11:17.

    To jest najlepszy przepis na ciasto do pizzy jaki kiedykolwiek zrobiłam! PYCHA!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zawsze korzystam z tego przepisu, zawsze jest...

    Zgłoszony przez matiiwan na października 4, 2019 at 11:49.

    zawsze korzystam z tego przepisu, zawsze jest pysznie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pizza niebo w gębie. Pierwsza na cienkim...

    Zgłoszony przez katarynka222 na sierpnia 26, 2019 at 13:14.

    Pizza niebo w gębie. Pierwsza na cienkim cieście, jaką zrobiłam. Odparowałam tylko kilka minut sos, żeby był gęstszy. Pyszności

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszna pizza!

    Zgłoszony przez gguullaa na sierpnia 19, 2019 at 20:33.

    Przepyszna pizza!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja! Po pierwszym wyjeciu dodaje peperoni i...

    Zgłoszony przez PitCook na sierpnia 3, 2019 at 17:23.

    Rewelacja! Po pierwszym wyjeciu dodaje peperoni i szyneczke! Palce lizac..

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pizza przepyszna! W polaczeniu z sosem - niebo w...

    Zgłoszony przez Edith1990 na maja 28, 2019 at 15:34.

    Pizza przepyszna! W polaczeniu z sosem - niebo w gebie! Dodam, ze byla to moja druga pizza w zyciu i sie nie zawiodlam!Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra pizza. Polecam

    Zgłoszony przez Aleksabdra1977 na marca 23, 2019 at 14:31.

    Bardzo dobra pizza. Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Naprawde super przepis tylko nie nalezy przesadzic...

    Zgłoszony przez PitCook na marca 2, 2019 at 15:33.

    Naprawde super przepis tylko nie nalezy przesadzic z iloscia sosu rozsmarowywanego na ciescie ( raz dalem odrobine za duzo i pizza wyszlo troche za wodnista)
    100% lepsze ciasto od jakiejkolwiek Pizzy Sklepowej !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hej dziewczyny, własnie zabieram sie za robienie...

    Zgłoszony przez Samanta2405 na stycznia 5, 2019 at 16:05.

    Hej dziewczyny, własnie zabieram sie za robienie pizzy z tego przepisu. Bede dawala nieco inne skladniki (pieczarki, szynke, cebule) powiedzcie mi prosze czy lepiej to wczesniej podsmazyc czy mozna klasc surowe? Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj robiłam tą pizzę i jak zawsze wychodzi...

    Zgłoszony przez Leonek2013 na listopada 28, 2018 at 22:18.

    Dzisiaj robiłam tą pizzę i jak zawsze wychodzi wspaniale -tmrc_emoticons.) A dzisiaj była z podsmazonymi pieczarkami, cebulka, papryka i kielbaska oraz salami i mozarella. Bomba. Taka pyszna -tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najsmaczniejsza jaką w życiu jadlam ...

    Zgłoszony przez ewcia444 na września 15, 2018 at 20:12.

    Najsmaczniejsza jaką w życiu jadlam
    Zrobiłam bez mozzarelli ale z podwójnym serem.Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto znakomite! Sos świetny! wszyscy jesteśmy...

    Zgłoszony przez goofinka na lipca 6, 2018 at 16:16.

    Ciasto znakomite! Sos świetny! wszyscy jesteśmy zachwyceni

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychaaa !!! Polecam!!!

    Zgłoszony przez henrietta na marca 23, 2018 at 12:21.

    Pychaaa !!! Polecam!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjna. Ja robię z serkiem mascarpone...

    Zgłoszony przez Domka86 na marca 23, 2018 at 01:30.

    Rewelacyjna. Ja robię z serkiem mascarpone zamiast sosu pomidorowego, do tego pieczarki, czerwona cebula, szynka parmeńska i oczywiście mozzarella. Pychaaa

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • można zastąpić mąkę pszenną na przykład...

    Zgłoszony przez juskakluska na marca 7, 2018 at 12:06.

    można zastąpić mąkę pszenną na przykład owsianą? Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis rewelacja, polecam!!

    Zgłoszony przez lirvans na lutego 11, 2018 at 12:25.

    Przepis rewelacja, polecam!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pycha!!! Jedt lepsze od barowego 100...

    Zgłoszony przez angela1407 na grudnia 7, 2017 at 21:32.

    Ciasto pycha!!! Jedt lepsze od barowego 100 razy!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra pizza, szybko, łatwo i przyjemnie ...

    Zgłoszony przez patrycja.w na listopada 20, 2017 at 12:44.

    Bardzo dobra pizza, szybko, łatwo i przyjemnie tmrc_emoticons.) Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis rewelacja, juz dodany do ulubionych, tylko...

    Zgłoszony przez MamaMagda na października 23, 2017 at 20:19.

    Przepis rewelacja, juz dodany do ulubionych, tylko mam pytanie zwykłych droższy ile należy dać, jeśli nie mam instant? Dziękuję

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto naprawdę rewelacja, polecam bardzo

    Zgłoszony przez goska1987 na września 8, 2017 at 11:26.

    ciasto naprawdę rewelacja, polecam bardzo

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rzeczywiście - pierwszy drożdżowy wypiek z TM...

    Zgłoszony przez Beata Jastrzębska na sierpnia 19, 2017 at 22:47.

    Rzeczywiście - pierwszy drożdżowy wypiek z TM który nie jest zdominowany drożdżami. POLECAM , PYSZNE

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsza pizza jaka jadlam, ciasto...

    Zgłoszony przez belua2 na lipca 28, 2017 at 10:22.

    Najlepsza pizza jaka jadlam, ciasto rewelacyjne.Rozbilam kilka razy i za kazdym razem wychodzi super. B dziekuje za przepis.Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjne ciasto do pizzy More wyszo puszyste...

    Zgłoszony przez Cooking-Queen na lipca 3, 2017 at 20:02.

    Rewelacyjne ciasto do pizzy. More wyszło puszyste, chrupiące, ale nie grube. Właśnie takie lubimy najbardziej. Mój trzylatek zajadał ze smakiem. Na pewno zrobię jeszcze nie raz. Dziękuję za przepis i polecam. Naprawdę warto.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U nas dzi znw bdzie goci na stole w wersji z...

    Zgłoszony przez cytryna malina na czerwca 30, 2017 at 14:24.

    U nas dziś znów będzie gościć na stole w wersji z tuńczykiem, cebulą i rukolą 💕
    Bardzo cieszę się, że tylu z Was smakuje 😌

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pychotka

    Zgłoszony przez Beata2222 na maja 4, 2017 at 16:24.

    Big Smile pychotkaBig Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • badzo smaczna pizza jak ktoś grubiej rozwałkuje...

    Zgłoszony przez Dziewczyna Informatyka na lutego 26, 2017 at 14:27.

    badzo smaczna pizza Smile jak ktoś grubiej rozwałkuje to też super!

    Pokochaj ze mną Thermomix Love zadzwoń, umów się na prezentację Smile tel. 691 509 039

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja😀moja ulubiona😁

    Zgłoszony przez efunia79 na lutego 18, 2017 at 14:51.

    Rewelacja😀moja ulubiona😁

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ciasto, bardzo dobra pizza, polecam

    Zgłoszony przez ikminik na lutego 13, 2017 at 19:06.

    Bardzo dobre ciasto, bardzo dobra pizza, polecam tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • REWELACJA!

    Zgłoszony przez megr07 na lutego 7, 2017 at 18:58.

    REWELACJA!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszna, będzie często gościć w moim domu

    Zgłoszony przez Sylwia De R na stycznia 20, 2017 at 14:41.

    Przepyszna, będzie często gościć w moim domu tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super polecam jedna z moich ulubionych.

    Zgłoszony przez jutrzenka na listopada 28, 2016 at 21:16.

    Super polecam jedna z moich ulubionych.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjne ciasto. Dodaje ulubione składniki i...

    Zgłoszony przez IzabelaJS na listopada 13, 2016 at 16:27.

    Rewelacyjne ciasto. Dodaje ulubione składniki i wszyscy są zachwyceniBig Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Joaśka78 napisał:...

    Zgłoszony przez cytryna malina na listopada 9, 2016 at 15:16.

    Joaśka78 napisał:

    Czy zwykłych drożdży też 5 gram ?

    Bo nie posiadam w proszku a chcę spróbować ten przepis ..


    to będzie ok. 18 g świeżych drożdży

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • asindzia napisał:...

    Zgłoszony przez cytryna malina na listopada 9, 2016 at 15:15.

    asindzia napisał:
    Zabieram się za temat i ... nie wiem jakiej blachy użyć???

    Nie wiem czy robic podwójną porcję czy pojedyncza. Jakos sobie poradzę, ale jezeli to możliwe proszę o uzupełnienie.


    Mi z tego wychodzi jedna pizza na największą blachę dołączaną do piekarnika.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •