3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kopytka / Gnocchi


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Kopytka / Gnocchi

  • 1000 g ziemniaki, mączyste, ugotowane, najlepiej z dnia porzedniego
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 płaskie łyżeczki do herbaty soli
  • 3 szczypty pieprzu, mielonego
  • 3 szczypty gałka muszkatołowa, mielona
  • masło, do polania
  • mąka pszenna, do podsypania stolnicy
5

Przygotowanie

  1. 1/ Ziemniaki włożyć do Closed lid.
    2/ Dodać żółtka.
    3/ Dodać przesianą mąkę.
    4/ Dodać pieprz, gałkę muszkatołową oraz sól JEŻELI ZIEMNIAKI NIE BYŁY WCZEŚNIEJ SOLONE!!!!
    5/ Mieszać 30s.Counter-clockwise operation4.
    6/ Masę zgarnąć ze ścianek Closed lid na dno naczynia.
    7/ Mieszać ponownieClosed lid 5-10s. Counter-clockwise operation6.
    8 / Wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę.
    9/ Zagnieść ciasto lekko rękoma.
    10/ Formować waleczki grubości około 1,5 cm.
    11/ Pokroić na 1 cm kawałki.
    12/ W dużym garnku zagotować osoloną wodę
    13/ Wkladać do gotującej się wody kluski, delikatnie zamieszać.
    14/ Gotować na średnim ogniu do wypłynięcia klusek.
    15/ Wyjmować je łyżką cedzakową do zimnej wody /tzw. hartowanie/. Klusek nie przetrzymujemy w zimnej wodzie!!!!! .
    Natychmiat przelewamy je delikatnie na druszlak.
    16/ Odcedzone kluski przekładamu do naczynia i przelewamy roztopionym masłem żeby się nie posklejały.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Jeżeli ziemniaki nie są sypkie tylko kleiste, to proponuję podzielić skladniki na dwie części i wyrabiać w dwuch turach. Po wyłożeniu na stolnicę obu porcji zagnieść je razem.
Przepis / zmodyfikowany/z książki kucharskiej Lidlimiksa.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy