 
                                            
                                     
                                    Czas przygotowania
                                30min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                2h 0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     -- 
                                     -- 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            Składniki
Sernik bez spodu
- 1500 g twaróg tłusty
- 8 jajek
- 250 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki ekstrakt z wanilii
- 100 g masła
- 100 g margaryny do pieczenia
- bakalie, wg uznania
Polewa czkoladowa
- 2 jajka
- 12 łyżeczek kakao
- 12 łyżeczek cukru
- 200 g masła lub margaryny
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Motylek Motylek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1/ Do  "Blokada naczynia miksującego"  wsypujemy cukier. "Blokada naczynia miksującego"  wsypujemy cukier.
 2/ Dodajemy żółtka jaj.( Białka odkładmy).
 3/ Miksujemy 3-5 minut "Obroty wsteczne" 4. Po minucie dodajemy powoli pokrojone w kostkę masło i margarynę. "Obroty wsteczne" 4. Po minucie dodajemy powoli pokrojone w kostkę masło i margarynę.
 4/ Zgarniamy masę z boków "Blokada naczynia miksującego"  i miksujemy jeszcze 2 minuty "Blokada naczynia miksującego"  i miksujemy jeszcze 2 minuty "Obroty wsteczne" 4. "Obroty wsteczne" 4.
 5/ Masę przekładamy do miski.
 6/ "Mielimy" twaróg. Wkładmy do "Blokada naczynia miksującego"  po 500g twarogu i miksujemy 20s. "Blokada naczynia miksującego"  po 500g twarogu i miksujemy 20s. "Obroty wsteczne" 4. Zmielony twaróg przekŁadamy do miski z masą. Całość dokładnie mieszamy. "Obroty wsteczne" 4. Zmielony twaróg przekŁadamy do miski z masą. Całość dokładnie mieszamy.
 7/ Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Ucieramy.Dodajemy bakalie.
 8/ Dokładnie myjemy "Blokada naczynia miksującego" i dokładnie OSUSZAMY !!! . Na noże zakładamy "Blokada naczynia miksującego" i dokładnie OSUSZAMY !!! . Na noże zakładamy "Mieszanie" , wlewamy białka jaj. Ubijamy 4,5 minuty "Mieszanie" , wlewamy białka jaj. Ubijamy 4,5 minuty "Obroty wsteczne" 4. Po 15 s. ubijania przez otwór w "Obroty wsteczne" 4. Po 15 s. ubijania przez otwór w "Blokada naczynia miksującego"  dodajemy szczyptę soli. "Blokada naczynia miksującego"  dodajemy szczyptę soli.
 9/ Ubite białko dodajamy do masy serowej i delikatnie łączymy.
 10/ Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia wcześniej mocno go natłuszczając.
 11/ Blaszkę dokładnie wysypujemy bułką tartą. Na spód dając grubszą warstwę.
 12/ Na tak przygotowaną formę wykładamy masę serową.
 13/ Wstawiamy do nagrzanego do 180 st.piekarnika. Po wstawienu zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150 st. Ja piekę z funkcją termoobiegu.
 14/ Pieczemy zgodnie z zasadą - ile twarogu, taki czas pieczenia- ale trzeba to weryfikować, wzależności od piekarnika.U mnie pieczenie trwa 1,20 - 1,30 godziny.
 15/ Sernik studzimy w.piekarniku. Wówczas nie opada.
 POLEWA CZEKOLADOWA - należy ściśle przestrzegać temperatur.
 1/ Masło lub margarynę wkładamy do "Blokada naczynia miksującego"  i rozpuszczamy 5 minut/ 80st/ "Blokada naczynia miksującego"  i rozpuszczamy 5 minut/ 80st/ "Obroty wsteczne" 2. "Obroty wsteczne" 2.
 2/ Jak tłuszcz zacznie się rozpuszczać dodajemy cukier i kakao.
 3/ Masa będzie się rozwarstwiać.
 4/ Miksujemy 30s. "Obroty wsteczne" 6 "Obroty wsteczne" 6
 5/ Zgarniamy ze ścianek "Blokada naczynia miksującego"  masę na dno naczynia i studzimy do temp. 55 st. "Blokada naczynia miksującego"  masę na dno naczynia i studzimy do temp. 55 st.
 6/ Zakładamy na noże "Mieszanie"  wbijamy całe jajka i miksujemy 4,5minuty "Mieszanie"  wbijamy całe jajka i miksujemy 4,5minuty "Obroty wsteczne" 4. "Obroty wsteczne" 4.
 7/ Jeszcze raz zgarniamy masę na dno "Blokada naczynia miksującego" i miksujemy 30 sek. "Blokada naczynia miksującego" i miksujemy 30 sek.
 8/ Masą czakoladową smarujemy sernik.
 SMACZNEGO
 Polewa czekoladowa zsiada się pocałkowitym wystudzeniu.
Sernik
Porady
Przepis przygotwany na Monsieur Cuisine (Lidlomix)
                        Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
patisoon:a na jakiej bleszce pani piekła?
Pyszny tradycyjny sernik. Nawet moja teściowa chwaliła