 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     4 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Kopytka / Gnocchi
- 1000 g ziemniaki, mączyste, ugotowane, najlepiej z dnia porzedniego
- 200 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 płaskie łyżeczki do herbaty soli
- 3 szczypty pieprzu, mielonego
- 3 szczypty gałka muszkatołowa, mielona
- masło, do polania
- mąka pszenna, do podsypania stolnicy
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1/ Ziemniaki włożyć do  "Blokada naczynia miksującego" . "Blokada naczynia miksującego" .
 2/ Dodać żółtka.
 3/ Dodać przesianą mąkę.
 4/ Dodać pieprz, gałkę muszkatołową oraz sól JEŻELI ZIEMNIAKI NIE BYŁY WCZEŚNIEJ SOLONE!!!!
 5/ Mieszać 30s. "Obroty wsteczne" 4. "Obroty wsteczne" 4.
 6/ Masę zgarnąć ze ścianek "Blokada naczynia miksującego"  na dno naczynia. "Blokada naczynia miksującego"  na dno naczynia.
 7/ Mieszać ponownie "Blokada naczynia miksującego"  5-10s. "Blokada naczynia miksującego"  5-10s. "Obroty wsteczne" 6. "Obroty wsteczne" 6.
 8 / Wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę.
 9/ Zagnieść ciasto lekko rękoma.
 10/ Formować waleczki grubości około 1,5 cm.
 11/ Pokroić na 1 cm kawałki.
 12/ W dużym garnku zagotować osoloną wodę
 13/ Wkladać do gotującej się wody kluski, delikatnie zamieszać.
 14/ Gotować na średnim ogniu do wypłynięcia klusek.
 15/ Wyjmować je łyżką cedzakową do zimnej wody /tzw. hartowanie/. Klusek nie przetrzymujemy w zimnej wodzie!!!!! .
 Natychmiat przelewamy je delikatnie na druszlak.
 16/ Odcedzone kluski przekładamu do naczynia i przelewamy roztopionym masłem żeby się nie posklejały.
Porady
Jeżeli ziemniaki nie są sypkie tylko kleiste, to proponuję podzielić skladniki na dwie części i wyrabiać w dwuch turach. Po wyłożeniu na stolnicę obu porcji zagnieść je razem.
Przepis / zmodyfikowany/z książki kucharskiej Lidlimiksa.
                        Przepis / zmodyfikowany/z książki kucharskiej Lidlimiksa.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze