- TM 31
 
Składniki
Ciasto filo
- 200 g mąki pszennej
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 1,5 MT letniej wody
 - 15 g oliwy z oliwek
 - ----- ---------- Składniki do podsypywania ----------, ------------------------------
 - 60 g skrobi ziemniaczanej, (do podsypywania ciasta)
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Podane składniki umieścić w naczyniu miksujacym. (czas 30sek pozycja 6).
Wyjąć ciasto przy pomocy kopystki na podsypaną skrobią ziemniaczaną deskę uformować kulę.
Podzielić kulę na 6 mniejszych kuleczek. Ułożyć na desce przykryć wilgotną ściereczką i umieścić w lodówce na około 2 h. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować podsypując dosyć mocno skrobią ziemniaczaną. Po rozwałkowaniu ciasto powinno mieć około pół milimetra grubości. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na pergaminie i zwijamy. Można je przechowywać w ten sposób nawet 24h. w lodówce. Można je też zamrozić wtedy może poleżeć nawet 2 tygodnie. Przy rozmrażaniu należy wyjąć ciasto na 6-8h wcześniej (przed użyciem).
Z tak przygotowanym ciastem możemy śmiało zabierać się za przygotowywanie greckich, tureckich i bułgarskich przysmaków (np. jak Tiropites, Blaklava itp.)
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        


                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
A skrobie można zastapić mąką ziemniaczaną?
Przy najbliższej okazji wypróbuję
 ale czy można rozwałkowywać ciasto przez maszynkę do  makaronu
Wiesz ... nie próbowałem tego w maszynce do makaronu.Tak na chłopski rozum pewnie się da - ale nie na 0,5 mm, bo to prawie przezroczyste ciasto. Pewnie będzie się rwało. Polecam jednak rozwałkować to ręcznie. Ciasto podsypywane skrobią ziemniaczaną można formować bardzo wygodnie i nie będzie się przyklejało.