3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto Filo - greckie smaki w zasięgu ręki


Wydrukuj:
4

Składniki

1 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto filo

  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 MT letniej wody
  • 15 g oliwy z oliwek
  • ----- ---------- Składniki do podsypywania ----------, ------------------------------
  • 60 g skrobi ziemniaczanej, (do podsypywania ciasta)
5

Przygotowanie

  1. Podane składniki umieścić w naczyniu miksujacym. (czas 30sek pozycja 6).

    Wyjąć ciasto przy pomocy kopystki na podsypaną skrobią ziemniaczaną deskę uformować kulę.

    Podzielić kulę na 6 mniejszych kuleczek. Ułożyć na desce przykryć wilgotną ściereczką i umieścić w lodówce na około 2 h. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować podsypując dosyć mocno skrobią ziemniaczaną. Po rozwałkowaniu ciasto powinno mieć około pół milimetra grubości. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na pergaminie i zwijamy. Można je przechowywać w ten sposób nawet 24h. w lodówce. Można je też zamrozić wtedy może poleżeć nawet 2 tygodnie. Przy rozmrażaniu należy wyjąć ciasto na 6-8h wcześniej (przed użyciem).

    Z tak przygotowanym ciastem możemy śmiało zabierać się za przygotowywanie greckich, tureckich i bułgarskich przysmaków (np. jak Tiropites, Blaklava itp.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • A skrobie można zastapić mąką ziemniaczaną?

    Zgłoszony przez pawwitt na września 3, 2017 at 10:37.

    A skrobie można zastapić mąką ziemniaczaną?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wiesz ... nie próbowałem tego

    Zgłoszony przez SAM na maja 23, 2012 at 14:24.

    Wiesz ... nie próbowałem tego w maszynce do makaronu.Tak na chłopski rozum pewnie się da - ale nie na 0,5 mm, bo to prawie przezroczyste ciasto. Pewnie będzie się rwało. Polecam jednak rozwałkować to ręcznie. Ciasto podsypywane skrobią ziemniaczaną można formować bardzo wygodnie i nie będzie się przyklejało.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przy najbliższej okazji

    Zgłoszony przez MałgorzataKurowska na maja 23, 2012 at 14:18.

    Przy najbliższej okazji wypróbuję tmrc_emoticons.) ale czy można rozwałkowywać ciasto przez maszynkę do  makaronu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze