Przejdź do treści

Forum Akcesoria

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

• Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

Czy korzystacie z Thermomixa wykorzystując również jego akcesoria?

Praktyczny drobiazg haczyk z tyłu kopystki ułatwia wyjęcie koszyczka z naczynia miksującego. tmrc_emoticons.smile

tmrc_emoticons.bigsmile Na szczęście w porę odkryłam haczyk

po wyrobieniu ciasta ( na chleb czy bułki) po wyjęciu z naczynia warto włączyć puste urządzenie na wysokie obrotytinymce_custom_buttons.counterclock"tinymce_custom_buttons.counterclock" wsteczne. Resztki ciasta okleją się na ściankach, wtedy można jeszcze dokładniej wybrać resztki z garnka tmrc_emoticons.smile

Dziękujemy za radę tmrc_emoticons.smile

Wypróbowałam tę metodę. Jest rzeczywiście świetna. Dziękuję. tmrc_emoticons.love

gdzieś tu na forum jeszcze wyczytałam dobry sposób na mycie po wyrabianiu ciasta... Do garnka nalać wody i dać obr. 6 i w trakcie wcisnąć tinymce_custom_buttons.counterclock"tinymce_custom_buttons.counterclock" obroty wsteczne na kilka sekund i wyłączyć. powtórzyć 2-3 razy i garnek będzie zupełnie czysty i nie trzeba go doczyszczać tmrc_emoticons.smile wystarczy popłuać pod bieżącą wodą. Sprawdziłam i działa tmrc_emoticons.smile polecam

A ja mam swój sposób na siekanie w urządzeniu 1-2 ząbki czosnku. Taka mała ilość nigdy nie siekała się tak jak chciałam dopóki nie zrobiłam tak: suche naczynie zamykam pokrywą, włączam obroty w poz.5-6 i przez otwór w pokrywie wrzucam czosnek lub 1/4-1/2 cebuli. Po chwili (2-4sek.) mam idealnie posiekany czosnek, polecam

Ela

tmrc_emoticons.smile

popieram,jestem fanką cebuli uduszonej w TM

Cebule i czosnek też tak robię i jest super, np jak robię majonez czy masło:  na wirujace noże do  suchego TM wrzucam przekrajany czosnek czy cebule i jak mam rozdrobione to zakładam motylek i robię majonez czy masło.

Podobnie jak gotuje zupę z kiszonej kapusty też rozdrabniam ją wrzucając na wirujace noże.

Z koleji, do miarki TM wkładam kawałek foli spożywczej i rozbijam jajko , skręcam "papiloty" i układam na waromie przy warzywach , ziemiakach itp mam w ten sposób sadzone jajka na waromie.

Koszyk oczywiscie wykorzystuje jako sitko i nie wyciagając go sluży mi np do dokladnego odsączania produktów np żeby uzyskać czysty bulion do zupy.

Jak juz gotuję zupę to włączam obroty wsteczne ,żeby przy gotowaniu nie rozdrabniało mi przoduktów( ale to chyba wiadomo)

Super przepis! Wypróbuję.tmrc_emoticons.wink

tmrc_emoticons.smile  garnek czysci sie tez wlewajac wode (zakryc grupe nozy), zamknac, 2-3 razy turbo, potem stopniowo doprowadzic na najwyzsze obroty (przez 20 sec), 1-2 turbo, wyplukac.

Mozna tez wlac wode dodajac pòl szklaneczki octu winnego, bialego; przez 5 min temp 100°  szybkosc 2-3.

Czysci sie tez super gotujac majonez antysalmonellatmrc_emoticons.smile

Koszyczek moze swietnie sluzyc jako ochrona przed "chlapaniem", gdy przygotowujemy potrawy (np kostka rosolowa) , gdzie miarka jest pòlotwarta.

Stawiajac koszyczek na przykrywke, zamiast miarki, nie pochlapiemy calej kuchni. 

Jak homogenizujemy potrawy, natomiast, albo mielimy cukier, pod przykrywke warto podlozyc papierowy reczniczek kuchenny- nie wybrudzimy calej przykrywkitmrc_emoticons.wink

Podczas uzywania tm 31 , miarke warto wlozyc odwrotnie- nie pobrudzi sie cala w srodku, a tylko pod spodem.

Na razie tyle mi przyszlo do glowy, warto spròbowac tmrc_emoticons.cooking_7

"Czysci sie tez super gotujac majonez antysalmonellatmrc_emoticons.smile"

proszę o rozwinięcie...

Podam ci przepis na majonez:

40gr octu jablkowego (albo 30gr bialego, winnego)

1 lyzeczka drobnej soli kuchennej

2 jajka

500gr oleju z ziaren (nie z oliwy!!!)

Do garnka - sòl i ocet    3min 100° szybkosc 1

Dodac jaja, doprowadzic powoli do szybkosci 5

Dodac olej, wlac go bezposrednio na pokrywke ,

40 sec szybkosc 8

olej sam powoli scieknie poprzez szparki miarki i majonez jest gotowy. Wyjac od razu, zeby sie wiecej nie gotowal, ostudzic przed uzyciem.

Super do naszej salatki, mozna go trzymac w lodòwce spokojnie przez kilka dni ( dlatego, ze przeciw salmonelli) i swietnie czysci garnek.  Po umyciu bedzie blyszczal jak nowy

tmrc_emoticons.smile tmrc_emoticons.smile

wrzuć na przepisownię, na pewno wiele gospodyń z niego skorzysta, ja również tmrc_emoticons.smile

Jeszcze kilka dobrych radtmrc_emoticons.smile

Tlusty garnek: 1 kropelka plynu do naczyn, nalac wody, by zakryly noze,  3-4 min  100°  obr 1   ;      10 sec obr Turbo

Pozostalosci po ciastach na drozdzach: 1 lyzka maki, 2-3 razy Turbo, wysypac powstale "okruchy", nalac wody, by zakryla noze-  3min  50°  obr 1  ; 2-3 Turbo,  wyplukac

Plamki na dnie garnka:" zmielic"  300-400 gr lodu

Brzydkie zapachy: woda (zakryc noze) + 1 lyzka sody oczyszczonej,  wlaczyc  na kilka sec,  potem kilka min zostawic wylaczony, wyplukac

Mam nadzieje,ze sie przydadza radytmrc_emoticons.smile

Milego czyszczeniatmrc_emoticons.wink  

łał, porady są super..... widzę, że z Termomixem jesteś od wielu lat tmrc_emoticons.smile a ja mam swój od niespełna roku.... a już coś zaczyna mi piszczeć w nożu tmrc_emoticons.aw chyba będę reklamowała...

pozdrawiam

Lidio, jeśli zauważyłaś, że nóż zaczyna "piszczeć" najlepiej zgłoś to w serwisie Vorwerk, usterkę można zgłosić mailowo: kontakt@vorwerk.pl lub telefonicznie: 71/7807222 lub 71/7807200 tmrc_emoticons.smile

Mam jednak nadzieje, że to nic poważnego tmrc_emoticons.smile

pozdrawiam serdecznie

już zgłosiłam... ale to niepokojące, że sprzęt za taką cenę, który posiadam do niespełna roku, w dodatku nie codziennie eksploatowany.... zawodzi tmrc_emoticons.aw

Szczerze mòwiac, nie jestem wieloletnia posiadaczka tm; zaledwie 2 lata z kawalkiem...tmrc_emoticons.smile  Ale pracuje w tym. Posiadam tm21 i tm31. Doswiadczenie zdobylam troche sama, troche od "starszych" kolezanek po fachu tmrc_emoticons.smile  I chetnie dziele sie nimi z innymi tmrc_emoticons.love

Dobrze zrobilas zglaszajac problem z nozami, jest na gwarancji, to raz; po drugie, lepiej skontrolowac od razu, niz byc moze pogorszyc "sytuacje" 

buzkatmrc_emoticons.wink

Veronica, Twoje porady odnośnie czyszczenia garnka są świetne, szczególnie ta z kostkami lodu i usuwanie brzydkich zapachów sodą oczyszczoną.. Wykorzystam i przekażę dalej , bo już mnie o to pytano. Moja rada na rozdrabnianie cebuli: Włożyć do naczynia z cebulą koszyczek i dopiero rozdrabniać. Nie rozpryskuje się wtedy po ściankach. tmrc_emoticons.cooking_9

a mi majonez wyszedł rzadki tmrc_emoticons.aw może dlatego że jajko jest ciepłe?

co do mojej awarii TM  serwis przyjechał i wymienił nóż. podobno wada fabryczna....  tmrc_emoticons.puzzled

Jak to mozliwe? Nigdy mi sie nie zdarzyl rzadki majonez... Mòj trzeba wyciagac z garnka, tak sztywno stoi. A jak sie ochlodzi, to jeszcze bardziej jest sztywny. Spròbuj jeszcze raz. Jakiego oleju dodalas? Odradzam rzepakowy, ogòlnie, bo czytalam, ze jest szkodliwy dla zdrowia. Daj mi znac czy wyszedl majonez. tmrc_emoticons.smile

użyłam kujawskiego. chciałam go uratować poprzez kolejne jajko jak to robi moja mama gdy majonez się nie udaje, ale i to nie pomogło

Mój majonez też zawsze jest sztywny i można wyciskać go przez rękaw cukierniczy i robić piękne "gwiazdy"

witatam,mam pytanie dotyczace przepisu na majonez : czy faktycznie nie ma byc w nim musztardy jako skladnik?

Witaj Anozeb, nie ma musztardy w przepisie, wypròbuj tmrc_emoticons.wink

ok dzieki dzis go zrobie tmrc_emoticons.smile

Zrobilam , REWELACYJNY!!

cóż bedę pisać, hi hi beż musztardy mozna. Pozdrawiam

Elu, wrzucanie na wirujące noże ma tradycję związaną z poprzednim modelem urządzenia - TM21, któy nie miał tak dobrze opracowanego noża i naczynia jak obecny model. W tamtym nie dało się posiekać 1 ząbka czosnku czy cebuli bez wrzucenia na wirujące noże, bo wpadały pod noże. Zrób eksperyment i sprawdź - ćwiartki cebuli czy ząbek czosnku  i 3sek./obr. 5. Dużo oczywiście zależy od jakości składników, ale przy świeżej cebuli czy czosnku wyniki mogą Cię zaskoczyćtmrc_emoticons.smile.

Pozdrawiam

Ja też roibę taki z książki "Radość gotowania" i zawsze jest sztywny. Boję się wypróbować tego veronicy - anty-salmonella. Oni we Włoszech mają inne produkty! Elu, jatmrc_emoticons.aw kl Ci idzie sprzedaż? Ja mam doła!.

lidien wrote:

użyłam kujawskiego. chciałam go uratować poprzez kolejne jajko jak to robi moja mama gdy majonez się nie udaje, ale i to nie pomogło

Z mojego doświadczenia wynika, że im więcej oleju się dolewa tym bardziej gęsty jest majonez, oczywiście pewnie do pewnego stopnia, nie można przesadzić.

Ja też zawsze używam kujawskiego.

veronicab71 wrote:

Odradzam rzepakowy, ogòlnie, bo czytalam, ze jest szkodliwy dla zdrowia.

Skąd masz takie inforamcje? Ja wręcz przeciwnie - słyszałam, że to jeden z najlepszych olejów.

@truskawka - tak właśnie jest, ale w tym wypadku to nie pomagalo  i bałam się, ze zużyję cały litr oleju tmrc_emoticons.smile

Mamy racje obydwietmrc_emoticons.wink  Wytlumacze...  jest wartosciowy, nawet bardzo... Uzywany do samochodòw- super; w dziedzinie medycyny- ok;  do smazenia-ok; w inny sposòb powinien byc spozywany z umiarem, gdyz zawiera za duzo kwasu, itd itd.. i zawiera jakies substanje toksyczne... Z jednej strony jest bardzo zdrowy, ale z drugiej- musi byc odpowiednio konsumowany...  Smazone tak, a na surowo lub gotowane- jest odradzane... Nie wiem czy wyjasnilam dobrze... Info mam troche z interka, ale przede wszystkim ze sklepu zielarskiego i ze zdrowa zywnoscia...   Milego dnia tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile

veronicab71 wrote:

Mamy racje obydwietmrc_emoticons.wink  Wytlumacze... 

No z tymi samochodami pojechałaś tmrc_emoticons.lol

W takim razie jakiego oleju używasz jeśli można wiedzieć?

Posmialas sietmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.wink ... super tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile . Poszperaj po interku, to z pewnoscia znajdziesz i ten "dodatek do samochodu" tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile . Juz cie slysze, jak znowu chichoczesztmrc_emoticons.wink .

Ok,... uzywam  (opròcz oleju z oliwek, oczywiscie) oleju slonecznikowego, sojowego, z kukurydzy, arachidowego, lnianego...tmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.wink

Nie, nie. Wiem, że jest wykorzystywany m.in. w technologii i itp. Śmiałam się, że można by zrozumieć, że wcinam olej samochodowy  tmrc_emoticons.wink

Oj nie mogę czytać spokojnie ... olej rzepakowy kiedyś był uznawany za niezbyt zdrowy ponieważ zawierał dużo kwasu erukowego i glukozynolanów, które to związki są niekorzystne z punktu widzenia żywienia człowieka. Intensywne prace hodowlane pozwoliły na uzyskanie rzepaku tak zwanego "dwuzerowego", który nie posiada w oleju tych związków i tylko taki jest obecnie uprawiany z przeznaczeniem na olej spożywczy. 

Olej rzepakowy ma bardzo korzystny skład kwasów tłuszczowych, jest bardzo zdrowy, ma najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych ze wszystkich olejów.

Dzięki dużej zawartości kwasów omega-3, który korzystnie wpływa na mózg i zapobiega chorobom serca (olej rzepakowy ma więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek!!!).

Pozwala też obniżyć poziom "złego cholesterolu" dzięki zawartości kwasu oleinowego. Zawiera również dobroczynne sterole roślinne (min. te stosowane w benecolu).

Nie bez przyczyny nazywa się go "oliwą z oliwek północy". 

Olej rzepakowy jest dobry do stosowania zarówno na "zimno" do sałatek jak również na "gorąco" gdyż ma wysoką temperaturę dymienia i nie zmienia smaku w procesie smażenia. 

Przepraszam za ten przydługi wywód, po prostu dużo się zmienia w świecie i chowanie uprzedzeń sprzed wielu lat, kiedy mamy do czynienia z tak zdrową rzeczą jak olej rzepakowy wymaga sprostowania. 

Pozdrawiam

We Wloszech nie ma...tmrc_emoticons.aw tmrc_emoticons.aw , nie sprzedaja... , a na interku pisza, ze szkodliwy, by spozywac w niewielkich ilosciach... Nie wiem, co o tym wszystkim w koncu myslec:O :O :O ...

Ja ostatnio używam dużo oleju rzepakowo-lnianego  "Golden Drop" Ma  aromat masła, rewelacyjny do surówek. Więcej można o nim i jego właściwościach poczytac na stronie www.goldendrop.pl Ja nie reklamuję, lecz traktuję to jako wymianę doświadczeń "olejowych".Sama nie przepadam za oliwą z oliwek ze względu na jej aromat i smak, choć wiem, że jest jej duzo rodzajów i jest bardzo zdrowa. tmrc_emoticons.smile

GaBi: ciekawy produkt, muszę się przyjrzeć bliżej, dzięki za linka tmrc_emoticons.smile,  

veronica: szkodliwy był przed 30 laty, ze względu na kwas erukowy, teraz kiedy mamy rzepak dwuzerowy zaczynają się do niego przekonywać, znam ludzi, którzy kupują olej rzepakowy tłoczony na zimno i jedzą codziennie 2 łyżeczki na surowo, jako lekarstwo tmrc_emoticons.smile

Wierze ci, jasne. Na pewno jest tak. Tutaj sie uparli, nic nie moge na to poradzic...tmrc_emoticons.aw tmrc_emoticons.aw tmrc_emoticons.aw  Szukalam po wszystkich sklepach kiedys, pytalam, nie ma w sprzedazy i koniec. Ja uzywam w 99% oleju z oliwek, tego extra, delikatnego. Kosztuje ciut wiecej, ale dobry, lekki, dobrej marki... tmrc_emoticons.smile tmrc_emoticons.smile tmrc_emoticons.smile

Nie wiem jak jest u Ciebie, ale w niektórych krajach ten nowy rzepak określa się jako canola, nawet kiedyś widziałam nazwę olej typu canola tmrc_emoticons.smile, chyba żeby nikt nie miał negatywnych skojarzeń tmrc_emoticons.wink.

Canola, tak mozna znalezc w niektòrych sklepach. To jest tak zwany olej kanadyjski. Opinie sa podzielone. Niektòrzy sa za, wiekszosc przeciw. Poczytalam sobie wiec troche na necie. Troche za, wiekszosc przeciw. Nie wiem, co powiedziec, co myslec o tej sprawie... Wikipedia po wlosku odradza, a jak przezuce na polski, olej jest polecany. ...??? Ogòlnie nawet wypowiedzi tutaj sa sprzeczne... Znalazlam, gdzie mòwili np. , ze dobry na serce, a inny, ze wlasnie szkodzi... itp. Wez tu wiec czlowieku dojdz do ladu z tym olejem...Zglupialam juz... Sama nie wiem... Kazdy inaczej mòwi... Przydalby sie jakis ekspert, taki prawdziwy. A pòki co, to ide spac. O oleju bede myslec jutrotmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.wink

Hehe, szczerze mówiąc nie znam nikogo z Włoch, kto się zajmuje rzepakiem, pracuję z całym zespołem ekspertów, łącznie z twórcami najlepszych polskich odmian rzepaku dwuzerowego, poznałam też naukowców właśnie z Kanady, Czech, Niemiec, Francji, którzy się tym zajmują. 

Jednak Ci wszyscy ludzie mają do oleju rzepakowego stosunek bardzo osobisty tmrc_emoticons.wink ja sama jestem mało obiektywna, ale święcie wierzę w wyniki badań tych którzy się tym zajmują.