Czy korzystacie z Thermomixa wykorzystując również jego akcesoria?
Praktyczny drobiazg haczyk z tyłu kopystki ułatwia wyjęcie koszyczka z naczynia miksującego.
Czy korzystacie z Thermomixa wykorzystując również jego akcesoria?
Praktyczny drobiazg haczyk z tyłu kopystki ułatwia wyjęcie koszyczka z naczynia miksującego.
Na szczęście w porę odkryłam haczyk
po wyrobieniu ciasta ( na chleb czy bułki) po wyjęciu z naczynia warto włączyć puste urządzenie na wysokie obroty"tinymce_custom_buttons.counterclock" wsteczne. Resztki ciasta okleją się na ściankach, wtedy można jeszcze dokładniej wybrać resztki z garnka
Dziękujemy za radę
Wypróbowałam tę metodę. Jest rzeczywiście świetna. Dziękuję.
gdzieś tu na forum jeszcze wyczytałam dobry sposób na mycie po wyrabianiu ciasta... Do garnka nalać wody i dać obr. 6 i w trakcie wcisnąć "tinymce_custom_buttons.counterclock" obroty wsteczne na kilka sekund i wyłączyć. powtórzyć 2-3 razy i garnek będzie zupełnie czysty i nie trzeba go doczyszczać
wystarczy popłuać pod bieżącą wodą. Sprawdziłam i działa
polecam
A ja mam swój sposób na siekanie w urządzeniu 1-2 ząbki czosnku. Taka mała ilość nigdy nie siekała się tak jak chciałam dopóki nie zrobiłam tak: suche naczynie zamykam pokrywą, włączam obroty w poz.5-6 i przez otwór w pokrywie wrzucam czosnek lub 1/4-1/2 cebuli. Po chwili (2-4sek.) mam idealnie posiekany czosnek, polecam
Ela
popieram,jestem fanką cebuli uduszonej w TM
Cebule i czosnek też tak robię i jest super, np jak robię majonez czy masło: na wirujace noże do suchego TM wrzucam przekrajany czosnek czy cebule i jak mam rozdrobione to zakładam motylek i robię majonez czy masło.
Podobnie jak gotuje zupę z kiszonej kapusty też rozdrabniam ją wrzucając na wirujace noże.
Z koleji, do miarki TM wkładam kawałek foli spożywczej i rozbijam jajko , skręcam "papiloty" i układam na waromie przy warzywach , ziemiakach itp mam w ten sposób sadzone jajka na waromie.
Koszyk oczywiscie wykorzystuje jako sitko i nie wyciagając go sluży mi np do dokladnego odsączania produktów np żeby uzyskać czysty bulion do zupy.
Jak juz gotuję zupę to włączam obroty wsteczne ,żeby przy gotowaniu nie rozdrabniało mi przoduktów( ale to chyba wiadomo)
Super przepis! Wypróbuję.
garnek czysci sie tez wlewajac wode (zakryc grupe nozy), zamknac, 2-3 razy turbo, potem stopniowo doprowadzic na najwyzsze obroty (przez 20 sec), 1-2 turbo, wyplukac.
Mozna tez wlac wode dodajac pòl szklaneczki octu winnego, bialego; przez 5 min temp 100° szybkosc 2-3.
Czysci sie tez super gotujac majonez antysalmonella
Koszyczek moze swietnie sluzyc jako ochrona przed "chlapaniem", gdy przygotowujemy potrawy (np kostka rosolowa) , gdzie miarka jest pòlotwarta.
Stawiajac koszyczek na przykrywke, zamiast miarki, nie pochlapiemy calej kuchni.
Jak homogenizujemy potrawy, natomiast, albo mielimy cukier, pod przykrywke warto podlozyc papierowy reczniczek kuchenny- nie wybrudzimy calej przykrywki
Podczas uzywania tm 31 , miarke warto wlozyc odwrotnie- nie pobrudzi sie cala w srodku, a tylko pod spodem.
Na razie tyle mi przyszlo do glowy, warto spròbowac
"Czysci sie tez super gotujac majonez antysalmonella"
proszę o rozwinięcie...
Podam ci przepis na majonez:
40gr octu jablkowego (albo 30gr bialego, winnego)
1 lyzeczka drobnej soli kuchennej
2 jajka
500gr oleju z ziaren (nie z oliwy!!!)
Do garnka - sòl i ocet 3min 100° szybkosc 1
Dodac jaja, doprowadzic powoli do szybkosci 5
Dodac olej, wlac go bezposrednio na pokrywke ,
40 sec szybkosc 8
olej sam powoli scieknie poprzez szparki miarki i majonez jest gotowy. Wyjac od razu, zeby sie wiecej nie gotowal, ostudzic przed uzyciem.
Super do naszej salatki, mozna go trzymac w lodòwce spokojnie przez kilka dni ( dlatego, ze przeciw salmonelli) i swietnie czysci garnek. Po umyciu bedzie blyszczal jak nowy
wrzuć na przepisownię, na pewno wiele gospodyń z niego skorzysta, ja również
Jeszcze kilka dobrych rad
Tlusty garnek: 1 kropelka plynu do naczyn, nalac wody, by zakryly noze, 3-4 min 100° obr 1 ; 10 sec obr Turbo
Pozostalosci po ciastach na drozdzach: 1 lyzka maki, 2-3 razy Turbo, wysypac powstale "okruchy", nalac wody, by zakryla noze- 3min 50° obr 1 ; 2-3 Turbo, wyplukac
Plamki na dnie garnka:" zmielic" 300-400 gr lodu
Brzydkie zapachy: woda (zakryc noze) + 1 lyzka sody oczyszczonej, wlaczyc na kilka sec, potem kilka min zostawic wylaczony, wyplukac
Mam nadzieje,ze sie przydadza rady
Milego czyszczenia
łał, porady są super..... widzę, że z Termomixem jesteś od wielu lat a ja mam swój od niespełna roku.... a już coś zaczyna mi piszczeć w nożu
chyba będę reklamowała...
pozdrawiam
Lidio, jeśli zauważyłaś, że nóż zaczyna "piszczeć" najlepiej zgłoś to w serwisie Vorwerk, usterkę można zgłosić mailowo: kontakt@vorwerk.pl lub telefonicznie: 71/7807222 lub 71/7807200
Mam jednak nadzieje, że to nic poważnego
pozdrawiam serdecznie
już zgłosiłam... ale to niepokojące, że sprzęt za taką cenę, który posiadam do niespełna roku, w dodatku nie codziennie eksploatowany.... zawodzi
Szczerze mòwiac, nie jestem wieloletnia posiadaczka tm; zaledwie 2 lata z kawalkiem... Ale pracuje w tym. Posiadam tm21 i tm31. Doswiadczenie zdobylam troche sama, troche od "starszych" kolezanek po fachu
I chetnie dziele sie nimi z innymi
Dobrze zrobilas zglaszajac problem z nozami, jest na gwarancji, to raz; po drugie, lepiej skontrolowac od razu, niz byc moze pogorszyc "sytuacje"
buzka
Veronica, Twoje porady odnośnie czyszczenia garnka są świetne, szczególnie ta z kostkami lodu i usuwanie brzydkich zapachów sodą oczyszczoną.. Wykorzystam i przekażę dalej , bo już mnie o to pytano. Moja rada na rozdrabnianie cebuli: Włożyć do naczynia z cebulą koszyczek i dopiero rozdrabniać. Nie rozpryskuje się wtedy po ściankach.
a mi majonez wyszedł rzadki może dlatego że jajko jest ciepłe?
co do mojej awarii TM serwis przyjechał i wymienił nóż. podobno wada fabryczna....
Jak to mozliwe? Nigdy mi sie nie zdarzyl rzadki majonez... Mòj trzeba wyciagac z garnka, tak sztywno stoi. A jak sie ochlodzi, to jeszcze bardziej jest sztywny. Spròbuj jeszcze raz. Jakiego oleju dodalas? Odradzam rzepakowy, ogòlnie, bo czytalam, ze jest szkodliwy dla zdrowia. Daj mi znac czy wyszedl majonez.
użyłam kujawskiego. chciałam go uratować poprzez kolejne jajko jak to robi moja mama gdy majonez się nie udaje, ale i to nie pomogło
Mój majonez też zawsze jest sztywny i można wyciskać go przez rękaw cukierniczy i robić piękne "gwiazdy"
witatam,mam pytanie dotyczace przepisu na majonez : czy faktycznie nie ma byc w nim musztardy jako skladnik?
Witaj Anozeb, nie ma musztardy w przepisie, wypròbuj
ok dzieki dzis go zrobie
Zrobilam , REWELACYJNY!!
cóż bedę pisać, hi hi beż musztardy mozna. Pozdrawiam
Elu, wrzucanie na wirujące noże ma tradycję związaną z poprzednim modelem urządzenia - TM21, któy nie miał tak dobrze opracowanego noża i naczynia jak obecny model. W tamtym nie dało się posiekać 1 ząbka czosnku czy cebuli bez wrzucenia na wirujące noże, bo wpadały pod noże. Zrób eksperyment i sprawdź - ćwiartki cebuli czy ząbek czosnku i 3sek./obr. 5. Dużo oczywiście zależy od jakości składników, ale przy świeżej cebuli czy czosnku wyniki mogą Cię zaskoczyć.
Pozdrawiam
Ja też roibę taki z książki "Radość gotowania" i zawsze jest sztywny. Boję się wypróbować tego veronicy - anty-salmonella. Oni we Włoszech mają inne produkty! Elu, ja kl Ci idzie sprzedaż? Ja mam doła!.
użyłam kujawskiego. chciałam go uratować poprzez kolejne jajko jak to robi moja mama gdy majonez się nie udaje, ale i to nie pomogło
Z mojego doświadczenia wynika, że im więcej oleju się dolewa tym bardziej gęsty jest majonez, oczywiście pewnie do pewnego stopnia, nie można przesadzić.
Ja też zawsze używam kujawskiego.
Odradzam rzepakowy, ogòlnie, bo czytalam, ze jest szkodliwy dla zdrowia.
Skąd masz takie inforamcje? Ja wręcz przeciwnie - słyszałam, że to jeden z najlepszych olejów.
@truskawka - tak właśnie jest, ale w tym wypadku to nie pomagalo i bałam się, ze zużyję cały litr oleju
Mamy racje obydwie Wytlumacze... jest wartosciowy, nawet bardzo... Uzywany do samochodòw- super; w dziedzinie medycyny- ok; do smazenia-ok; w inny sposòb powinien byc spozywany z umiarem, gdyz zawiera za duzo kwasu, itd itd.. i zawiera jakies substanje toksyczne... Z jednej strony jest bardzo zdrowy, ale z drugiej- musi byc odpowiednio konsumowany... Smazone tak, a na surowo lub gotowane- jest odradzane... Nie wiem czy wyjasnilam dobrze... Info mam troche z interka, ale przede wszystkim ze sklepu zielarskiego i ze zdrowa zywnoscia... Milego dnia
Mamy racje obydwie
Wytlumacze...
No z tymi samochodami pojechałaś
W takim razie jakiego oleju używasz jeśli można wiedzieć?
Posmialas sie
... super
. Poszperaj po interku, to z pewnoscia znajdziesz i ten "dodatek do samochodu"
. Juz cie slysze, jak znowu chichoczesz
.
Ok,... uzywam (opròcz oleju z oliwek, oczywiscie) oleju slonecznikowego, sojowego, z kukurydzy, arachidowego, lnianego...
Nie, nie. Wiem, że jest wykorzystywany m.in. w technologii i itp. Śmiałam się, że można by zrozumieć, że wcinam olej samochodowy
Oj nie mogę czytać spokojnie ... olej rzepakowy kiedyś był uznawany za niezbyt zdrowy ponieważ zawierał dużo kwasu erukowego i glukozynolanów, które to związki są niekorzystne z punktu widzenia żywienia człowieka. Intensywne prace hodowlane pozwoliły na uzyskanie rzepaku tak zwanego "dwuzerowego", który nie posiada w oleju tych związków i tylko taki jest obecnie uprawiany z przeznaczeniem na olej spożywczy.
Olej rzepakowy ma bardzo korzystny skład kwasów tłuszczowych, jest bardzo zdrowy, ma najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych ze wszystkich olejów.
Dzięki dużej zawartości kwasów omega-3, który korzystnie wpływa na mózg i zapobiega chorobom serca (olej rzepakowy ma więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek!!!).
Pozwala też obniżyć poziom "złego cholesterolu" dzięki zawartości kwasu oleinowego. Zawiera również dobroczynne sterole roślinne (min. te stosowane w benecolu).
Nie bez przyczyny nazywa się go "oliwą z oliwek północy".
Olej rzepakowy jest dobry do stosowania zarówno na "zimno" do sałatek jak również na "gorąco" gdyż ma wysoką temperaturę dymienia i nie zmienia smaku w procesie smażenia.
Przepraszam za ten przydługi wywód, po prostu dużo się zmienia w świecie i chowanie uprzedzeń sprzed wielu lat, kiedy mamy do czynienia z tak zdrową rzeczą jak olej rzepakowy wymaga sprostowania.
Pozdrawiam
We Wloszech nie ma...
, nie sprzedaja... , a na interku pisza, ze szkodliwy, by spozywac w niewielkich ilosciach... Nie wiem, co o tym wszystkim w koncu myslec:O :O :O ...
Ja ostatnio używam dużo oleju rzepakowo-lnianego "Golden Drop" Ma aromat masła, rewelacyjny do surówek. Więcej można o nim i jego właściwościach poczytac na stronie www.goldendrop.pl Ja nie reklamuję, lecz traktuję to jako wymianę doświadczeń "olejowych".Sama nie przepadam za oliwą z oliwek ze względu na jej aromat i smak, choć wiem, że jest jej duzo rodzajów i jest bardzo zdrowa.
GaBi: ciekawy produkt, muszę się przyjrzeć bliżej, dzięki za linka ,
veronica: szkodliwy był przed 30 laty, ze względu na kwas erukowy, teraz kiedy mamy rzepak dwuzerowy zaczynają się do niego przekonywać, znam ludzi, którzy kupują olej rzepakowy tłoczony na zimno i jedzą codziennie 2 łyżeczki na surowo, jako lekarstwo
Wierze ci, jasne. Na pewno jest tak. Tutaj sie uparli, nic nie moge na to poradzic...
Szukalam po wszystkich sklepach kiedys, pytalam, nie ma w sprzedazy i koniec. Ja uzywam w 99% oleju z oliwek, tego extra, delikatnego. Kosztuje ciut wiecej, ale dobry, lekki, dobrej marki...
Nie wiem jak jest u Ciebie, ale w niektórych krajach ten nowy rzepak określa się jako canola, nawet kiedyś widziałam nazwę olej typu canola , chyba żeby nikt nie miał negatywnych skojarzeń
.
Canola, tak mozna znalezc w niektòrych sklepach. To jest tak zwany olej kanadyjski. Opinie sa podzielone. Niektòrzy sa za, wiekszosc przeciw. Poczytalam sobie wiec troche na necie. Troche za, wiekszosc przeciw. Nie wiem, co powiedziec, co myslec o tej sprawie... Wikipedia po wlosku odradza, a jak przezuce na polski, olej jest polecany. ...??? Ogòlnie nawet wypowiedzi tutaj sa sprzeczne... Znalazlam, gdzie mòwili np. , ze dobry na serce, a inny, ze wlasnie szkodzi... itp. Wez tu wiec czlowieku dojdz do ladu z tym olejem...Zglupialam juz... Sama nie wiem... Kazdy inaczej mòwi... Przydalby sie jakis ekspert, taki prawdziwy. A pòki co, to ide spac. O oleju bede myslec jutro
Hehe, szczerze mówiąc nie znam nikogo z Włoch, kto się zajmuje rzepakiem, pracuję z całym zespołem ekspertów, łącznie z twórcami najlepszych polskich odmian rzepaku dwuzerowego, poznałam też naukowców właśnie z Kanady, Czech, Niemiec, Francji, którzy się tym zajmują.
Jednak Ci wszyscy ludzie mają do oleju rzepakowego stosunek bardzo osobisty ja sama jestem mało obiektywna, ale święcie wierzę w wyniki badań tych którzy się tym zajmują.