3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Żurawina do mięs i nie tylko - Przetwory


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

sama żurawina

  • 1000 g świeżej żurawiny
  • 400 g brązowego cukru

żurawina z jabkami

  • 500 g świeżej żurawiny
  • 1000 g świeżych jabłek
  • 200 g brązowego cukru
  • cynamon do smaku, 0,5 płaskiej łyżeczki
  • sok z połówki cytryny

żurawina z gruszkami

  • 500 g świeżej żurawiny
  • 1000 g świeżych gruszek
  • 200 g cukru brązowego
  • 3-5 gożdziki opcjonalnie

żurawina z pomarańczą

  • kolędra do smaku, 1 łyżeczka
  • 1 płaskiej łyżeczki soli
  • 250 g cukru brązowego
  • 2 pomarańcze
  • 500 g świeżej żurawiny
5

Przygotowanie

    Żurawina do mięs i nie tylko
  1. Żurawina z pomarańczą

    Obrane pomarańcze wkładamy do naczynia miksującego czas 10s. / obr.5-6. Dodajemy pozostałe składniki ustawiamy 20 min / temp. 90 st. C / Counter-clockwise operation / obroty 2.

  2. Żurawina z gruszkami

    Obrane, wydrążone gruszki oraz pozostałe składniki wkładamy do naczynia miksującego ustawiamy 10 min / temp 90 st. C / Counter-clockwise operation / obroty 2. Następnie zwiększamy obroty na czas 15s. / obr.5-6. i znowu ustawiamy 10 min / temp 90 st. C / Counter-clockwise operation / obroty 2.

  3. Żurawina z jabkami

    Obrane, wydrążone jabka oraz pozostałe składniki wkładamy do naczynia miksującego ustawiamy 10 min / temp 90 st. C / Counter-clockwise operation / obroty 2. Następnie zwiększamy obroty czas 15s. / obr.5-6 i znowu ustawiamy 10 min / temp 90 st. C / Counter-clockwise operation / obroty 2.

  4. Żurawina tmrc_emoticons.)

    Żurawinę i brązowy cukier wkładamy do naczynia miksującego ustawiamy temperaturę 90 st. C / 20 minut, obroty wsteczne 2

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Żurawinę wlewamy do słoiczków i zakręcamy na gorąco. Odwracamy słoiczki i pozostawiamy do ostygnięcia.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Właśnie wstawiłam moją żurawinkę, jestem...

    Zgłoszony przez Gogo1990 na listopada 3, 2017 at 13:08.

    Właśnie wstawiłam moją żurawinkę, jestem ciekawa jaka wyjdzie tmrc_emoticons.) A bez żadnej wody się nic nie przypali... ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam i mimo,że

    Zgłoszony przez Mac na listopada 15, 2015 at 11:14.

    Właśnie zrobiłam i mimo,że zamroziłam żurawinę wcześniej i tak ma gorzkawy smak.Taki już chyba jej urok tmrc_emoticons.;) Bardzo smaczna żurawinka jako dodatek.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez Mr Cook na października 23, 2015 at 18:06.

    tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Żeby uniknąć gorzkiego smaku

    Zgłoszony przez kirpon na września 16, 2015 at 15:37.

    Żeby uniknąć gorzkiego smaku żurawiny trzeba ją koniecznie zamrozić.  Ja tego nie zrobiłam i niestety wyszła mi gorzką konfitura.  Reszta przepisu rewelacyjna! !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z 500 g to pewnie jeden

    Zgłoszony przez gufo na listopada 28, 2014 at 15:28.

    Z 500 g to pewnie jeden słoiczek 200ml wychodzi?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję. Jest pyszne.

    Zgłoszony przez Kamm na listopada 28, 2014 at 13:43.

    Dziękuję. Jest pyszne. Polecam na zdrowie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • poczekam na żurawinę i zrobię

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 29, 2014 at 12:44.

    poczekam na żurawinę i zrobię Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję Grażynko. Bedzie co

    Zgłoszony przez Kocica na września 30, 2013 at 22:11.

    Dziękuję Grażynko. Bedzie co jeść. Troszkę tych słoiczków zrobiłam  Big Smile

    Jestem Agata Smile


    Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.


    Antoine de Saint-Exupéry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję Agatko za przepisy

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na września 22, 2013 at 15:18.

    Love Dziękuję Agatko za przepisy na pyszną żurawinkę Love Pozdrawiam serdecznie Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze