3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Żurawina do mięs i nie tylko - Przetwory


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

sama żurawina

  • 1000 g świeżej żurawiny
  • 400 g brązowego cukru

żurawina z jabkami

  • 500 g świeżej żurawiny
  • 1000 g świeżych jabłek
  • 200 g brązowego cukru
  • cynamon do smaku, 0,5 płaskiej łyżeczki
  • sok z połówki cytryny

żurawina z gruszkami

  • 500 g świeżej żurawiny
  • 1000 g świeżych gruszek
  • 200 g cukru brązowego
  • 3-5 gożdziki opcjonalnie

żurawina z pomarańczą

  • kolędra do smaku, 1 łyżeczka
  • 1 płaskiej łyżeczki soli
  • 250 g cukru brązowego
  • 2 pomarańcze
  • 500 g świeżej żurawiny
5

Przygotowanie

    Żurawina do mięs i nie tylko
  1. Żurawina z pomarańczą

    Obrane pomarańcze wkładamy do naczynia miksującego czas 10s. / obr.5-6. Dodajemy pozostałe składniki ustawiamy 20 min / temp. 90 st. C / Counter-clockwise operation / obroty 2.

  2. Żurawina z gruszkami

    Obrane, wydrążone gruszki oraz pozostałe składniki wkładamy do naczynia miksującego ustawiamy 10 min / temp 90 st. C / Counter-clockwise operation / obroty 2. Następnie zwiększamy obroty na czas 15s. / obr.5-6. i znowu ustawiamy 10 min / temp 90 st. C / Counter-clockwise operation / obroty 2.

  3. Żurawina z jabkami

    Obrane, wydrążone jabka oraz pozostałe składniki wkładamy do naczynia miksującego ustawiamy 10 min / temp 90 st. C / Counter-clockwise operation / obroty 2. Następnie zwiększamy obroty czas 15s. / obr.5-6 i znowu ustawiamy 10 min / temp 90 st. C / Counter-clockwise operation / obroty 2.

  4. Żurawina tmrc_emoticons.)

    Żurawinę i brązowy cukier wkładamy do naczynia miksującego ustawiamy temperaturę 90 st. C / 20 minut, obroty wsteczne 2

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Żurawinę wlewamy do słoiczków i zakręcamy na gorąco. Odwracamy słoiczki i pozostawiamy do ostygnięcia.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Właśnie wstawiłam moją żurawinkę, jestem...

    Zgłoszony przez Gogo1990 na listopada 3, 2017 at 13:08.

    Właśnie wstawiłam moją żurawinkę, jestem ciekawa jaka wyjdzie tmrc_emoticons.) A bez żadnej wody się nic nie przypali... ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam i mimo,że

    Zgłoszony przez Mac na listopada 15, 2015 at 11:14.

    Właśnie zrobiłam i mimo,że zamroziłam żurawinę wcześniej i tak ma gorzkawy smak.Taki już chyba jej urok tmrc_emoticons.;) Bardzo smaczna żurawinka jako dodatek.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez Mr Cook na października 23, 2015 at 18:06.

    tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Żeby uniknąć gorzkiego smaku

    Zgłoszony przez kirpon na września 16, 2015 at 15:37.

    Żeby uniknąć gorzkiego smaku żurawiny trzeba ją koniecznie zamrozić.  Ja tego nie zrobiłam i niestety wyszła mi gorzką konfitura.  Reszta przepisu rewelacyjna! !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z 500 g to pewnie jeden

    Zgłoszony przez gufo na listopada 28, 2014 at 15:28.

    Z 500 g to pewnie jeden słoiczek 200ml wychodzi?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję. Jest pyszne.

    Zgłoszony przez Kamm na listopada 28, 2014 at 13:43.

    Dziękuję. Jest pyszne. Polecam na zdrowie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • poczekam na żurawinę i zrobię

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 29, 2014 at 12:44.

    poczekam na żurawinę i zrobię Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję Grażynko. Bedzie co

    Zgłoszony przez Kocica na września 30, 2013 at 22:11.

    Dziękuję Grażynko. Bedzie co jeść. Troszkę tych słoiczków zrobiłam  Big Smile

    Jestem Agata tmrc_emoticons.)

    Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.

    Antoine de Saint-Exupéry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję Agatko za przepisy

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na września 22, 2013 at 15:18.

    Love Dziękuję Agatko za przepisy na pyszną żurawinkę Love Pozdrawiam serdecznie Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze