3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ziemniaczki śródziemnomorskie


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Ziemniaczki śródziemnomorskie

  • 0,5 pęczka mięty, bez łodyżek
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,25 łyżeczki mielonego kminku
  • szczypta pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 30 g soku z cytryny
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 500 g wody
  • 800 g ziemniaków, małych, w mundurkach
  • sól morska, opcjonalnie
  • 6
    30min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć miętę, pietruszkę, czosnek, kminek, pieprz, ½ łyżeczki soli, sok z cytryny i oliwę z oliwek, wymieszać 10 s/obr. 5.
    2. Uzyskaną marynatę przełożyć do dużej miski.
    3. Do naczynia miksującego wlać wodę i dodać łyżeczkę soli.
    4. Ziemniaki dobrze oczyścić, umieścić w koszyczku, wstawić do naczynia miksującego, gotować ok. 23 min/Varoma/obr. 1.
    5. Ciepłe ziemniaki włożyć do marynaty i dobrze wymieszać, najlepiej rękoma. Pozostawić do nasiąknięcia około 2 h.

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ziemniaczki pyszne, chociaż

    Zgłoszony przez taaala na lutego 3, 2015 at 13:16.

    Ziemniaczki pyszne, chociaż robiłam bez mięty :) super dodatek do dań z grilla :cooking_6:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze