3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Hummus z bobu


Wydrukuj:
4

Składniki

1 butelka/butelki/butelek

Hummus z bobu

  • 750 gramów bobu, świeżego
  • 2 łyżki pasta tahini
  • 2 łyżki soku z cytryn
  • 65 gramów oliwy
  • 1 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, mielonego, może być cytrynowy
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. Bób gotujemy 20 minut na parze (Varoma, 2 poziomy)
    2. Bób łuskamy i wkładamy 0,5 kg łuskanego bobu do naczynia miksującego.
    3. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę 30 sekund obroty 6, 30 sekund obroty 10
    4. Jeżeli pasta byłaby zbyt gęsta dodajemy kilka łyżek wody lub dodatkowej oliwy. Gotowe!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Prezpis również do zrobienia na TM31 i TM5
Dla wyrażniejszego smaku możesz dodac 2 ząbku czosnku
Idealna z pomidorami i kiełkami


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • oooo, tyle lat minęło, a ja nie dodałam...

    Zgłoszony przez Agary na lipca 17, 2022 at 19:16.

    oooo, tyle lat minęło, a ja nie dodałam komentarza Puzzled Dzisiaj kolejny raz robiłam ten hummus. Z niewielką modyfikacją: dodaję więcej soli (około 1,5 łyżeczki) i sporo więcej cyryny. Jeśli ktoś lubi wyraźniejsze smaki, polecam dodać więcej czosnku. W moim przypadku musiałam dodać sporo więcej wody (i trochę oliwy), bo pasta wyszła dośc sucha i ciężko było ją "przemielić".
    Niemniej POLECAM jako alternmatywny przespis na coś z bobu.
    P.S. Najwięcej czasu zajęło mi obieranie bobu, ale warto było tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ekstra! Czegos takiego szukałam. Jestem...

    Zgłoszony przez Agary na lipca 28, 2019 at 19:33.

    Ekstra! Czegos takiego szukałam. Jestem przekonana, że efekt bedzie zachwycający. Dziękuję za inspirację.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze