3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chlebek do żurku ...


Wydrukuj:
4

Składniki

2 osoba/osoby

CIASTO:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 400 g mąki pszennej typ 500-650
  • 200 g wody w temp. pokojowej
  • szczypta cukru na drożdże
  • 30 g mąki żytniej typ 700 lub 2000
  • 10 g soli
  • 20 g oliwy z oliwek lub oleju
  • 6
    1h 45min
    Czas całkowity 1h 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta na 2 chlebki.
  1. Wszystkie składniki na chlebki umieść w naczyniu miksującym. Wymieszaj dokładnie (15 sek. | obr.3) Dalej wyrabiamy ciasto (3 min. | obr. Interwał)

     

  2. Rozgrzej piekarnik do 50 stopni C. Przygotuj foremki w których upieczesz chlebki.(Najlepsze będą niewielkie okrągłe, żaroodporne naczynia. Jeżeli takich nie masz może to być dowolna blaszka lub okrągła tortownica, trzeba tylko wtedy pilnować aby ciasto nie przerosło, bo rozleje się na boki).

     

  3. Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego. Dzielimy na dwie równe części ok. 350g-400g. Odrywamy niewielką ilość ciasta, która posłuży nam na zrobienie uchwytów (patrz zdjęcie).

     

  4. Naczynia smarujemy lekko olejem, a jeżeli używasz foremki lub tortownicy spód trzeba wyłożyć papierem do pieczenia.

     

     

  5. Z ciasta formujemy dwie kule. Każdą umieszczamy pośrodku w naczyniu, w którym będzie pieczony chlebek. Z pozostałej części ciasta formujemy uchwyty (patrz zdjęcie). Dalej wbijamy pośrodku kuli palec aż do dna aby powstał otwór (jeżeli ciasto się klei do palca posmaruj go lekko olejem). W powstały otwór wkładamy nasze uchwyty. Tak przygotowane ciasto smarujemy jajkiem rozbitym z łyżką wody lub po prostu samą oliwą z oliwek.

     

     

  6. Przygotowane chlebki umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni C i pozostawiamy tam zamknięte aż prawie podwoją swoją objętość. (może to trwać nawet do godziny w zależności od warunków i temperatury składników użytych do wyrobienia ciasta).

     

     

  7. Kiedy mamy już wyrośnięte chlebki podnosimy temperaturę w piekarniku do 180-200 stopni C i wypiekamy ok. 30-35 minut. Po upieczeniu będą rumiane. Wyjmujemy je z piekarnika, wyjmujemy z foremki i odstawiamy do przestygnięcia na kratkę. Pozostawione w naczyniu w którym wypiekaliśmy będą wilgotne od spodu dlatego lepiej wyjąć je na kratkę, aby swobodnie wystygły.

     

     

  8. Zimne chlebki przerabiamy w nasze miseczki. Odcinamy kapelusz, który posłuży nam jako przykrywka. Ze środka chlebka wyjmujemy część środkową pozostawiając ok. 1,5-2cm, które ugniatamy lekko wzmacniając ścianki naszego chlebka (patrz zdjęcie).

     

  9. W tak przygotowanych chlebkach możemy podać naszą ulubioną zupę. Efekt godny pozazdroszczenia, gdy na stół wychodzą pachnące chlebki z gorącą zupą (np. żurkiem).

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Jeżeli wlejemy zupę możemy chlebki jeszcze lekko podpiec z zupą w rozgrzanym piekarniku - będą jeszcze bardziej aromatyczne podczas podania.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Świeże pachnące ...

    Zgłoszony przez SAM na marca 18, 2016 at 16:16.

    Świeże tmrc_emoticons.) pachnące ... maksymalnie dzień wcześniej zrobione a później przed podaniem odgrzane w piekarniku ...

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lepsze (i szczelniejsze) są

    Zgłoszony przez elanow na marca 18, 2016 at 16:11.

    Lepsze (i szczelniejsze) są takie swieżutkie czy nazajutrz/kilkudniowe?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gdzie można kupić takie

    Zgłoszony przez Mac na marca 12, 2016 at 10:03.

    Gdzie można kupić takie foremki do wypiekania chlebków?Pewnie internet, ale jak i gdzie ich szukać?Z góry dziękuje za odpowiedz.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki Sam trzeba wypróbować

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na lutego 7, 2016 at 09:11.

    Dzięki Sam trzeba wypróbować bo święta tuż tuż 

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze